Tgrt Haber

ABD basınından dikkat çeken MİT analizi: Türkiye'nin artık yeni bir rolü var

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: TGRT Haber
20 Aralık 2023 09:58 - Güncelleme : 20 Aralık 2023 10:51
ABD basınından dikkat çeken MİT analizi: Türkiye'nin artık yeni bir rolü var

ABD basını, faaliyetlerini detaylıca incelediği Milli İstihbarat Teşkilatı'yla ilgili dikkat çeken bir analiz yayınladı. Türkiye ve MİT'in birlikte yürüttüğü diplomatik girişimlerin yeni bir rolü olduğu aktarılan analizde, ABD ile Rusya arasında arabuluculuk çalışmalarına dikkat çekti.

Milli İstihbarat Teşkilatı​'nın (MİT) yürütüğü çalışmalar ve gerçekleştirdiği nokta operasyonlar tüm dünyanın dikkatini çekmeye devam ediyor. Amerika'nın en önde gelen gazetelerinden biri olan Wall Street Journal, MİT yürüttüğü çalışmalarla ilgili çarpıcı bir analize imza attı.

Gazete; Türkiye​'nin, Ukrayna-Rusya Savaşı​'nın başlamasıyla birlikte rehine pazarlıklarında önemli rol üstlendiği işaret etti. Analizi, "Gözden uzak bir pist, bir Türk ajan ve sıfır silah: Esir takasının yeni dünyası" başlığıyla manşetine taşıyan gazete; Washington'ın rehineleri geri almak için Türkiye'ye başvurduğuna dikkat çekildi.

"ARABULUCULARIN MERKEZİ"

Gelişmeler ışığında; 27 Nisan 2022'de Ankara Esenboğa Havalimanı'nda ABD ile Rusya arasında gerçekleşen takasın detaylarına da yer veren gazete, Türkiye'nin daha sonra Ukrayna ile Rusya arasında da bir rehine takası yaptığını hatırlattı.

Türkiye; ABD, Ukrayna ve Rusya arasında arabuluculuk​ çalışmalarını başlattıktan sonra Biden'ın bütün NATO üyesi ülkelerin liderlerinin katıldığı zirvede Erdoğan'ı övdüğü o anları da hatırlatan gazeteye konuşan bir Türk yetkili, istihbarat diplomasisinin tamamen güvene dayalı olduğunu söyledi.

ESİR TAKASINDA KRİTİK ROL OYNADI

 "Türkiye, esir takaslarına, barış görüşmelerine ve arka kapı müzakerelerine ev sahipliği yaparak diplomatik nüfuzunu artıran Orta Doğu'daki ara bulucuların merkezinde yer alıyor" ifadelerine yer veren gazete, Milli İstihbarat Teşkilatının İsrail ile Hamas arasındaki esir takası pazarlıklarında da rol oynadığının altı çizildi. 

REHİNE DİPLOMASİSİNİN GİZLİ ELİ

Analizde, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan için de ayrı bir bölüm açıldı. WSJ, "Türkiye'nin rehine diplomasisinin gizli ellerinden biri Dışişleri Bakanı Hakan Fidan. Fidan'la birlikte çalışan eski CIA görevlileri, onun jeopolitik fay hatlarını aşan bir ağ kurduğunu, Washington ve Moskova'da yakın temaslar geliştirdiğini söyledi" ifadelerine yer verdi.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...