AB Liderler Zirvesi'nde gündem 'Suriye ve terörle mücadele'
AB ülkelerinin liderleri, ağırlıklı olarak sığınmacı krizi, İngiltere'nin AB'deki geleceği, terörle mücadele ve Suriye konularını görüştü.
Brüksel'de iki gün süren AB zirvesinde üye ülkelerin liderleri, ağırlıklı olarak sığınmacı krizi, terörle mücadele, Suriye ve İngiltere'nin AB'deki geleceği konularını ele aldı. Sığınmacı meselesinde, krizin çözümüne dair alınan kararların uygulanmasında yaşanılan eksiklikler ve AB Komisyonu tarafından kurulması önerilen sınır ve sahil muhafız birliği öne çıktı.
AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, zirvede liderlerin sığınmacı krizine dair daha önce alınan kararların uygulanmasında eksiklikler yaşandığı konusunda hemfikir olduğunu söyledi.
Liderlerin ortak bildirisinde ise, "AB Konseyi'nin Avrupa'nın karşı karşıya olduğu öngörülemez sığınmacı akışını durdurmak için bir strateji geliştirdiği" ifade edilerek, "Bununla beraber, uygulama yetersiz ve hızlandırılmalı. Schengen birliğinin güvene alınması için, dış sınırlarda kontrolün yeniden sağlanması zaruri. Özellikle sığınmacı kayıt merkezleri, yeniden yerleştirme, geri dönüşlerdeki eksiklikler hızlı bir şekilde ele alınmalı" denildi.
Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların AB'ye yerleştirilmesi
Zirvede ayrıca, AB Komisyonu tarafından açıklanan Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların AB'ye yerleştirilmesini öngören plan da gündeme geldi. Bildiride liderler, gönüllülük esaslı planı 'hızlı bir şekilde' ele alma konusunda anlaştı.
Zirve sonunda konuşan planın sahibi AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, konu ile ilgili bir soru üzerine, "Plan tamamlanacak" dedi.
AB Konseyi Başkanı Tusk ise, "Kesinlikle tamamlanacak. Bu devam eden bir süreç. Planı destekliyorum. Belki de en önemli şey, Türkiye, Yunanistan ve iki ülke arasındaki sınırda duruma dair raporlar. Kesinlikle bu raporlar konusunda iyimser olmak için çok erken. Yani, Türkiye'nin eylemlerinin yeteri kadar etkili olup olmadığını görmek için çok erken" diye konuştu.
Terörle mücadele Türkiye ile işbirliği
Zirvede terörle mücadele konusunda da kararlar alındı. Bildiride, 13 Kasım'da Paris'te gerçekleşen saldırıların AB'nin terörle mücadeleye devam etme konusundaki azmini güçlendirdiği ifade edilerek, bu konuda ABD gibi önemli ortaklarla işbirliği dahil her türlü imkanın tam olarak kullanılacağı vurgulandı.
"Esed'le kalıcı barış olmaz"
AB liderleri, Suriye'de siyasi bir çözüm için oluşturulan Uluslararası Suriye Destek Grubu'nun çabalarına ve DAEŞ'le mücadeleye olan desteklerini yinelerken, "Mevcut rejim altında Suriye'de kalıcı bir barış olmaz" diyerek, Beşşar Esed'in yönetimde kalmasına karşı olan tutumlarının da altını çizdiler.