Vitamin kullanımı nasıl olmalı, vitamin haplarının faydaları ve zararları, vitaminler sabah mı akşam mı alınmalı
Tüm insanlar için vitaminlerin ve diğer besin takviyelerinin gerekli olup olmadığı bir tartışma konusudur. Belirli koşullara sahip bazı kişiler için takviyeler önerilir. Örneğin; nöral tüp defekti riskini azaltmak için folik asit alması gereken hamile kadınlar veya diyetleri yeteri kadar A vitamini ve demir içermeyen gelişmekte olan ülkelerdeki çocuklar gibi. Ancak son çalışmalar, ortalama sağlıklı kişilere, vitamin takviyesi önermek için yeteri kadar kanıt olmadığını ve hatta bazı vitaminlerin fazla alındığında zararlı olabileceğini saptamıştır.
Vitaminler sabah mı akşam mı alınmalı
Tüm insanlar için vitaminlerin ve diğer besin takviyelerinin gerekli olup olmadığı bir tartışma konusudur. Belirli koşullara sahip bazı kişiler için takviyeler önerilir. Örneğin; nöral tüp defekti riskini azaltmak için folik asit alması gereken hamile kadınlar veya diyetleri yeteri kadar A vitamini ve demir içermeyen gelişmekte olan ülkelerdeki çocuklar gibi. Ancak son çalışmalar, ortalama sağlıklı kişilere, vitamin takviyesi önermek için yeteri kadar kanıt olmadığını ve hatta bazı vitaminlerin fazla alındığında zararlı olabileceğini saptamıştır.
Vitaminler ne zaman alınır?
Vitaminlerinizi sabah mı yoksa gece mi alacağınız konusunda tartışmalar var. Teori, gün boyunca besinleri yiyeceklerden aldığınız için, geceleri beslenme takviyelerinin alınması, vücudunuzun uyurken biraz beslenme almasına yardımcı olması şeklindedir.
Bununla birlikte uzmanlar vitaminlerin gece almanızı tavsiye etmiyor. “Sindirim uyku sırasında yavaşlar, bu nedenle besin takviyenizi gece geç saatlerde almak etkili bir emilim ile ilişkili olmaz” denilmektedir.
Yine uzmanlar bildiriyor ki “Multivitaminler, günün erken saatlerinde alındıklarında en iyi şekilde çalışma eğilimindedir çünkü içlerindeki B vitaminleri, rahatlatıcı bir akşam için veya yatmadan önce uykuya hazırlanmak için değil, metabolizmayı ve beyin fonksiyonunu çok fazla uyarmak üzere çalışmaya başlar.”
Vitaminlerinizi almak için en ideal zaman sabahtır. Eğer unutuyorsanız vitamin şişelerinizi tezgah üzerine veya kahve makinesinin yanına bırakın. Böylece vitamin almayı hatırlayabilirsiniz.
Bununla birlikte vitaminlerinizi öğle yemeğinizle birlikte almanız da ideal bir kullanım zamanı olacaktır.
Vitaminler yemeklerle mi alınmalı?
Çoğu vitamin, midenizi rahatsız etme şansını azaltmak ve sindirimi teşvik etmek ve emilimi artırmak için yiyeceklerle birlikte alınmalıdır. Demir, magnezyum ve balık yağı takviyeleri, aç karnına alındığında sindirim rahatsızlığına neden olabilecek ilk vitaminlerdir. Bu nedenle bu ve bu tip vitaminleri yemeklerle birlikte veya atıştırmalıklarla birlikte tüketin.
Yağda çözünür A, D, E ve K vitaminlerini de yemeklerle veya atıştırmalıklarla birlikte almanız en sağlıklısı olacaktır.
Probiyotikler için, yapılan araştırmalar, onları bir yemekle birlikte almayı veya yemekten 30 dakika önce almayı, yemekten sonra almaktan daha çok yararlı bulmuştur.
Vitamini ve demir emilimini artırmak için C vitaminini birlikte alın.
Kalsiyum vücudunuzun demir, çinko ve magnezyum emilimini etkileyebilir. Herhangi bir kalsiyum takviyesini demir takviyelerinden veya multivitaminden farklı bir öğünde almanızı önerilmektedir.
Vitamin kullanımı nasıl olmalı
Düzenli olarak sağlıklı beslenen bir kişide vitamin ve besin takviyesine ihtiyaç duyulmaz fakat yeterli ve dengeli beslenemeyenler, yeteri kadar enerji alınamayan diyet uygulayanlar, vejetaryenler, demir eksikliği veya Akdeniz anemisi rahatsızlığı olanlar, hamileler, emziren kadınlar, menopoz nedeniyle kemik kaybını yüksek dozda yaşayanlar, yaşlılar, besin almayı engelleyen bazı alerjik rahatsızlıklar, uzun süre kullanılan bazı ilaçlar, diyaliz tedavisi görenler gibi kişilerde doktor tavsiyesi ile vitamin ve besin takviyesi almak gerekebilir.
- C vitamini
Bilinenin aksine C vitamini tek başına yüksek dozlarda alınsa da soğuk algınlığını önlememektedir. Henüz semptomları görülen düzeydeki bir soğuk algınlığında, bu durumu hızlı bir şekilde aşmanıza yardımcı olmaktadır.
- Çinko ve E vitamini
Lutein, Zeaxhantin, C vitamini, E vitamini ve Çinko vitaminleri gözleri korumaya yardımcı olur. sebze ve meyvelerden, düzenli ve ideal oranda tüketim sağlandığında, 65 yaşından sonra bile göz sağlığınızı korumaya yardımcı olmaktadır.
- B12 vitamini
B12 vitaminini yeteri kadar almak çok önemlidir. B12 vitamininin vücutta olması durumunda kollar, bacaklarda ağrıya neden olabilir. Kansızlık, hafıza kaybı, baş dönmesi veya vücutta yaşanan karıncalanmaların da nedeni olabilmektedir. B12 vitamini, et, balık ve süt ürünlerinden sağlanabilir.
- D, K, Potasyum, Magnezyum ve Kalsiyum vitaminleri
Kemik sağlığı için bu vitaminler çok önemlidir. Özellikle ince kemik rahatsızlıklarında hemen bu vitamin seviyeleri kontrol edilir.
- C ve B vitamini
Vitamin ve mineral yetersizliklerinin nedenleri
- Vitamin bakımından zengin gıdaların dengeli bir biçimde öğünlerde tüketilmemesi
- Yiyecekleri satın alırken, hazırlarken, pişirirken veya saklarken yaşanan vitamin kayıpları
- Diyet yaparken, vitaminlerin vücudumuzda kullanılmasını etkilemesine neden olan ürünleri tüketmek
- Helikobakter gibi emilimi engelleyen bazı rahatsızlıklar
- Enfeksiyonlar
- Vücutta bazı parazitlerin bulunması
- Alkol ve sigara kullanımı
- Bazı ilaçların kullanımı
- Bazı doğum kontrol hapları
Vitamin kullanırken dikkat edilmesi gereken kurallar
- Günlük beslenme rutininizi doktorunuzla görüşüp sağlıklı hale getirmelisiniz
- Herhangi bir rahatsızlığınız yok ise ve doktorunuz da önermiyorsa herhangi bir vitamin veya besin takviyesi kullanmayın.
- Kullandığınız günlük bir ilaç var ise doktorunuza danışmadan bir besin takviyesi veya vitamin kullanmayın.
- Hiçbir vitamini doktorunuza danışmadan almayın.
- Bir tavsiye kullanmanız gerekirse tek bir vitamin yerine bir multi vitamin kullanmayı tercih etmelisiniz
- Alacağınız vitamin desteğini günlük dozun dışına çıkarak aşırı tüketimden kaçının
- Mutlaka dengeli ve öğünleriniz dengeli biçimde belli bir beslenme rutinine önem verin.
Vitamin haplarının faydaları ve zararları
Multivitaminler dünyada en çok kullanılan takviyelerdir. Popülerlikleri son birkaç on yılda hızla arttı. Bazı insanlar multivitaminlerin sağlığı iyileştirebileceğine, kötü beslenme alışkanlıklarını telafi edebileceğine ve hatta kronik hastalık riskinizi azaltabileceğine inanmaktadır. Peki ama bu bilgiler doğru mudur?
Vitaminler nelerdir?
Multivitaminler, bazen diğer bileşenlerin yanında birçok farklı vitamin ve mineral içeren takviyelerdir. Bir multivitamini oluşturan değerlerin bir standardı olmadığından, besin bileşimleri markaya ve ürüne göre değişir. Multivitaminlere ayrıca multimineraller, multis, katlar veya basitçe vitaminler denir. Vitaminler; tabletler, kapsüller, çiğneme sakızları, tozlar ve sıvılar dahil olmak üzere birçok formda bulunmaktadır. Çoğu multivitamin günde bir veya iki kez alınmalıdır. Vitaminleri; eczanelerde, büyük marketlerde ve süpermarketlerde bulabilirsiniz.
Vitaminlerin içeriğinde neler vardır?
Sağlığımız için en az 13 vitamin ve 16 mineral gerekmektedir. Birçoğu vücudunuzdaki enzim reaksiyonlarına yardımcı olur veya sinyal molekülleri veya yapısal elementler olarak işlev görür. Vücudunuzun ayrıca vücut süreçlerinin çoğaltılması, bakımı, büyümesi ve düzenlenmesi için bu besinlere ihtiyacı vardır. Vitaminler, vücudumuz için gerekli olan bu vitamin ve minerallerin çoğunu sağlayabilir ancak çeşitli şekillerde ve miktarlarda. Ayrıca vitaminler; amino asitler ve yağ asitleri gibi başka bileşenler de içerebilirler.
Bazı durumlarda ise listelenen besinlerin hiçbirini de sağlamayabilirler. Bu işte de her işte olduğu gibi dolandırıcılıklar olabileceğinden, vitaminlerinizi bilinen isimlerden almakta yarar vardır.
Vitaminlerin sağlığımıza yararları nelerdir?
- Kalp krizini önlemeye yardımcı
- Bazı kanser türlerini önlemeye yardımcıdır
- Özellikle yaşlılık döneminde hafızayı güçlendirmeye yardımcı olarak beyin fonksyionlarında olumlu etkileri vardır.
- Göz sağlığı için faydalıdır
- Multivitaminler hafıza ve ruh halini iyileştirebilir. Dahası, antioksidan vitaminler ve mineraller körlüğe neden olan hastalıkların ilerlemesini yavaşlatmaya yardımcı olabilir.
Vitaminlerin sağlığımıza zararları nelerdir?
Multivitaminleri alırken dozaj dikkate alınması gereken önemli bir faktördür.
Bazı vitamin ve minerallerin yüksek dozları iyi olmakla birlikte, bazıları ise yüksek miktarlarda ciddi şekilde zararlı olabilir.
Uygun dozaj nasıl ayarlanır?
Suda çözünenler; Vücudunuz bu vitaminlerin fazla miktarını dışarı atar.
Yağda çözünenlerde; Vücudunuz bunlardan kurtulmanın kolay bir yolu olmadığından, uzun süreler boyunca fazla miktarda birikebilir.
- Yağda çözünen vitaminler A, D, E ve K'yı içerir. E ve K vitaminleri nispeten toksik olmasa da A ve D vitaminlerinin aşırı tüketilmesi durumunda toksik etkileri olabilir. Hamile kadınlar A vitamini alımına özellikle dikkat etmelidir çünkü aşırı dozlar doğum kusurlarına neden olabilmektedir.
- D vitamini toksisitesi çok nadirdir ve vitamin kullanımından kaynaklanma olasılığı düşüktür. Bununla birlikte, A vitamini toksisitesi daha yaygındır.
- Hem vitamin alır hem de günlük beslenmenizde aynı vitaminleri içeren gıdaları tüketirseniz, günlük limitinizi kolaylıkla aşabilirsiniz. Bu da vitamin fazlalığına neden olacaktır.
- Sigara içenler büyük miktarda beta karoten veya A vitamini içeren vitaminlerden kaçınmalıdır, çünkü bu besinler akciğer kanseri riskinizi artırabilir.
- Mineraller yüksek dozlarda da zararlı olabilir. Örneğin, çok fazla demir ihtiyacı olmayan insanlar için tehlikeli olabilir.
Kimler vitamin almalı?
Yaşlılar
B12 vitamini emilimi yaşla birlikte azalır. Yaşlı yetişkinlerin daha fazla kalsiyum ve D vitaminine ihtiyacı olabilir.
Veganlar ve vejetaryenler
B12 vitamini sadece hayvansal gıdalarda bulunduğundan, bitki bazlı bir diyet uygularsanız daha yüksek risk altındasınız demektir.
Hamile ve emziren kadınlar
Bazı besinler iyi, bazıları zararlı olduğu için hamile veya emziren kadınlar, doktorlarına danışmalıdır. Örneğin, fazla A vitamini doğum kusurlarına neden olabilir