Refik Anadol'un Open Sea'de yayınlanan 'Machine Hallucinations - Nature Dreams: AI Data Sculpture 2021 1/1' isimli NFT eseri 300 Ethereum yani 1.1 milyon dolara satıldı. Haberi Twitter hesabından duyurmasının ardından ''Refik Anadol kimdir, kaç yaşında? Refik Anadol’un hangi eseri 1.1 milyon dolara satıldı?'' soruları gündeme geldi.
Medya sanatçisi ve tasarimci Refik Anadol’un NFT sanat eseri 1.1 milyon dolara alici buldu. Mabu isimli koleksiyoner tarafindan satil alindi. Refik Anadol mimariyi ve medya sanatlarini veri bilimi ve yapay zeka ile bulusturmasiyla tüm dünyada ün kazandi. Kaliforniya Üniversitesi Medya Sanatlari Okulu'nda ögretim görevlisi olan sanatçi çalismalarini kurucusu oldugu Refik Anadol Studio bünyesinde sergiliyor. Iste Refik Anadol hayati ve eserleri hakkinda bilmeniz gerekenler.
Refik Anadol 1985 yilinda Istanbul’da dünyaya geldi. Lise egitimini Kadiköy Anadolu Lisesi’nde alam Refik Anadol Mimariyi ve medya sanatlari veri bilimi ve yapay zeka ile bulusturan çalismalar üretir. Dünyadaki yapay zekâ sanatinin baslamasina ve gelismesine katki saglayan sanatçilardan birisidir. Çalismalarini kurucusu oldugu Refik Anadol Studio altinda gerçeklestirir. Kaliforniya Üniversitesi Medya Sanatlari Okulu'nda ziyaretçi arastirmaci olarak çalisiyor.
Üniversite egitimini Istanbul Bilgi Üniversitesi fotograf ve video alani ve Görsel Iletisim Tasarimi bölümünde çift ana dal yaparak 2009 yilinda tamamladi.Mezuniyet projesi olarak, Türkiye’deki ilk 3D video projeksiyon projesini gerçeklestiren sanatçi Santral Istanbul cephesini yapay zeka ile giydirdigi bu çalismada "bir mimari yapinin cephesini bir tuvale dönüstürme, isigi bir materyal olarak kullanma" fikrini ortaya koydu. Çalismanin videosu kisa sürede tüm dünyaya mal oldu.
Eserleri ve sanat çalismalari ile sik sik gündeme gelen Refik Anadol Los Angeles'taki California Üniversitesi'nde (UCLA) medya sanatlari programina katilmak üzere Amerika Birlesik Devletleri'ne tasindi ve bu kurumdan ikinci yüksek lisans derecesini aldi. 2014 yilinda bir ders kapsaminda hazirladigi The Aether Project adini tasiyan projesi, Microsoft Arastirma Ödülü'ne deger görüldü ve bu ödülü alan ilk sanat projesi oldu. 2015 yilinda stüdyosunu kuran Anadol, "Bir bilgisayarin yapay zekâsi bir mekâni yaratmaya çalisiyor olsaydi nereden baslardi?" sorusunda yola çikarak gerçeklestirdigi Sonsuzluk Odasi adli geçici yerlestirmesini 2015 yilinda Zorlu Performans Sanatlari Merkezi'nde sergiledi. Sonsuzluk Odasi projesi daha sonra Austin, Teksas'taki SXSW'de arka arkaya sergilendi.
Refik Anadol, 2016 yilinda Google Sanatçilar ve Makine Zekasi adli programda yer aldi ve yapay zekayi bir sanat araci olarak kullandi. 2017'de Istanbul'da SALT Arastirma arsiv koleksiyonlarindaki 1 milyon 700 binden1 milyon 700 binden fazla belgeyi, yapay zeka ve makine ögrenimi algoritmalariyla ortak özelliklerine göre gruplandiran sanatçi, bu gruplandirmalari görsellestirerek Arsiv Rüyasi adli bir medya enstelasyonuna dönüstürdü.
Refik Anadol'un Open Sea'de yayinlanan 'Machine Hallucinations – Nature Dreams : AI Data Sculpture 2021 1/1' eseri 300.69420 ETH'e mabu isimli koleksiyoner tarafindan satildi. Eser dolar/TL kuru göz önüne alindiginda yaklasik 20 milyon degerinde alici buldu. Mabu isimli kullanici eserle birlikte Refik Anadol imzali 3 boyutlu fiziksel bir sertifika, enstalasyonun kaynak yedek dosyalari ve özel bir yazilim içeren bir bilgisayarin da sahibi oldu.
Dijital sanat açik artirma platformu Nifty Gateway Refik Anadol’un NFT eserinin rekor fiyata satilmasini tebrik ederek ''Bu destansi indirim ve bu yil basardiginiz her sey için tebrikler Refik Anadol!'' mesajini paylasti.
Refik Anadol eserleri ile birçok ulusal ve uluslararasi ödülün sahibi oldu. Iste Refik Anadol'un ödülleri:
Dünya çapinda üne sahip olan sanatçi Refik Anadol 1.1 milyona satilan NFT eseri ile Türkiye'de sosyal medya gündem oldu ve pek çok tebrik mesaji aldi.
NFT eserinin 1.1 milyon doalra satilmasinin ardindan gündeme gelen Refik Anadol'un eserleri merak konusu oldu. Dünyanin çesitli yerlerinde sergi açan ve çesitli eserleri sergileyen Refik Anadol tüm dünyada yapay zeka ve dijital sanat konusunda tanindi. Iste Refik Anadol sergisi:
Refik Anadol, 2021 yilinda Istanbul'daki Pilevneli Galeri'de "Makine Anilari: Mekan" adli sergiyi açti. Sergi Türkiye'de büyük bir ilg,iyle karsilandi. NASA Jet Itki Laboratuvari'nin uzaya gönderilen teleskoplardan elde ettigi iki milyon veriyi uzaydaki ses kayitlari ve klasik müzikle harmanlayarak olusturdugu dinamik tablo ve veri heykelleri sergilerken ayrica seyircilerin de içerisine fiziksel olarak dahil olabilecegi on bes dakikalik bir yapay zekâ sinemasi ortaya koydu. Refik Anadol, 2021'de Venedik Mimarlik Bienali'ne katilmak üzere seçilmistir. "Alkazar Rüyasi" adli interaktif enstalasyonu 2021'de Beyoglu'ndaki eski Alkazar Sinemasi'nda ziyarete açildi.