Aşık Mahzuni Şerif kimdir? Mahzuni Şerif'in kısaca hayatı
19. ölüm yıl dönümünde sevenleri tarafından rahmetle anılan Âşık Mahzuni Şerif hakkında bilgi sahibi olmayan kişiler ünlü ozanın kim olduğunu, nerede doğduğunu, eserleri hakkında araştırma yapıyor. Bu haberimizde; Türk Halk Müziği’nin güçlü ismi Âşık Mahzuni Şerif’in kısa biyografisini sizler için hazırladık… İşte ünlü ozanın kısaca hayatı...
Asıl adı Şerif Cırık olan Âşık Mahzuni Şerif 17 Kasım 1939 yılında Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesi Berçenek köyünde dünyaya gelmiş, geleneksel halk şiirine 12 yaşında gönül vermiş ve hayatı boyunca da böyle yaşamıştır.
Eğitim hayatı
Horasan Türklerinden olan olan ailesi Tunceli’ye göç etmiş Ağuçan aşireti olarak bilinmektedir. Babasının adı Zeynel, annesinin adı ise Döndü’dür. Kendisine “Şerif” ismi o doğmadan önce vefat eden amcasının adına ithaf edilerek verilmiştir.
Mahzuni bir şiirinde doğum tarihi ve soyu hakkında:
“Tevellüdüm merak ise miladî otuz dokuz
Kasımın on yedisinde Zeynel babadan geldim.
Döndü anaya rahmolmuş, ehlibeyt meftunuyuz
Ben faninin acısına, seyrü sefadan geldim”
bir dörtlük yazarak dile getirmiştir.
Çocukluk dönemlerinde Alembey köyündeki Lütfi Mehmet Efendi Medresesi’nde eğitim hayatına başlamış daha sonra yeni açılan ilkokulda eğitim hayatına devam etmiştir.
1955 yılında, Ankara’ya sonradan nakledilen Mersin Astsubay Okulu’na kaydını yaptırmıştır.
1959’da buradan mezun olarak ordonat tekniker sınıfına ayrılmış, Ankara Ordonat Tekniker Okulu’da eğitime devam etmiştir. Daha sonra birtakım sebeplerden dolayı bu okulu da bırakmıştır.
Yine 1961 yılında Kuleli Askerî Lisesi’nde gitmiş olsa da burayı da maddi imkansızlıklar nedeniyle yarıda bırakmıştır.
ÖZEL HAYATI
İlk evliliğini dayısın kızı Emine ile imam nikâhı ile gerçekleştiren Mahzuni Şerif’in bu evliliklerinden dünyaya Züleyha isminde bir kızı gelmiştir. Ozan, Emine Hanım’dan mektup yazarak boşanmıştır.
İkinci evliliğini İtalyan asıllı Sovina (Suna) ile yapmıştır ve bu evlilikten üç çocuğu dünyaya gelmiştir.
Mahzuni Şerif, eşi Suna Hanım’ın evi terk etmesiyle üçüncü evliliğini ise Gaziantep’te öğretmenlik yapan Fatma Hanım ile yapmıştır. Bu evliliğinden ise dört evladı dünyaya gelmiştir.
ESERLERİ
Birçok halk müziği sanatçıları tarafından söz ve besteleri kullanılan Âşık Mahzuni Şerif’in yaşamı ve sanatı üzerine söylenecek çok söz var. Ancak halk şiirine gönül veren ve konuşma dilini adeta lirik şiir tarzına dönüştüren Mahzuni’nin günümüze kadar gelmiş tam 453 plağı, 58 kasedi ve yayınlanmış 8 adet kitabı bulunmaktadır.
TRT tarafından çekilmiş 2 adet de belgeseli bulunmaktadır.
Aşık Mahzüni'nin;
- Oy Bizim Eller,
- Acı Doktor,
- Dom Dom Kurşunu,
- Yedin Beni,
- Yuh Yuh,
- Fadimem,
- Gül Yüzlüm,
- Ciğerparem,
- Mevlam Gül Diyerek,
- Merdo,
- Dostum Dostum,
- Han Sarhoş Hancı Sarhoş,
- Çeşmi Siyahım,
- Yalan Dünya,
- Ağlasam mı?,
- Abur Cubur Adam,
- Katil Amerika,
- Bu Mezarda Bir Garip Var,
- Ekmek Kölesi
gibi eserleri bilinen en popüler eserlerdir.
ÖLÜMÜ
2001 yılının ilk aylarında rahatsızlanarak, kalp ve solunum yetmezliği nedeniyle yoğun bakım altına alınan Mahzuni Şerifi, mayıs ayında hastaneden taburcu edilmiştir. Ancak sekiz çocuk, dört torun sahibi olan Mahzuni Şerif Almanya'ya sevdiklerinin yanına gitmiştir. Fakat 17 Mayıs 2002 tarihinde Köln'de vefat etmiştir. Ünlü ozanın Mezarı Hacı Bektaş Veli Külliyesi’nin yakınındaki Çilehane adı verilen yerdedir.
Şerif Bey'in hayatını okuyunca coşkulu ve özgür bir ruhu varmış. Türk halk müziği tarihine bu kadar katkıda bulunan ozanlara hep saygı duymam gerekiyor.