Tgrt Haber

ABD basını İsrail'in başarısızlıklarını tek tek yazdı: Hamas'ı yok etmekten çok uzaktalar

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Washington Post
07 Aralık 2023 09:00 - Güncelleme : 07 Aralık 2023 09:35
ABD basını İsrail'in başarısızlıklarını tek tek yazdı: Hamas'ı yok etmekten çok uzaktalar

ABD basınından Washington Post gazetesi, İsrail'in Gazze'de Hamas'ı yok etme hedefine yaklaşamadığını hatta bu hedeften çok uzak olduğunu yazdı. Analiz haberde, İsrail'in ilk hedefinin ise Gazze'nin kuzeyinde de kontrolü sağlamak olduğu belirtildi.

İsrail'in Gazze​'ye saldırıları 62 gündür devam ederken ABD​ medyasından Washington Post dikkat çeken bir analiz yayımladı. Gazete, İsrail'in Hamas​'ın güçlü kalelerini ele geçiremediğini, yeterli sayıda Hamas üyesini öldüremediğini, Gazze'deki tünelleri kapatamadığını ve Hamas'ın İsrail topraklarına roket atmasını da engelleyemediğini yazdı.

İsrail'in ilk hedefinin Hamas'ı imha etmek değil, Gazze'nin kuzeyinde kontrolü sağlamak istediği yazılan haberde, Hamas'ın yoğun şiddetli çatışmalar için yoğun bir hazırlık içinde olduğu da belirtildi.

İsrail'in 2014'teki Gazze saldırılarında Hamas üyeleriyle en yoğun çatışmaların yaşandığı Şucaiyye semtini de halen ele geçiremediği, Cibaliya'da da kontrolü sağlayamadığı bu yüzden en kanlı çatışmaların henüz başlamadığına dikkat çekildi.

ABD basını İsrail'in başarısızlıklarını tek tek yazdı: Hamas'ı yok etmekten çok uzaktalar

İSRAİL, HAMAS'I YOK ETME HEDEFİNDEN OLDUKÇA UZAKTA

İsrailli​ yetkililer, asıl hedeflerinin Hamas'ın Gazze'deki lideri Yahya Sinvar ve askeri lider Muhammed Deif olduğu belirtiliyor. Bu iki ismi bulabilmek için yoğun bir istihbarat faaliyeti yürütüldüğü, Sinvar ve Deif öldürülünceye kadar operasyonlarını sürdürmekte kararlı oldukları belirtildi.

Gazze'nin altındaki tünellere de değinen Washington Post, İsrail'in bu tünellerin üçte birini ele geçirmeyi ve yıkmayı halen başaramadığını yazdı.

Hamas'ın İsrail'e gönderdiği roket sayıları azalsa da halen devam ediyor. Verilere göre, İsrail, Hamas'ı yok etme hedefinden oldukça uzakta.

ABD basını İsrail'in başarısızlıklarını tek tek yazdı: Hamas'ı yok etmekten çok uzaktalar

ABD VE İSRAİL TERS DÜŞÜYOR

Gazetenin bir başka analiz haberine göre ise ABD lideri Joe Biden, İsrail'i Hamas'ın ardından Gazze'nin kontrolünün Mahmud Abbas önderliğindeki Filistin yönetimine verilmesi için ikna etmeye çalışıyor. Ancak İsrail yönetimi bu fikre sıcak bakmıyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise ABD'yi, Gazze'de yaşayan Filistinlilerin Arap ülkelerine gönderilmesi konusunda ikna etmeye çalışıyor. Fakat Biden yönetimi bu fikre karşı, onlar Gazze'nin işgal altında tutulmasını, tampon bölge oluşturulmasını istemiyor.

Gazze'de güvenliğin Arap ülkeleri önderliğindeki bir ulusalarası güç tarafından sağlanması da seçenekler arasında.

Öte yandan tüm bunlar tartışılırken birçok uzman Netanyahu'nun hem Hamas'ın 7 Ekim saldırıları hem de hakkındaki yolsuzluk iddiaları nedeniyle siyasi kariyerinin sonuna geldiği görüşünde.

Kaynak: Washington Post
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...