Zamdan sadece asgari ücretliler yararlanmayacak
Asgari ücretin bin liradan bin 300 liraya çıkarılması çalışanların kıdem tazminatlarını da etkileyecek. Hem asgari ücretliler hem de maaşı bin ile bin 300 lira arasında olanlar zam alacak, artış bordrolara yansıyacak
AK Parti, halen net bin lira olan asgari ücretin Ocak'ta bin 300 lira yapılması için kolları sıvarken; milyonları heyecanlı bekleyiş sardı.
5 milyon asgari ücretlinin maaşı, Ocak'ta yüzde 30 artarak, bin 300 liraya ulaşacak. Asgari ücretlilerin kazancı bununla da kalmayacak, işten çıkartıldıkları takdirde alacakları kıdem tazminatlarının tutarı da yüzde 30 artacak.
Düzenleme, asgari ücretten fazla maaş alanları da etkileyecek. Halen maaşı bin ile bin 300 lira olanlar da taban ücretin bin 300 lira olmasından kazançlı çıkacak. Asgari ücret artınca, işveren bu kişilerin de maaşı yükseltmek durumunda kalacak. Bu kişilerin maaşları artacağı gibi kıdem tazminatları da yükselecek.
NASIL HESAPLANIYOR?
Yasaya göre; herhangi bir iş sözleşmesinin kıdem tazminatını gerektiren bir nedenle feshi durumunda, çalışılan her tam yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı ödeniyor. 1 yıldan artan süreler de oranlanarak hesaplamaya dahil ediliyor.
Kıdem tazminatı hesabında kullanılan ücret, son alınan ücret oluyor. Hesaplanan tutardan da sadece damga vergisi kesiliyor. Brüt maaş tespit edilirken, buna düzenli olarak verilen tüm paraların eklenmesi gerekiyor.
İŞVERENE VERGİ VE PRİM DESTEĞİ GELİYOR
Asgari ücret artırılırken, işverenlerin yükü de hafifletilecek. Türkiye İhracatçılar Meclisi de hazırladığı raporda, asgari ücretin artırılması halinde bütün ücret gruplarında gelir vergisi ve işveren paylarında indirim istedi.
Damga vergisinin kaldırılması da talepler arasında yer aldı. Konuyla ilgili çalışma başlatıldığı öğrenildi. Bu arada Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu konuda daha önce yaptığı açıklamada, "Hesabı çok iyi yaptık, bazı sektörler etkilenebilir, o sektörlere de bir takım destekler var. Onları nasıl daha rafine hale getirebiliriz, bakacağız" demişti.