Tgrt Haber

AB liderleri Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan yardım istedi: Putin ile görüşmede enerji koridoru görüşülsün

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: Türkiye Gazetesi
15 Eylül 2022 06:40 - Güncelleme : 15 Eylül 2022 06:49
AB liderleri Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan yardım istedi: Putin ile görüşmede enerji koridoru görüşülsün

Tahıl krizini çözerek tarafları bir araya getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bu sefer enerji krizinin çözülmesi için AB liderleri kapısını çaldı. Erdoğan’dan yardım isteyen liderler, Özbekistan’da Putin ile gerçekleştireceği görüşmede enerji krizinin gündeme gelmesi istediğinde bulundu.

Rusya​ ile Ukraynaarasındaki savaş sonrasında tahıl yüklü gemilerin geçişine izin vermeyen Moskova yönetimi küresel çapta bir tahıl krizine neden oldu. Fiyatlar bir anda ikiye katlanırken dünyadaki gıda krizinin çözümünde öncü ise Türkiyeoldu. Savaşın tarafları ile görüşen ve daha önce bir araya getiren Türkiye, tahıl koridoru oluşturarak onlarca geminin geçişişini sağladı.

AB LİDERLERİN ERDOĞAN’A ENERJİ KORİDORU ÇAĞRISI

Türkiye’nin Rusya ile Batı arasındaki sorunları çözmeye ve arabuluculuk yöntemi sonrası AB liderleri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kapısını çaldı. Özbekistan’ın Semerkant şehrinde bugün başlayacak olan Şanghay İş Birliği Örgütü (ŞİO) Devlet Başkanları Zirvesi’ne katılacak olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çantasındaki en önemli başlıklardan birinin bu konu olması bekleniyor. Rusya Devlet Başkanı Putin ile de görüşecek Erdoğan’a bazı Avrupa liderlerinin enerji krizinin çözümü konusunda yardım istediği öğrenildi.  Erdoğan’ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le konuyu masaya yatıracağı belirtiliyor.

ÇÖZÜMÜ ERDOĞAN’DA GÖRÜYORLAR

Rusya lideri Putin’in enerji krizi hakkında “Gaz, petrol, kömür, kalorifer yakıtı sağlamayacağız. Hiçbir şey sağlamayacağız. Batı donmuş olacak” sözleri sonrası Avrupa’da gözler ŞİO zirvesine çevrildi. Batılı liderler çözümü Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çabalarında görürken, bunu destekler bir açıklama Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’den geldi. Kirişci, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Balkan ülkeleri gezisi sırasında liderlerin Erdoğan’dan enerji krizi konusunda yardım istediklerini söyledi.

RUS ÜRÜNLERİ GÜNDEMDE

Semerkant’ta iki gün sürecek zirvede Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rus lider Putin, enerji krizinin yanı sıra, 5 Temmuz’da Soçi’de varılan mutabakatların sonuçlarını da ele alacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Putin’den, Rus ürünlerinin Türkiye koordinasyonunda gemilerle tahıl koridorundan gönderilmesini talep edeceği belirtiliyor. Erdoğan-Putin zirvesinde ayrıca Suriye başta olmak üzere bölgesel konuların da gündeme gelmesi bekleniyor.

20’DEN FAZLA ANLAŞMA

Rusya, Çin, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Pakistan, Hindistan, Özbekistan, Belarus, Moğolistan, İran ve Türkmenistan’ın katılacağı zirvede örgüte üye ülkeler arasında ticari-ekonomik, yatırım, turizm, kültürel ve insani alanlardaki iş birliğinin geliştirilmesine yönelik 20’den fazla anlaşma imzalanacak.

ERDOĞAN BM GENEL KURULUNDA KONUŞACAK

Özbekistan ziyareti sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan cumartesi günü BM 77’nci Genel Kurulu için ABD’ye gidecek. BM Genel Kuruluna hitap edecek olan Erdoğan’ın birçok konuda önemli mesajlar vermesi bekleniyor.

BIDEN İLE GÖRÜŞME

New York’ta bir dizi görüşme yapacak olan Erdoğan’ın ABD Başkanı Joe Biden ile bir araya gelerek başta yeni F-16’ların temini ve modernizasyonu konusu olmak üzere iki ülke arasındaki çözüm bekleyen konulara değinilmesi bekleniyor. 

Kaynak: Türkiye Gazetesi

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...