Anton Çehov, geçmişten günümüze eserleriyle ulaşmayı başaran, Rus tiyatro yazarı ve modern kısa öykülerin kurucularındandır. Doğumunun ardından geçen 162 yıla rağmen milyonlarca okuyucuya ulaşmaya devam eden; uyarlanan oyunları ile tiyatro sahnelerine taşınan Çehov'un hayatı ise birçok kişi tarafından merak edilmektedir. İşte, Anton Çehov'un ölüm sebebi, eserleri ve bilinmeyenleri...
"Kisa öykülerin duayeni Anton Çehov neden öldü, kaç yasinda vefat etti? Anton Çehov'un hangi eserleri tiyatro oyunu olarak sergilendi?" sorularinin cevabi arastirilmaya devam ediyor. Peki, günümüze dek ulasan unutulmaz eserlerin yazari Anton Çehov kimdir, dönemin bulundugu sartlara ayna tutan ve kendine has tarzi ile "Çehov tarzi hikaye" tanimini ortaya çikaran Çehov'un yasamina dair detaylar haberimizde...
29 Ocak 1860 tarihinde Rusya‘nin güneyinde bir tasra kenti olan Taganrog’da ortanca çocuk olarak dünyaya gelen Anton Pavloviç Çehov'un; Maria, Nikolai, Alexander,Mikhail, Ivan adlarinda kardesleri vardi. Babasi Pavel Çehov'un bakkal dükkani oldugundan, Anton Çehov da babasinin bakkalinda çiraklik yapmaktaydi. 1876 yilinda babasinin iflas etmesinin ardindan Moskova‘ya tasinan Anton Çehov, agabeyi ile Tagangrog’da kalarak liseye devam etti. Yasina ragmen üç yil boyunca kendi hayatini tek basina idame eden Çehov, “Kilifli Adam”, “Edebiyat Ögretmeni” adli hikayelerini de bu dönemde yazdi.
Liseyi bitirdikten sonra Moskova’ya ailesinin yanina dönen Çehov, Moskova Tip Fakültesi’ni kazanmis ve bir yandan da ailesinin geçimine katkida bulunmak için dergilerde yazi yazmaya baslamisti. Erkek kardesinin de destegiyle para kazanmak için gülmece dergilerine kisa yazilar göndermeye baslayan Çehov, Moskova ve Petersburg gülmece dergilerinde yüzlerce fikra, öykü, öyküsel yazi, nükte, dramatik taslaklar yayimlamistir. 1883-1886 yillarinda Oskolsi dergisinde 300'den çok yazisi yayimlanan Çehov, kaleme aldigi bu yapitlarini “Melborne’nin Masallari” adi altinda birlestirerek üniversiteyi bitirmesinin ardindan ilk kitabi olarak okuyucuya sunmustur.
Üniversiteyi bitirdigi yil doktorluga baslayan Çehov, “Cerrahlik”, “Kaçak”, “Cansiz Ceset” hikayelerini de bu dönemde tamamlamistir. Meslegi sebebi ile yazmaya yeterince vakit ayiramadigini düsünen Çehov, meslegi birakarak yazilarinin oldugu dünyaya döndü. Çehov’un sistemli, düzenli bir sosyal- politik görüsü yoktu. Her türlü haksizliga, bayagiliga, dalkavukluga, ikiyüzlülüge karsiydi. Eserlerinde bu sosyal kusurlari ele aldi ve eserlerinde döneme, topluma ayna tuttu.
1892 yilinda baslayan kolera salgininda, gerekli bölgelerde doktorluk yapti ve bir süre sonra tekrar sosyal islerine geri döndü. 1892 yilinda Nijni Naugored vilayetinde basgösteren kitlikla savasmak için kurulan teskilata katildi ve hemen ardindan Melihova köyünde aldigi çiftlige yerleserek yasamini sürmeye basladi. Bu olayla birlikte, "Melihova Dönemi" denilen dönem basladi. Bu dönem, kendisini ve zihnini her seyden soyutlayan Çehov'un en yaratici dönemiydi. 1894 yilinda vereme yakalandi saglik durumu günden güne kötülesiyordu. Hastaligi iklim tedavisi istediginden, Çehov güneye gidiyordu. Kirim, Yalta’da bir yazlik evi vardi. Sonraki yillarda yaptigi çalismalar yeni bir soluk kazandi ve Çehov, Rus tiyatrosunun yeni ismi oldu, özellikle de "Marti" oyunu ile basarisini kanitlayan Çehov; Yalta’da devrin büyük yazarlari ve sanatçilari tarafindan ziyaret ediliyordu.
Anton Çehov; Lev Tolstoy ve Maksim Gorki ile oldukça yakindi. 1901 yilinda Moskova Devlet Tiyatrosu oyuncusu Olga Leonardovna Knipper‘le evlenen Çehov, 1902'de, Çar II. Nikola‘nin Gorki’nin Rus Bilimler Akademisi’ne üye olmasini onaylamamasi üzerine, 1900 yilinda onursal üye seçilerek Akademi’den ayrilma karari aldi.
Yasadigi saglik problemleri nedeniyle, günlerini Güney Almanya’daki bir saglik yurdunda geçirmek zorunda kaldan Çehov'un saglik durumu daha da kötüye gidince, Çehov, doktorlarinin tavsiyesi ile Almanya Badenweiler'e tasindi. Anton Çehov, 15 Temmuz 1904 tarihinde Almanya’nin Badenweiler kentinde 44 yasinda verem hastaligindan hayatini kaybetti. Anton Çehov’un tüm eserleri, ölümünden 40 yil sonra 20 cilt halinde yayimlandi.
Hikayelerindeki incinmis, duygusal çocuklarin kendi çocuklugunu yansittigi düsünülen Çehov, geride yüzlerce eser ve okuyucu birakti...