Tgrt Haber

Bezli bebeklerde sünnet sonrası bakım nasıl olmalıdır? Yenidoğan bebeklerde sünnet

22 Nisan 2021 12:02
Bezli bebeklerde sünnet sonrası bakım nasıl olmalıdır? Yenidoğan bebeklerde sünnet

Masum bakışları, mis gibi kokularıyla insanın içine huzur veren bebekle gözgöze gelmek unutulmazdır. Her çift hayatlarını şenlendirecek, renklendirecek, kendilerine farklı bir bakış açısı kazandıracak bebekleri olmasını hayal ederler. Bu hayalin gerçekleşmesi anne ve babanın omuzlarına ağır sorumluluklar binmesine neden olmaktadır. Özellikle erkek çocukları doğan ebeveynlerin çocukları için büyük bir öneme sahip olan sünnet operasyonu ve operasyon sonrası yapılacaklar oldukça önemlidir. Bu haberimizde: "Bezli bebeklerde sünnet sonrası bakım nasıl olmalıdır?, Bezli bebeklerde sünnet kaç günde iyileşir?, Bebeklerde sünnet sonrası nelere dikkat edilmeli?, Sünnet olduktan sonra ne kadar zamanda iyileşir?" gibi merak edilen tüm bilgileri derlemeye gayret gösterdik...

SÜNNET NEDİR? 

Ülkemizde erkek çocuklarının sünnet olması hem dini hem de tıp açısından büyük önem taşır. Sünnet, erkek çocuklarının penis başını kaplayan mukozal  dokunun yani deri tabakasının cerrahi olarak alınması işlemidir. Bu çifte tabaka daha çok sünnet derisi (prepisyum) olarak bilinir.

Bezli bebeklerde sünnet sonrası bakım nasıl olmalıdır?

ÇOCUKLARA SÜNNET NE ZAMAN YAPILMALIDIR?

Sünnet çok önceleri düğünle, törenle toplu yapılan bir kutlamaydı. Hatta bu sebeple sürekli haberlere toplu sünnet törenleri konu olurdu. Ancak sünnet cerrahi bir operasyon olduğu için günümüzde ameliyathane koşullarında, cerrahi prensiplere uyularak, deneyimli bir uzman ekip tarafından doğumdan sonra hemen her yaşta bebek için törensiz ve sade bir şekilde yapılabilmektedir.

Çocuklara Sünnet Ne Zaman Yapılmalıdır?

Diğer taraftan, 2 ila 4 yaşındaki çocuklar kendi cinsiyetlerini ve genital organlarını hissedip tanımaya başladıklarında, cerrahi girişimlere karşı daha hassas davranacaklardır. Bu nedenle erkek çocuklarının ülkemizde sünnet edilmesi doğumu takip eden süreçte bebek daha hastaneden çıkmadan önce veya ilk bir ay içerisinde sünnet işlemi yapılmaktadır. Eğer bu yaşlarda sünnet olamayan çocuklar için en ideal sünnet yaşı ise onlarla sağlıklı bir iletişim kurulabileceği 6 - 7 yaşından sonra sünnetlerin yapılması daha uygun olacaktır. 

SÜNNETİN FAYDALARI NELERDİR?

Sünnetin Faydaları Nelerdir?

  • Sünnet derisi iltihapları, sünnet derisi darlıkları gibi hastalıkları önler.
  • Bebeklerde penis riskini ortadan kaldırır. 
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklar (HIV) ve serviks kanseri olasılığını düşürür.
  • Yenidoğan erkeklerde üriner enfeksiyon olasılığını on kat oranında azalmasını sağlar. 

HANGİ BEBEKLERE SÜNNET YAPILMAZ? 

Hangi Bebeklere Sünnet Yapılmaz?

Bebekte doğuştan penis anomalisi var ise, ileride sünnet derisi onarım için kullanılabileceğinden yenidoğan sünneti uygulanmamalıdır. Bunun yanı sıra erken doğan, doğumsal bir hastalığı olan ya da ailede kan hastalığı öyküsü olan bebeklerde yenidoğan sünneti uygulanmaz, yapılmaz.

Bezli bebeklerde sünnet sonrası bakım nasıl olmalıdır?

    YENİDOĞAN SÜNNETİNİN AVANTAJLARI NELERDİR?

  • Günümüzde sünnet lokal anestezi ile yapıldığından sünnet öncesi ve sonrasında bebeklerin aç kalmaları gerekmemektedir.

  • Yenidoğan bu döneminde birşey hatırlamayacağı için psikolojik travma yaşanmayacaktır.  

  • Yara yerinin iyileşmesi daha hızlı olacaktır. 

  • Sünnet derisindeki damarlar çok küçük olduğu için herhangi bir kanama yaşanmayacaktır.  
  • Annenin bebeğini hemen emzirmesi bebeğe uygulanan cerrahi girişime koruma etkisi sağlayacaktır. 
  • İlerleyen zamanda sünnet sonrası dönemde ağrı giderici ilaç kullanılmasına gerek kalmayacaktır.  
  • Yenidoğan sünnetinde hijyenin daha kolay sağlanır. Özellikle bebeğin penis ön derisinin yapışıklıkları ve darlıkları bu operasyonla tamamen yok olur.  

BEZLİ BEBEKLERDE SÜNNET SONRASI BAKIM NASIL OLMALIDIR?

Bezli bebeklerde sünnet sonrası bakım nasıl olmalıdır?

Sünnet sonrası hastanede bebek hemşireleri tarafından bebeğin bakımı yapılır ve evde yapılması gerekenler konusunda anne ve babaya bilgiler verilir. Bebekler yenidoğduklarında sünnet derisi penis başına yapışıktır. İşte sünnet ile bu yapışık durum giderilir. Bir hafta antiseptikli kremler sünnetli bölge üzerine periyodik olarak sürülür. Bebeğin sünnetten birkaç gün sonra banyo yapmasına ise izin verilir.

SÜNNET SONRASI KOMPLİKASYONLAR NELERDİR?

Bezli bebeklerde sünnet sonrası bakım nasıl olmalıdır?

Tüm ameliyatlarda olduğu gibi kanama ve yara yeri enfeksiyonu olasılığı mevcuttur. Ancak bunlar oldukça düşük oranlarda görülmektedir. Cerrahi işlemin konusunda uzman doktorlar tarafından yapılması nadir görülen penis derisinin fazla kesilmesi, pipinin gömük kalması ve ileriki dönemlerde sünnet revizyonları gibi komplikasyonları minimize edecektir.  

SÜNNET SONRASI DOKTORA HANGİ DURUMDA BAŞVURMALIDIR?

Bezli bebeklerde sünnet sonrası bakım nasıl olmalıdır?

  • Dikiş bölgesinde devam eden bir kanama var ise,
  • Bebek idrar yaparken zorlanıyor ve ağlıyor ise, 
  • Penis ve çevresinde fazla şişme veya renk değişikliği varsa,
  • Yenidoğan ve çocuk sünnetini gerçekleştiren doktor ile irtibata geçilerek gerekli muayenenin yapılması sağlanmalıdır.

Yenidoğan Bebeklerde Sünnet İçin En Uygun Zaman Nedir? İltihaplanma Nasıl Anlaşılır? 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...