Video Oyunları Felaket Senaryolarına Neden Takıntılı?
Bir tiyatro oyununu, bir sinema filmini, bir video oyununu başyapıt yapan hiç kuşkusuz onun güçlü bir senaryoya sahip olması belirler. Son 20 yıldır üretilen video oyunlarına genel olarak baktığımızda konusu itibariyle; “Felaket Sonrası Hayatta Kalma Oyunları” başlığı altında olduklarını görürüz. Peki bu video oyunlarında insanlığa verilmek istenen bir mesaj mı var? Gerçekten bir felaket senaryosu yaşanacak mı? Video oyunları neden felaket senaryolarına yönelik bu kadar takıntılı? sorularına cevaplar verip, daha sonra en çok oynan 50 adet "Felaket sonrası hayatta kalma oyunlarını" siz değerli okuyucularımızla paylaşacağız. Keyifli okumalar diliyoruz...
Son 20 yıl içinde üretilen video oyunlarına genel olarak baktığımızda neredeyse çıkan oyunların yarısından fazlası “Felaket sonrası senaryolar”a ağırlık vermiştir. Acaba medeniyetlerimizin küllerinde geçen bu oyunlarda bizlere ve nesillerimize verilmek istenen bir mesaj mı var? Çocuklar, çocuklarımız bu hayatta kalma oyunlarını neden bu kadar çok seviyor ve keyifle oynuyorlar? Hiç düşündünüz mü?
Sevgili Anne ve Babalar Bu Uyarılar Sizlere
“Hayatta Kalma Oyunları” (Post - Apokaliptik) başlığı altında üretilen tüm video oyunları, bir şekilde felaket sonrası yaşanacak olayların sonrasında hayatta kalanların kendilerini savunmalarını tasvir eden oyunlardır. Çocuklarımızın oynadığı bu oyunlarda dünya medeniyetleri nükleer bir saldırı veya patlama sonrası çöker ve sonra herkes viran olmuş şehir kalıntılarının içinde oluşan veya bir çeşit mutanta dönüşen vahşi ortamlarda şiddette yönelerek; “yaralama, öldürme, gasp, çalma” gibi -yazarken bile tedirgin oluyoruz- eylemleri bu video oyunları aracılığıyla rahatlıkla gerçekleştirebilmektedir.
Bir insanı şiddete, haksız hukuksuz işlere meyil etmesini sağlamak için sanıyoruz en güzel yaş çocukluk yaşı, en güzel öğretme taktiği ise hiç kuşkusuz video oyunlarıdır diyebiliriz.
Yazımızın ilerleyen kısımlarında “şiddet, hırsızlık, gasp” gibi eylemleri güya sırf "hayatta kalabilme" adına çocuklarımıza meşru göstermeye çalışan onların temiz zihinlerini, duygularını kirleten video oyunlarını sizler için ayrıntısı ile ele alacağız.
Neden bu oyunları ayrıntıları ile ele alacağız?
Çünkü sizleri ve yarının büyükleri gördüğümüz bugünün çocuklarının temiz zihinlerinin, hislerinin, duygu ve düşünce dünyalarının kirletilmesini istemiyoruz. Bu hususta sizleri bilinçlendirmek bizler için bir görevdir.
“TGRTHABER Dijital Varlıklar” ekibi olarak genç çalışan arkadaşlarımızla yapmış olduğumuz istişarelerde özellikle çocukların düşünce ve duygu dünyasını kirlettiğini düşündüğümüz oyunların tamamını galerimizde (yazının sonundaki linke tıklayın) sizlerle gönül gönüle paylaşacağız.
Bu Oyunların Senaryolarında Ne Mesajlar Var?
Piyasa halihazırda “Felaket sonrası hayatta kalma oyunları”nda genel olarak bir ülke nükler bir savaş sonrası harebeye dönüyor, daha sonra bu saldırıdan veya yok oluştan hayatta kalan insanların bir kısmı spesifik bir canavara, mutanta veya zombilere dönüşüyor. Oyunu oynayan kullanıcı oyunda hayatta kalan bir birey olarak ortaya çıkan bu canavarlara, mutantlara, zombilere yenik düşmemek için sürekli öldürmek, çalmak, gasp etmek ve hayatta kalma adına her türlü yolsuzluğu oyun içinde uygulamalı bir şekilde öğrenerek oynayabilmektedirler.
Tarih boyunca felaket kurgusunu dizayn edenlerin yaptıkları bu kurgusal oyunlarda, toplumsal kaygılarını dramatize etmekten çekindiklerini hiç görmedik sanıyoruz bugün de ve ısrarla hiç çekinmeden bunları her platformda hususiyle çocuklarımızın gözlerinin içine baka baka rahat rahat işleyebilmektedirler.
Örneğin George Andrew Romero isminde Amerikalı bir yönetmen ve yazar; zombi filmlerin fikir babasıdır. Bu tarz video oyunlarının ise fikir babası olarak bilinir. Romero daha ilk klasik filmlerinde zombilerle birlikte "düşüncesiz tüketimden", "pandemik hastalığa" kadar modern endişeleri en rahatsız edici şekilde yansıtan canavarlar olarak zombileri keşfetmiş ve bu zombileri bu video oyunlarında, öldürmekte en küçük bir sıkıntı çekmeyiz. Romero'nun eserlerinde ve video oyunlarının kurgularında işlediği genellikle ordunun zombi ordularına karşı kudretini sınamaya yöneliktir, ancak fiziksel güç ve içindeki sinsi bir düşman ile siyasi ve sosyolojik kaygılar arasındaki çatışmayı sadece tasvir etmez. Beri taraftan çaktırmadan bu hastalıklı kitleyi öldürmeyi, yok etmeye de teşvik eder.
Örneğin “Resident Evil” oyununda: Silah kullanan bir kadın ajan bir şirket tarafından gizlice tasarlanan ve bir virüs yüzünden zombileşen insanlara karşı savaşır. Bu felaket sonrası kurgudan ziyade felaketin önlenmesine yönelik bir eylem gibi görünse de sonuçta enfeksiyon kapmış insanlar bu oyunlarda birer hedeftir ve görüldüğü yerde öldürülmelidir mesajı içerir.
Daha kötümseri veya acımasız olanı Ukraynalı oyun dizisi Metro 2033 (2010) ve Metro Last Light (2013) gibi oyunlarda da aynı şeyler tekrarlanır. Oyunun yazarı “Dmitry Glukhovsky” Metro 2033 (2005) ile başlayan roman serilerinin kurgusunda: Küresel bir nükleer savaştan sonra, Moskova'nın ayakta kalan nüfusu yeraltı metro ağına çekilir ve radyoaktif serpintiden etkilenen dehşet verici mutantlarla, serpintiden etkilenmemiş normal insan grupları arasında inanılmaz öldürme sahneleri yaşanır...
Yine nükleer felaketi öngören Stalker Shadow Of Chernobyl (2007) oyunu da Tarkovsky'nin 1979 yılındaki filminden etkilenerek üretilmiştir. Oyunda; Çernobil bölgesinde ikinci bir nükleer kaza meydana gelir, tuhaf mutantlar burada da görülür ve yine öldürmeye yönelik eylemler gerçekleştirilir... Ne için? Ya da ne uğruna? Hayatta kalma adına...
Yani hemen hemen tüm hayatta kalma ve zombi oyunlarında çocuklarımıza sonumuzun bir nükleer savaş ile olacağı, hayatta kalanların ise daha oyunun başlarında kimseye güvenmeyerek önüne geleni öldürmeyi ve öldürme şekillerini öğreterek başlar. Çocuklarımız için sinematik materyalin olgunlaşmasını amaçlayan video oyunları ile ilgili uzun süredir devam eden bu sorunlu oyunların çocuk yaştaki bir yürekte yapabileceği tahribatları siz anne ve babalar gözardı etmemelisiniz. Evet bu oyunlar birer kurgu, birer video oyunu, birer ütopya da olsa bunun çocuk üzerinde psikolojik ve ilerleyen yıllarda sosyolojik açıdan verebileceği zararları oturup düşünmelisiniz.
Tüm hayatta kalma oyunlarının affetmeyen bir gerçekçiliği var ki bu tıpkı gerçekmiş olmasıdır. Her oyunda bir oyuncunun vücudunda yaralanmalar, kırılmalar ezilmeler ve saldırı sonucunda ölümü gerçekleşmektedir. Her normal insan gibi oyuncular bu video oyunlarında; yiyecek, su, ilaç ve hayatta kalmak için kendilerini savunmaya geçiyorlar. Üstelik bunu çevrimiçi yani canlı olarak dünyanın çeşitli ülkelerindeki başka çocuklarla aynı anda oynayabiliyorlar. Oyunda kullancılar yani oyuncular enfekte olmamış insanların, silahlarını ve kaynaklarını çalarak, öldürerek bir başka aşamaya geçiyorlar...
Korona virüsü sebebiyle “Sanal Eğitim” - “Evde Eğitim”e geçtiğimiz şu günlerde video oyunlarının bir çocuğa pek çok şeyi temsil ettiğinin farkına hep birlikte varmış olduk. Yani kimse "bir video oyunundan benim çocuğuma birşey olmaz" dememelidir.
Biz isteriz ki en azından bizim çocuklarımız şayet bir felaket yaşanacak veya bir nükleer saldırı sonrasında savaş oyunu değil, öldürme, yaralama, yok etme, ortadan kaldırma yöntemlerini değil hayatta kalanlar sabırla, metanetle yok edilmiş kendi medeniyetinin ihtişamını yeniden inşa eden video oyunu oynasınlar veya bizzat kendileri bu oyunları üretsinler...
Evet şimdi çocukların oynamasını arzu etmediğimiz: "hayatta kalma oyunları"nın hangileri olduklarına gelin hep birlikte bakalım.