İbn Nefis, 1210 senesinde Irak'da dünyaya geldi. Şâfiî mezhebinde de yüksek ilimlere sahip olan İbn-i Nefis, tıp bilimini VII. yüzyılda Nureddin Zengî’nin Şam’da kurduğu hastahanede İbn-üd-Dahvân’dan öğrendi.
Sonra Eyyubî Sultanı Melik Kâmil tarafından Mısır’a davet edilince, gidip oraya yerleşti. Önce Nasırî, sonra da Mansurî şifahanesinde başhekimlik ve yöneticilik yaparak birçok öğrenci yetiştirdi. Ayrıca Kahire Mansuriyye Medresesi’nde Şâfiî mezhebi fıkhı üzerine dersler verdi. İslâm dünyası tıp çevrelerinde ünlü olan İbn-i Nefis, yüzyıllar boyunca benzeri yetişmeyen üstün bir yöneticilik ve tabiplik örneği ortaya koydu. Özellikle o dönemde tıp alanında onun bir benzeri yoktu. İlâçlar konusunda da İbn-i Sina’yı çok geride bırakmıştı. İbn Nefis, 1288 senesinde Kahire de hayatını kaybetmiştir.
İbn Nefis Önemli Çalışmaları
Tıpta, pulmoner dolaşım ile birlikte kılcal damar ve koroner dolaşımları da ilk keşfeden kişi olarak tanınmıştır. Bunlar, dolaşım sisteminin temelini oluşturmaktadır; nitekim kendisi bu keşiflerinden dolayı dolaşımsal fizyolojinin babası ve "Orta Çağın en büyük fizyoloğu" olarak görülmektedir.
İbn-i Nefis, özellikle teneffüs yollarının anatomisi üzerinde durmuştur. Böylece, kanın kalpten akciğerlere, akciğerlerden de kalbe geliş gidiş sistemini inceledi
İbn Nefis yaşamış olduğu dönemde bitkisel - deneysel tıp uygulamalarına öncülük etmiş özellikle bitki özleri ve faydaları konusunda araştırmalar yapmıştır. Dolaşım sistemi ve teneffüs yolları üzerinde oluşabilecek aksaklıkların özellikle bitkisel karışımların kullanımıyla tedavi edilebileciğini savunmuş ve bunun üzerine Afrika Sardunyası , Zufa Otu , Zencefil , Zerdeçal gibi bitki e bitki özleriğle çalışmalar yapmıştır. Bitkisel - deneysel tıp uygulamalarında en önemli çalışmaları Afrika Sardunyası ( Pelargonium Sidoides ) üzerine yapmış olduğu çalışmalardır.
Afrika Sardunyası botanik bilimindeki adıyla Pelargonium Sidoides, eski zamanlardan bu yana solunum yollarına önemli katkıları ile bilinen bitkilerden bir tanesidir. Afrika Sardunyası, bağışıklık sistemini ve solunum sistemini desteklemede adını duyurmuş, günümüz ilaç sektöründe aktif kullanılan bir bitkidir.
İbn Nefis özellikle solunum yolları rahatsızlıkları kan dolaşımının desteklenmesine akciğerlerde oluşan hasarlar vb durumlar için Afrika Sardunyasını kullanmış ve bu bitkinin yıldızının parlamasına öncülük etmiştir. Hastalarında kullandığı Afrika Sardunyası karışımlarının özellik nefes darlığı, bronşit, astım, solunum yetmezliği gibi rahatsızlıklarda tedavi edici özelliğinin öne çıkması bu bitkinin günümüz ilaç sektöründe de kendine yer edinmesini sağlamıştır.