AB kurucularını korku sardı
İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkma kararı almasının ardından panik içindeki AB'nin kurucu üyesi altı ülkenin dışişleri bakanları Berlin’de olağanüstü toplanarak atılacak adımları değerlendirdi.
Berlin'de bir araya gelen Avrupa Birliği'nin (AB) altı kurucu üye ülkesi Almanya, Fransa, İtalya, Belçika, Lüksemburg ve Hollanda, İngiltere'nin AB'den çıkış (Brexit) sürecinin hızlandırılması ve diğer ülkelerin benzer kararlar almasını önlemek için atılacak adımları masaya yatırıyor.
28 ÜYESİ TOPLANACAK
İngiltere’nin şok etkisi oluşturan Birlik’ten çıkma kararı karşısında Avrupa, nasıl bir hareket planı izleyeceğine karar vermeye çalışıyor. İngiltere’nin önümüzdeki günlerde Lizbon Antlaşması’nın 50’inci maddesi gereği ayrılma kararını Avrupa Birliği’ne resmi olarak belirtmesi gerekiyor. Bildirim yapıldıktan sonra süreç başlayacak ve taraflar arasında müzakere süreci başlayacak. İngiltere’nin AB’den çıkmasının en az 2 yıl sürecek müzakereler sonrası gerçekleşmesi bekleniyor Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, görüşme öncesi yaptığı açıklamada, İngilizlerin aldığı kararın ardından histeriye ve şoka girilmemesi gerektiğini belirterek, "Telaşa düşülmemesi gerekir.
DEPRASYON VE TELAŞ
Sanki tüm cevaplar hazır olduğu gibi yapamayız. İngiltere’nin kararının ardından depresyona ve hareketsizliğe düşemeyiz.” dedi. 6 kurucu ülke dışişleri bakanının bir araya gelmesiyle ilgili görüşü sorulan Steinmeier, Lüksemburg'da dün 28 AB ülkesinin dışişleri bakanlarıyla bir araya geldiğine, gelecek günlerde de yine mevkidaşlarıyla görüşeceğine, Başbakan Merkel’in de yarın François Hollande ve İtalya Başbakanı Matteo Renzi'yi Berlin’de ağırlayacağına işaret etti.
Bitiş ve dışarıdayız
Referandum ülke basınında geniş yankı uyandırdı. İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden The Guardian manşetinde "Bitti ve dışarıdayız. Avrupa Birleşik Krallık'a ‘şimdi çık' diyor. İskoçya ‘kendi yolumuza gideceğiz' diyor. Sterlin son 30 yılın en düşük seviyesini gördü" ifadelerine yer verdi.
Deprem ve yeniden doğuş
The Times ‘Brexit depremi' başlığını kullanırken, The Telegraph'daki bir makalede ise "Türkiye hâlâ AB'ye girmek isteyip istemediğine dair İngiltere tarzı bir oylama üzerine düşünüyor" ifadesi kullanıldı.
Merkel yine ağırdan alıyor
Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere'nin kararını değerlendirdi. Kararı "Avrupa için bir kırılma" olarak olarak nitelendiren Merkel, "Bugün Avrupa'nın birleşme sürecinin kesintiye uğradığı bir gündür" diye konuştu.
İspanyolların 'BretIx' odağı!
İspanya bugün erken seçimlere gidiyor. 4 başbakan adayının da gündeminde Brexit ve Katalonya'daki bağımsızlık talepleri vardı. Birinci parti olarak öngörülen Halk Partisi'nin lideri Mariano Rajoy, İngiltere'de yaşananlardan ders çıkarılması gerektiğini savundu.