Tgrt Haber

Almanya'da çiftçiler isyanda! Traktörle uzun kuyruklar oluşturup yolları kapattılar

08-01-2024 19:58 | Güncelleme: 08-01-2024 20:08
Kaynak: TGRT Haber | Editör : Yusuf Özgür Bülbül

Almanya'da çiftçilerin protesto haftası başladı. Yolları trafiğe kapatan çiftçiler tarım koşullarının iyileştirilmesini istiyor.

Almanya'da ücretler ve çalışma koşulları konusunda işverenler ile sendikalar arasındaki anlaşmazlıklar devam ederken ülke, yeni yılın ikinci haftasına hayatı etkileyecek protesto ve grevlerle giriyor. 

Avrupalı çiftçiler traktörle uzun kuyruklar oluşturup yolları kapattılar. Çiftçiler, hükümete tepki göstererek, çalışma koşullarının ve tarıma verilen desteğin artmasını istediler. 

ALMAN ÇİFTÇİLER NEDEN PROTESTO EDİYOR?

Anayasa Mahkemesinin, kasımda hükümetin Kovid-19 salgını döneminden kalma 60 milyar avroluk kullanılmamış krediyi bir iklim fonuna aktarma kararının anayasaya aykırı olduğuna hükmetmesinin ardından Alman hükümeti, 2024 bütçesinde tasarrufa gitmek zorunda kalmıştı.

Mahkeme kararının ardından hükümetin borç frenini art arda beşinci yıl için askıya alması ya da tasarruf ve vergi artışları için yaklaşık 17 milyar avro bulması gerekiyordu.

Hükümet, gelecek yılın bütçesinde açığı kapatmak için, geçen hafta karbon vergisini öngörülenin üzerinde artırdı. Karbon vergisi (CO2 fiyatı) ton başına 30 avrodan 40 avroya yükseltildi. Bunun da ülkede benzin ve dizel litre fiyatlarını sırasıyla 4,3 avro cent ve 4,7 avro cent artırması bekleniyor.

Alman hükümeti, bütçe kesintilerinin bir parçası olarak çiftçiler için vergi muafiyetlerini kaldırmayı ve tarımsal dizel sübvansiyonu da sonlandırmayı planlıyor.

Hükümetin planına göre, Alman çiftçiler artık tarımda kullandıkları mazot için vergi indirimi almayacak ve tarım araçları otomobil vergisinden muaf tutulmayacak. Alman hükümeti bu önlemlerin iklimin korunmasına yardımcı olacağını savunuyor.

Aralık ayındaki protestoların ardından bu kesintiler hafifletilmiş olsa da Alman Çiftçiler Birliği bunun Alman tarımını rekabetçi tutmak için yeterli olmadığını ifade ediyor. Almanya'nın tarım sektörü, ulusal iş gücünün yaklaşık yüzde 2'sini istihdam eden yaklaşık 256 bin şirketten oluşuyor.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Son Dakika Haber Videoları