Tgrt Haber

50 derece sıcakta dramları katlandı! İdlib'deki kamplardan yürek burkan görüntüler...

19 Ağustos 2023 14:41 - Güncelleme : 19 Ağustos 2023 16:09

Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib kentinde Suriye ordusu ve destekçilerinin zorla yerinden ettiği sivil halkın yaşadığı derme çatma çadırlarda termometreler 50 dereceyi gördü. İlkel yöntemlerle çadırları serinletmeye çalışan kamp sakinleri, en zor günleri yaşıyor.

Dünya genelinde mevsim normalinin üzerinde seyreden sıcaklıklardan en çok etkilenen Suriye​'de, dayanılmaz bir hal alan sıcaklıklar hayatı olumsuz etkiliyor. Ülkenin kuzeybatısındaki İdlib​ kenti ve çevresinde yaşam alanları elinden alınan sivillerin kaldığı çadır​ kentlerde ise aşırı sıcaklar nedeniyle hayat durma noktasına geldi. Yüzbinlerce sivilin yaşadığı derme çatma çadırlarda termometredeki sıcaklık​ seviyesi bugün 50 dereceyi gördü.

Çadırlarda altyapı ve elektrik olmadan yaşayan aileler sıcak havalara karşı kendilerini korumakta güçlük çekerken, kadın ve çocukların yaşadığı kamplarda hayat daha da zorlaşıyor.

TEHLİKE ÇANLARI ÇALIYOR

Aşırı sıcaklar, kronik hastalığı olanlarda ölüm tehlikesine, çocuklarda ise çeşitli deri hastalıklarının görülmesine yol açabiliyor.

İdlib'de sıcak hava

İLKEL YÖNTEMLERLE SERİNLEDİLER

Yeterli miktarda su bulmakta zorlanan kamp sakinleri, ilkel yöntemlerle çadırları serinletmeye çalışıyor. Sıcak havayla savaşan aileler çocuklarını hortumla su tutarak serinletiyor.

"BÜYÜK LEĞENE SU DOLDURUP BEBEKLERİ SERİNLETİYORUZ"

2019'da Suriye ordusunun bombardımanından kaçarak Zerdene köyündeki Endülüs kampına sığınan Muhammed Damis, bölge sakinlerinin aşırı sıcak havanın etkisi altında zor günler geçirdiklerini söyledi.

İdlib'de sıcak hava

Temel yaşam malzemelerinden yoksun olduklarını belirten Damis, "Yetişkinler ve çocuklar sıcaktan yakınıyor. Güneşin etkisini hafifletmek için su dolu tanker getirip çadırların üzerine püskürtüyoruz. Öğle sonu sıcaklık dışarıda 45 derece, çadıra girdiğimizde 51 derece oluyor." dedi.

Çadırlarda hayat sürdürmenin dayanılmaz olduğunu ifade eden Damis, "Çadırlarda akü yok, vantilatör yok. Büyük leğene su doldurup bebekleri serinletiyoruz." diye konuştu.

İdlib'de sıcak hava

"NE OTURABİLİYOR, NE DE UYUYABİLİYORUZ"

Kamp sakinlerinden Muhammed Cesim de dört yıldır aynı çadırda kaldığını ve çadırının yıprandığını söyledi.

Cesim, "Çadırlarda güneş enerjisi paneli olsa, elektrik elde edebilsek vantilatörü çalıştırıp yaşadığımız bu ızdırabı hafifletebiliriz. Yaşadığımız şu günler, hayatımızın en zor günlerinden. Hiçbir şey yapamıyoruz. Ne oturabiliyor ne de uyuyabiliyoruz." ifadelerini kullandı.

İdlib'de sıcak hava

50 derece sıcakta dramları katlandı! İdlib'deki kamplardan yürek burkan görüntüler...

50 derece sıcakta dramları katlandı! İdlib'deki kamplardan yürek burkan görüntüler...

Kaynak: AA
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...