Tgrt Haber

Yurt dışı çıkış harcı pulu 3 bin TL olabilir! Yeni vergi paketine göre 150 TL olan tutarın her yıl artacağı iddia edildi

Editör: Hüseyin Bahçıvan / Kaynak: TGRT Haber
20 Haziran 2024 14:07 - Güncelleme : 20 Haziran 2024 15:34
Yurt dışı çıkış harcı pulu 3 bin TL olabilir! Yeni vergi paketine göre 150 TL olan tutarın her yıl artacağı iddia edildi

150 TL olan yurt dışı harç pullarının 10 kat artarak 1.500 TL'ye yükseleceği gündeme gelmişti. Şimdi ise bu fiyatın Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 3 bin liraya yükseltilmesinin teklif edildiğine dair iddialar konuşulmakta. Gelir İdaresi Başkanlığı konu ile ilgili açıklama yaptı.

Bayram tatilinin ardından TBMM gündemine geleceği tahmin edilen yeni vergi paketinde yurt dışı çıkış harcı​ pulunun 150 TL'den 1.500 TL'ye artırılacağı yönünde iddialar konuşulurken bir başlık daha sosyal medyada konuşulmaya başlandı.

İddiaya göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı olan Gelir İdaresi Başkanlığı​ tarafından belirlen yurt dışı harcı tutarının 3.000 TL olmasına yönelik öneri sunuldu.

Yurt dışı çıkış harcının 3 bin TL olacağı ve her yıl artacağı iddia edildi - 1. Resim

YURT DIŞI ÇIKIŞ HARCI 3000 TL Mİ OLACAK?

Vergi Uzmanı Nedim Türkmen'in sosyal medya hesabından paylaştığı bilgilere göre yurt dışı çıkış harcının 3.000 TL olması ve her yıl yeniden değerleme oranında artırılması için öneri sunulduğu iddia edildi.

Paylaşılan belgede 2023 yılında 8 milyon 743 bin 760 kişinin yurt dışına harç ödeyerek çıkış yaptığı ifade edildi.

YURT DIŞI HARCI PULU İLE 6 AYDA 12,5 MİLYAR TL HEDEFLENMEKTE

2024 yılında ise aynı sayıda kişinin çıkış yapması halinde 3.000 TL olan çıkış harcının 6 ayda 12,5 milyar TL olacağı belirtildi. 

Yurt dışı çıkış harcının 3 bin TL olacağı ve her yıl artacağı iddia edildi - 2. Resim

YURT DIŞI ÇIKIŞ HARCI TUTARINDAN 2023'TE NE KADAR KAZANILDI?

Yurt dışı çıkış harcından 2023 yılında toplamda 1 milyar 311 milyon TL tahsilat yapıldı.

2024 yılının Ocak-Nisan aylarında ise bu miktar 427 milyon TL olarak kayıtlara geçti.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI 3 BİN LİRA OLACAK İDDİALARINA YANIT VERDİ

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından konu ile ilgili açıklama yapıldı.

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Yurt dışına çıkış harcının yeniden belirlenmesine ilişkin çalışmaların olduğu basına yansıyan haberlerde yer almaktadır.

Diğer vergi kanunlarında olduğu gibi yurt dışına çıkış harçları da etkililik ve verimlilik yönüyle sürekli değerlendirmeye tabi tutulmaktadır.

Bilindiği üzere bu harç, yurt dışına çıkış yapan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından, çıkış başına maktu olarak alınmaktadır.

Yurt dışına çıkış harcının, yurt dışına çıkış tarihinde yürürlükte bulunan tutarlar üzerinden ödenmesi gerekir.

Dolayısıyla çıkan haberler nedeniyle bugünden harç pulu satın almak veya diğer yollarla harcı ödemek, çıkış tarihinde geçerli tutarın ödenmeyeceği anlamına gelmez.

Vatandaşlarımızın bu tür spekülatif haberler nedeniyle mağdur olmaması için Başkanlığımız açıklamalarını takip etmesi önem arz etmektedir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

Yurt dışı çıkış harcının 3 bin TL olacağı ve her yıl artacağı iddia edildi - 3. Resim

YURT DIŞI HARÇ PULU NEREDEN ALINIR?

T.C. Pasaportu ile yurt dışına çıkacak olan vatandaşlar yurt dışı çıkış harcını, havalimanlarında yer alan otomat ve veznelere, gümrük saymanlıklarına, Maliye Bakanlığı'na bağlı olan harç bürolarına, anlaşmalı bankalara ve vergi dairelerine ödeme yaparak alabiliyor. 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...