Yeni keşfedilen ters lale türü olan Çermik lalesi Diyarbakır'da görüldü! Dikkat KPSS sorusu olabilir
Diyarbakır'da görülen yeni bir lale türü olan Çermik lalesi gündemde yer aldı. Diyarbakır'ın Çermik ilçesinde keşfedilmesi nedeniyle "Çermik lalesi" adını alan yeni ters lale türünün fotoğraflarının paylaşılmasının ardından gündemde yer aldı. Ege Üniversitesi'nden yapılan açıklamanın ardından yeni ters lale türünün detayları merak edildi.
Muhammed Yalçın, Çermik'te yürüyüş yaptığı esnada yeni ters lale türü ile karşılaştı. Lale türünün fotoğraflarını çekmesinin ardından alanında uzman kişiler ile paylaştı. Diyarbakır'ın Çermik ilçesinde bulunduğu için adının Çermik lalesi olmasının ardından gündemde yerini aldı. İşte literatüre yeni eklenen ters lale türü...
TERS LALE TÜRÜ NEREDE GÖRÜLDÜ?
Çermik lalesi adını alan ters lale türü, Diyarbakır'ın Çermik ilçesinde Muhammed Yalçın tarafından görüldü. Yeni lale türünün bulunmasının ardından detaylar da araştırıldı. Yalçın'ın yeni tür olan ters lale türünün fotoğraflarını uzman isimlerle paylaşmasının ardından incelemeler başladı. Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Yıldırım, Aksaray Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehtap Tekşen, Doç. Dr. Mehmet Maruf Balos, Dr. Cahit Çeçen ve Uzman Biyolog Veysel Sonay türle ilgili çalışmalar yürütmüştür.
Çalışmaların ardından ise ters lale türünün literatürde olmayan yeni bir tür olduğu öğrenildi.
Çalışmalardan sonra görüşlerini paylaşan Prof. Dr. Hasan Yıldırım, "Ters lale (Fritillaria) cinsi kuzey yarımkürede dağılım gösteren, yaklaşık 170 türe sahip bir cinstir. Bu cinsin 3 önemli çeşitlilik merkezi bulunuyor. Bu merkezler 21 türle Kaliforniya, 24 türle Çin ve üçüncüsü ise Güney Batı Asya, Doğu Akdeniz'dir. Üçüncü çeşitlilik merkezindeki Türkiye'de 53 tür, Yunanistan'da 26 tür ve İran'da 18 tür bulunuyor. Bu bağlamda dünyada en fazla ters lale türünün Türkiye'de mevcut olduğu görülmektedir. Çermik lalesinin keşfi ile Türkiye'de ters lale türü sayısı 53'e çıktı. Bu türle ülkemiz için endemik olan ters lale sayısı ise 30'a yükselmiştir. Oransal olarak ülkemizde ters lale endemizm oranı yüzde 56,6'ya çıkmıştır." dedi.