Yarık Damak ve Dudak Bebeklerde Yarık Dudak Ultrasonda Belli Olur mu?
Yarık damak ve dudak oluşma nedenleri hem genetik hem de çevresel faktörler sebebiyle oluşmaktadır. Genetik faktörlerin tüm yarıklar için oranı %5-10 arasındadır. Şayet ailede damak veya yarık dudak olan kimse varsa bebekte de olma riski bulunmaktadır... Bu makalemizde: "Yarık damak nedir?, Yarık dudak nedir?, Bebeklerde yarık dudak ve yarık damak, Bebeklerde yarık dudak ultrasonda belli olur mu?" gibi soruların cevaplarını vermeye çalışacağız...
Ağzın tavanını oluşturan dokuların orta çizgi üstünde birleşmemesi sonucunda ortaya çıkan doğuştan bir oluşum bozukluğu olarak adlandırılır. Doğan 1000 bebekten 1’inde görülen bu vaka “Tavşan Dudak” denilen bozuklukla birlikte görülür. Doğumlarda yarık dudak ve damak insidansı Asyalılarda 1:470-850 , siyah ırkta 1:1370-5000 ve beyaz ırkta ise 1:775-1000 olduğu düşünülmektedir.
Yarık dudağa genetik faktörler ve çevresel faktörler neden olabilir. Yarık damak ve dudak anomalisi ile doğanların %20’sinde herediter bir faktörün etkili olduğunu göstermektedir. Anne veya baba biri benzer bir gelişimsel anomaliden etkilenmiştir ve birçok nesil boyunca yüksek sıklıkta görülmüş olması neden olabilir. Ancak genetik bilimi bu anomalinin oluşmasında sorumlu olan gen ya da gen grubunu kesin bir şekilde saptanmamıştır..
Çevresel Faktörler arasında; Gebeliğin ilk aylarında geçirilen su çiçeği, kızamık, ağır grip, diabet gibi hastalıklar, kortizon kullanımı, stres ve ruhi tramvalar, beslenme bozuklukları, radyasyon, ırk ve cinsiyet, anne baba arasındaki yaş farkı, geç yaşlarda doğum yapma, akraba evliliği neden olabilir.
Hem çocuk hem aile için ciddi bir problemdir. Yarık damaklı çocuklarda dikkat edilmesi gereken noktalar, beslenme ve hava yolunun açık tutulması, orta kulak hastalıklarıyla eşlik edebilefcek diğer anormalliklerdir. Eğer teşhis edilmez veya bunda gecikilirse, çocuk büyüdüğünde beslenme ve konuşma güçlüğü çekebilir.
Yarık Dudak Anatomisi
- Yarık dudak anomalisi üst dudakta görülür.
- Tek taraflı tam olmayan dudak yarığı
- Tek taraflı tam dudak yarığı
- İki taraflı tam olmayan dudak yarığı
- Bir taraflı tam bir taraflı tam olmayan dudak yarığı
- İki taraflı tam dudak yarığı
- Orta hat dudak yarıkları (çok az görülür)
Yarık Damak Anatomisi
- Yumuşak damak yarıkları
- Sert damak yarıkları
- Submukoz yarıklar
- Bifid uvula şeklinde ortaya çıkar. (küçük dilin iki parçaya ayrılması)
Bunlar genel olarak aileler tarafından bilinmesi gereken yarık dudak ve damak sınıflaması olup Plastik Cerrahlar daha anatomik bir sınıflama kullanırlar. Bebeklerde tedavi 1 yaşına geldiğinde, ameliyat ve özel diş bakımı ve konuşma eğitimiyle olur. Taburcu edildiğinde mutlaka plastik bir cerrahın görmesinde fayda vardır.