Tgrt Haber

65 yıl sonra Küba'dan ilk: Türkiye'ye geliyor

14 Haziran 2017 19:18
65 yıl sonra Küba'dan ilk: Türkiye'ye geliyor

Küba ile diplomatik ilişkilerin 65. yılında, Küba Dışişleri Bakanı Parrilla Türkiye'ye gelecek. Parrilla'nın 15-16 Haziran'da Ankara'ya yapacağı resmi ziyaret, Küba'dan Türkiye'ye dışişleri bakanı seviyesindeki ilk ziyaret olacak

Küba Dışişleri Bakanı Bruno  Rodriguez Parrilla'nın 15-16 Haziran'da Ankara'ya yapacağı resmi ziyaret,  Küba'dan Türkiye'ye dışişleri bakanı seviyesinde gerçekleştirilen ilk ziyaret  olacak. 
 
Ziyaret kapsamında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ikili  görüşmelerde bulunacak Parrilla'nın ayrıca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve  Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı İsmail Kahraman tarafından kabul  edilmesi bekleniyor.
 
Dışişleri Bakanlığı tarafından bugün yapılan açıklamada, ziyarette  Türkiye - Küba ilişkilerinin tüm yönleriyle ele alınmasının, güncel bölgesel ve  uluslararası konularda görüş alışverişinde bulunulmasının öngörüldüğü belirtildi.

Küba ile ikili ilişkiler

Küba'nın, Türkiye'nin Latin Amerika'da özel önem verdiği ülkelerden  biri olduğunu vurgulayan diplomatik kaynaklar, iki ülke diplomatik ilişkilerinin  65. yıl dönümünde gerçekleşen bu ziyaretin önemine dikkati çekti.
 
Küba Devlet Başkanı Fidel Castro, 1996 yılında Habitat Konferansı'na  katılmak üzere Türkiye'yi ziyaret etmişti.
 
Türkiye'den Küba'ya yapılan son ziyaret ise Cumhurbaşkanı Erdoğan  tarafından 10-11 Şubat 2015 tarihlerinde yapılmıştı. İki ülke arasında devlet  başkanı düzeyindeki ilk resmi ziyaret olan ve tarihi önem taşıyan bu temaslar  sırasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi  Bakanı Nihat Zeybekci, o dönem Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı olan Mehdi Eker  ve o dönem Kültür ve Turizm Bakanı olan Ömer Çelik ile çok sayıda Türk iş adamı  eşlik etmişti.
 
Türkiye- Küba İş Forumu'nun da düzenlendiği ziyaret sırasında,  "Doğumunun 1443. Yılında Hazreti Peygamber Aşk-ı Nebi" konulu hüsn-i hat sergisi  açılmış ve iki ülke arasında turizm, kültür ve ekonomik işbirliği alanlarında 4  mutabakat zaptı imzalanmıştı.
 
Türkiye, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na (BMGK) Küba'nın sunduğu  "ABD'nin Küba'ya uyguladığı ekonomik, mali ve ticari ambargonun sona erdirilmesi"  amacını taşıyan karar tasarısı için her yıl Küba lehinde oy veriyor.
 
Kapalı bir ekonomiye sahip olan ancak son dönemde önemli reform  çalışmaları yapılan Küba'da ortaya çıkan fırsatlar, Türk şirketlerinin ülkedeki  yatırım olanaklarına ilgi duymasını sağladı.

Türkiye'nin Latin Amerika açılımı

Latin Amerika ve Karayipler'de bölge ülkeleriyle ilişkilerini  geliştirmek için özellikle son yıllarda daha aktif bir dış politika izleyen  Türkiye, karşılıklı üst düzey ziyaretler ve toplantılarla siyasi ilişkilerin  gelişmesine, ticari, ekonomik, askeri, kültürel ve teknik iş birliği anlaşmaları  imzalanmasına, ticaretin teşvik edilmesine ve diplomatik temsil ile kültürel  etkileşimin artırılmasına öncelik veriyor.
 
Latin Amerika ile ilişkilerinin nasıl ve hangi alanlarda  geliştirilebileceğinin tespit edilmesi amacıyla 1998'de uygulamaya konulan "Latin  Amerika ve Karayipler Eylem Planı"nın güncellendiği 2006 yılı, aynı zamanda  Türkiye'de "Latin Amerika ve Karayipler Yılı" ilan edilmişti.
 
Son dönemde bölge ülkeleriyle gelişen ilişkiler çerçevesinde  Türkiye'nin diplomatik temsilcilik sayısı da artıyor.
 
Türkiye'nin Brezilya, Meksiko, Buenos Aires, Santiago, Karakas ve  Havana büyükelçiliklerine ek olarak, 2010'da Bogota ve Lima, 2012'de Kito,  2013'te Santo Domingo, 2014'te Panama ve San Hose ile 2015'te Guatemala  büyükelçilikleri açıldı.
 
Türkiye'nin Sao Paolo başkonsolosluğu da 2009'dan bu yana faaliyet  gösteriyor. Latin Amerika ve Karayipler bölgesinde dokuz ticaret ataşeliği  bulunan Türkiye'nin, Meksiko, Bogota ve Brezilya'da olmak üzere üç askeri  ataşeliği var.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...