Tgrt Haber

Vatandaşlıktan çıkarılma geliyor mu

06 Nisan 2016 12:42 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:13
Vatandaşlıktan çıkarılma geliyor mu

Kurtulmuş, 'Henüz bu anlamda, vatandaşlıktan çıkarılma konusunda Adalet Bakanlığımızın anayasa ve yasalar çerçevesinde yürüttüğü bir çalışma yok. Eğer gerekirse bu çalışmaları Adalet Bakanlığı yapar, hazırlar, Bakanlar Kurulu'nun gündemine getirir." dedi.

Başbakan Vekili ve Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Henüz bu anlamda, vatandaşlıktan çıkarılma konusunda Adalet Bakanlığımızın anayasa ve yasalar çerçevesinde yürüttüğü bir çalışma yok. Eğer gerekirse bu çalışmaları Adalet Bakanlığı yapar, hazırlar, Bakanlar Kurulu'nun gündemine getirir." dedi.

AA Editör Masası'na konuk olan Kurtulmuş, gündemi değerlendirdi, soruları cevapladı.

Terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonlarda gelinen son durum ve operasyonların ne zaman tamamlanacağına yönelik bir soru üzerine Kurtulmuş, fevkalade bir ağır bir tablo ile karşı karşıya olunduğunu belirtti.

Emniyet güçlerinin cansiperane bir süreç yürüttüklerinin altını çizen Kurtulmuş, örgütün de tarihi boyunca hiç olmadığı kadar desteği dışarıdan aldığını söyledi.

Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Bu kadar silahlı, bu kadar gaddar bir örgüt bir 'barış havarisiymiş' gibi gösteriliyor dünya kamuoyunda. Bu anlamda dışarıdan da almış olduğu lojistik desteklerle işte görüyorsunuz 50 metrede, 100 metrede bir tuzaklanmış yerler, tek tek evler tuzaklanmış... Sadece temizlemeniz yetmiyor, tuzaklanmış olan evlerde oraya giren güvenlik kuvvetlerimizin şehit olduğunu görüyoruz, dolayısıyla çok titizlikle yürütülen süreç. Nasıl terör örgütünün önemli bir deneyim kazandığı ve bununla hareket ettiğini söylüyorsak ve çok ciddi desteklerle hareket ettiğini söylüyorsak, aynı şekilde bizim güvenlik birimlerimiz bakımından da belki uzun yıllar boyunca ilk kez bu kadar büyük bir koordinasyon, eşgüdüm içerisinde hareket ediliyor. Emniyet, polis, özel harekat, Jandarma, askerimiz ortaklaşa bir anlayış içerisinde, timlerle, karma timlerle hareket ediyorlar, zor bir mücadele veriyorlar. Allah kolaylık versin, Allah yardımcıları olsun."
Kurtulmuş, terörle mücadele şehitlerine Allah'tan rahmet, yaralılara da acil şifa dilerken, "Bu bir beka meselesidir, önceki dönemlerde olan terörle mücadeleden daha farklı bir safhadadır" ifadesini kullandı.
Öteden beri Türkiye'nin ayaklarına pranga vurulmak istendiğini vurgulayan Başbakan Vekili Kurtulmuş, şöyle konuştu:
"Terör vasıtasıyla Türkiye'nin koşması, ileriye doğru atılım yapması engellenmek isteniyordu. Şimdi Türkiye'ye çelme takarak, Türkiye düşürülmek isteniyor. Terörün ortaya koyduğu yeni anlayış bu ve çok sayıda Amerikasından Rusyasına kadar, bazı Avrupa ülkelerinden bölge ülkelerine kadar çok sayıda ülkenin açık ya da gizli destek verdiğini görüyoruz. İşte örnek olarak, 'PYD bir terör örgütü müdür, değil midir?' tartışması, çok açık bir siyasi tartışma olarak devam etmektedir. Dolayısıyla burada sadece terör dediğimiz karşınızdaki bir kaç bin militandan ibaret bir mesele değildir, Türkiye'nin beka meselesidir, bununla ilgili de ciddiyetle sürecin üzerine gidilmektedir. Ümit ederim bir sonuç alınacaktır. Ama 'şu gün biter, bugün biter' demek yanlış olur."

- Sınır geçişleri

Silopi ve Cizre'de sınır olması nedeniyle Kuzey Suriye'den geçişler yapıldığı yönündeki bilgilerin hatırlatılarak, bununla ilgili önlemlerin sorulması üzerine Kurtulmuş, başka ülkelerin Suriye'deki gelişmeleri sanki bir "tiyatro izler" gibi takip ettiğini dile getirdi. "10 bin kilometre, 5 bin kilometre öteden Suriye'deki olayları bir film izler gibi izliyorlar." diyen Kurtulmuş, ancak Türkiye'nin Suriye ile 911 kilometre sınırı olduğuna dikkati çekti. Bu sınırın birçok yerinde istenmese de geçiş imkanları bulunduğunun altını çizen Kurtulmuş, Nusaybin'in hemen karşısının Kamışlı olduğunu söyledi.

Sınır ilçelerden örnekler veren Kurtulmuş, şu değerlendirmeleri yaptı:

"Dolayısıyla iç içe geçmiş, halk olarak da iç içe geçmiş... Hemen sınırın ötesinde her türlü terör örgütünün, bütün silahlarıyla, bütün imkanlarıyla var olduğu bir coğrafya Suriye. Hatta şunu da rahatlıkla söyleyebiliriz; Suriye maalesef 5 yıllık iç savaş sırasında bir örgütler konfederasyonu haline geldi, örgütlerin silahlı grupların cenneti haline geldi. Türkiye bunun ağır baskısı altında, bire bir baskısı altında. Hemen yan tarafında cereyan eden ve maalesef bir kısmı da Türkiye'ye karşı düşmanca hareket eden grupların varlığını biliyoruz, dolayısıyla büyük hassasiyetle sınır korunmaya çalışıyor. Sınırın bazı yerlerinde duvarlar örülüyor, bazı yerlerinde yeni termal kameralarla orası gözetlenmeye çalışılıyor ama kolay değil... Sonuçta sınıra büyük oranda hakim olunmuştur. Bu yerlerin Cizre, Silopi gibi yerlerin, temizlenen yerlere yeniden örgütün girmemesi için de gerekli tedbirler alınıyor."

- Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün yaptığı, "Terör örgütü yandaşlarını vatandaşlıktan çıkarmak dahil tüm önlemleri almak durumundayız" açıklaması anımsatılarak, hükümetin bu konuda bir çalışmasının olup olmadığını sorulması üzerine de Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Dün Sayın Cumhurbaşkanımızın sözlerini dinledik. Şu anda hükümetimizin bu anlamda bir çalışması yok. Ama Türkiye terörle çok ciddi bir mücadele veriyor. Bu mücadeleyi başarıyla sonuçlandırmak için ne yapılacaksa, bunlar yapılır. Ama yapılacak olan şeyler, Anayasa ve mevcut hukuk çerçevesinde, yasalar çerçevesinde, Adalet Bakanlığının gözetiminde yapılması gereken çalışmalardır. Henüz bu anlamda, vatandaşlıktan çıkarılma konusunda Adalet Bakanlığımızın anayasa ve yasalar çerçevesinde yürüttüğü bir çalışma yok. Eğer gerekirse bu çalışmaları Adalet Bakanlığı yapar, hazırlar, Bakanlar Kurulu'nun gündemine getirir."

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...