AB plastiğe savaş açtı! Yasak yürürlüğe girdi
Avrupa Birliği’nde (AB) plastikten yapılan tabak, çatal, bıçak, bardak ve pipet vb. tek kullanımlık plastik ürünleri AB pazarına girmemesi için hazırlanan kanun yürürlüğe girdi.
AB tarafından yapılan açıklamada, plastikten yapılan ve kullanıp atılan tabak, çatal, bıçak, bardak, kulak çubuğu ve pipet vb. ürünleri yasaklayan yasa tasarısıyla birlikte AB pazarına giremeyecek. Ayrıca polistirenden yapılmış yiyecek ve içecek kutuları da bu kapsamda bulunacak. Yeni yasayla alternatifi bulunan tek kullanımlık plastik ürünlerin kullanımının azaltılması hedefleniyor.
DENİZLERİ PLASTİK DOLDURDUK!
AB Komisyonunun açıklamasına göre dünyada denizlerdeki çöpün yüzde 80'ini plastik ürünler oluşturuyor. Plastik kalıntıları deniz canlılarının yanı sıra insanların kullandığı gıdalara da bulaşabiliyor. AB, plastik ürünlerin yeniden kullanılabilir ve dönüştürülebilir olmasını amaçlıyor.
GEZEGENİMİZ İÇİN GEREKLİ
Avrupa Parlamentosu Frédérique Ries, bu yasa ile 2030'a kadar Avrupa'daki plastik kirliliğin tahmini maliyetinin 22 milyar euro azalacağını söyledi. Ries, "Plastiklerin neden olduğu deniz kirliliği sorununu göz önüne alındığında, Avrupa'nın artık uluslararası düzeyde savunmak ve teşvik etmek için bir yasal modeli var. Bu gezegen için gereklidir." dedi.
MASKELER MUAF
Tek kullanımlık plastik yasağı, pandemi sırasında çok yaygın hale gelen maskeler ve eldivenler de dahil olmak üzere tıbbi ile ilgili plastikleri muaf tutuyor. Avrupa Çevre Ajansı'na (EEA) göre, bu pandemi ile mücadelede kullanılan uzun ömürlü tek kullanımlık tıbbi ürünler hem karaya hem de denize atıldı, bunun da ekosistemler üzerinde zararlı etkileri oldu