AB liderleri, Rusya'ya ilave yaptırımları görüşecek
Avrupa Birliği devlet ve hükümet başkanlarının zirvede Rusya'ya ilave yaptırımlar masaya yatırılacak.
Avrupa Birliği (AB) devlet ve hükümet başkanlarının yarın başlayacak zirvesinde Rusya'ya ilave yaptırımlar masaya yatırılacak. AB kaynakları, Rusya'ya ilave yaptırımlar için Ukrayna'daki gelişmelerin yakından takip edildiğini ABD ve G7 üyeleriyle istişarelerin sürdüğünü belirtiyor. AB liderleri Ukrayna gündemiyle 6 Mart'ta olağanüstü toplanmış ve Rusya'nın tansiyonu düşürerek Kiev'le doğrudan diyalog kurmaması halinde yaptırım sinyalini vermiş ve Kırım'daki referandumun ardından 17 Mart'ta Brüksel'de toplanan AB dışişleri bakanları da Rus ve Kırımlı 21 yetkilinin seyahat yasağını ve mal varlıklarının dondurulmasını onaylamıştı.
Diplomatik kaynaklar, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesinin Kırım'la sınırlı kalmaması durumunda AB'nin ekonomik yaptırımları gündemine alacağını söylüyor. AB içinde Baltık ülkeleri ve Polonya, Moskova'ya karşı sert yaptırımlar talep ederken çoğunluk ekonomik menfaatleri nedeniyle "ölçülü" tepki verilmesinden yana tavır alıyor. Brüksel merkezli düşünce kuruluşu Bruegel'e göre, AB'nin Rusya'dan ithal ettiği yıllık 130 milyar metreküp doğalgazın tamamını düşük maliyetle ikame imkanı bulunmuyor. Fakat AB'nin radikal bir adımla doğalgaz ithalini durdurması halinde yıllık 70 milyar dolarlık gelirden mahrum kalacak Rusya'nın ciddi bir ekonomik darbe alacağı değerlendiriliyor.
2007 yılı itibarıyla doğalgaz ithalatının yüzde 45'ini Rusya'dan karşılayan AB'de bu oran son 3 yıldır yüzde 30 civarına gerilemiş olsa da üye ülkeler arasında büyük farklılıklar gösteriyor. Baltık ülkeleriyle Finlandiya, İsveç, Çek Cumhuriyeti ve Bulgaristan doğalgaz ithalatının tamamına yakınını Rusya'dan yaparken Moskova'ya bağımlılık oranı Polonya ve Yunanistan'da yüzde 70, Avusturya ve Macaristan'da yüzde 60, Almanya'da yüzde 40, İtalya'da yüzde 20 ve Fransa'da yüzde 18'e geriliyor. AB zirvesi taslak kararlarında, "Avrupa'nın doğalgazda dışarıya yüksek bağımlılık oranını düşürme çabaları, özellikle en çok bağımlı ülkelerde yoğunlaştırılmalıdır. Enerji verimliliğini artırarak talebin dizginlenmesi ilk adım olmalıdır. AB, enerji arz kaynaklarını çeşitlendirmeyi hızlandırarak sürdürmeli, pazarlık gücünü artıracak yöntemleri değerlendirmeli, yenilenebilir ve diğer yerli enerji kaynaklarını geliştirmeye devam etmelidir" deniliyor.