Ukrayna'dan ölüm kalım hamlesi! NATO ilk kez resmen sahada
Ukrayna, Rusya'ya kaptırdığı toprakları geri almak için Güney Donetsk yönünden saldırıya geçti. Peki NATO Ukrayna’ya hangi yardımlarda bulundu? Rusya Ukrayna’nın bu saldırısına nasıl karşılık verdi? Türkiye Gazetesi editörü Esra Kırca tüm bu soruların cevaplarını sizin için araştırdı…
Ukrayna, topraklarını geri almak için hazırlandığı karşı taarruza start verdi.
Ukrayna büyük taarruz öncesi videoyla, Rusya'ya "Sessiz ol ve bekle, geliyoruz" mesajını vermişti. Öyle de oldu. Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın Güney Donetsk yönünde geniş çaplı bir taarruz başlattığını bildirdi.
ASKERLERİ NATO EĞİTTİ
45 bin askerle 'bahar taarruzu'na hazırlanan Ukrayna ordusunun üçte ikisi NATO tarafından eğitimden geçirildi. Bunların büyük bir kısmı Almanya’daki ABD üslerinde eğitim gördü. Yine 10 bin asker de İngiltere’de eğitime tabi tutuldu.
SALDIRININ HEDEFİ
Taarruzun hedefi ise, 24 Şubat sonrası Rusya’nın ele geçirdiği kentleri geri almak. Ayrıca ABD, Almanya, İngiltere tarafından yeni gönderilen modern Leopard 2 ve 1, Challenger ve Abrams tanklarının taarruzda etkili olması bekleniyor.
Tankları kullanmak için aylardır yetiştirilen Ukrayna askerleri de ülkelerine geri döndü. Ancak endişelendiren bir başka durum daha vardı ki o da savaşın ilk gününden itibaren Ukrayna’nın kaybettiği askerlerinin yerinin doldurulmaması. Çünkü eğitimli ve tecrübeli çok sayıda asker savaşta hayatını kaybetti. Ve yeni yetiştirilenlerin belirlenen hedeflere varamayacağı da yapılan hesaplar arasında.
RUSYA: TAARRUZU PÜSKÜRTTÜK
Ancak Rusya’dan yapılan açıklamalara göre, Ukrayna aylardır hazırlandığı taarruzda başarılı olamadı. Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın Donetsk’e yönelik geniş çaplı saldırısının püskürtüldüğünü belirtti ve 250’den fazla Ukraynalı askerin öldürüldüğü iddia etti.
Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov “düşman başarısız oldu” dedi. Ancak Ukrayna, Rusya’nın bu açıklamalarını kabul etmedi.
Reuters, bakanlığın paylaştığı bilgiyi teyit edemediklerini ve Rusya'nın Wagner Grubu kurucusu Prigozhin'in, Bakhmut'un kuzeyinin bir bölümünü Ukrayna güçlerine karşı kaybettiğini bildirdi.
Ukrayna Kara Kuvvetleri Komutanı Oleksandr Syrskyi de bir açıklama yaparak Ukrayna güçlerinin Donetsk'in kuzeyindeki Bahmut'ta 'ilerlemeye' devam ettiğini söyledi.
Ukrayna ordusu, bu saldırısında cephenin en savunmasız bölgesi olarak gördüğü noktayı ele geçirerek ilerlemeyi hedefliyordu. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg’e göre, Batı’nın göndermeyi vaat ettiği silahlarının yüzde 98’i savaş bölgesine ulaşmıştı.
Zaten 2022 yılının Kasım ayında Ukrayna’ya daha fazla silah yardımı yapma ve Rusya'nın saldırılarıyla büyük hasar alan enerji alt yapısını tamir etme taahhüdünde bulunan NATO, savaşın ilk gününden beri Ukrayna’ya olan desteğini esirgemiyor. Ukrayna’nın Rusya’ya karşı direnişinde önemli bir rol oynayan NATO, Ukrayna’nın direnmesi için gerekli tüm yardımları yaptı ve yapmaya da devam edecek gibi görünüyor.
11 Mayıs tarihinde Ukrayna devlet başkanı Zelenskiy BBC’ye konuşmuş, Batılı ülkelerin Kiev’e göndermek için söz verdiklerini silah ve teçhizatları beklediklerini ve taarruz için vakte ihtiyaçlarının olduğunu söylemişti.
DESTEK GELDİ, SALDIRI BAŞLADI
Ukraynalı yetkililer de son günlerde karşı taarruzla ilgili dikkat çekici açıklamalar yapmıştı.
Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Başkanı Oleksiy Danilov da ülkesinin Rus güçlerine karşı uzun süredir beklenen karşı saldırıya hazır olduğunu söyledi. Danilov, herhangi bir tarih vermemişti ancak Putin’e seslenerek, “Yarın, ertesi gün ya da bir hafta içinde başlayacağız” dedi.
Ukrayna’nın aylardır hazırlandığı taarruza başlaması gösteriyor ki bekledikleri destek ve silah yardımı artık yeterli seviyeye ulaştı.
RUSYA'DAN 300 BİN ASKER TAVSİYESİ
Rusya, Ukrayna’nın taarruz harekatına karşı asker sayısını 300 bin artırdı. Rus ordusu, savaşın gidişatını belirleyebilecek saldırıya karşı savunma hattını güçlendirmek için çalışmalara başladı, Ukrayna ve Rusya birlikleri nisan ayında uydudan görüntülendi.
Ruslar, Ukrayna'nın güneyindeki bölgelerde yer alan hatlarını hendekler, barikatlar, mayın tarlaları ve siperlerle güçlendirdi, bölgedeki savunma hattının da yüzlerce kilometre uzunluğa eriştiği belirtildi.
Rusya gerekli tüm tedbirlerini alarak, Ukrayna’nın tüm saldırı girişimlerini ve taarruzunu püskürtmeyi başardı. Ukrayna ordusu bu taarruz girişiminde 250’den fazla askerini, 16 tankını, 3 piyade aracını ve 21 zırhlı aracını kaybetti.
Bu püskürtme, Ukrayna’yı durduracak mı, yoksa yeni bir taarruz girişiminde bulunacak mı Göreceğiz...