Tgrt Haber

ABD basınından Washington yönetimine çağrı: Türkiye ile ortaklık kurmalısınız

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: The Hill
22 Ağustos 2023 12:05 - Güncelleme : 22 Ağustos 2023 12:49
ABD basınından Washington yönetimine çağrı: Türkiye ile ortaklık kurmalısınız

ABD medyasından The Hill, Washington'ın Ankara'ya ihtiyaç duyduğunu yazdı. Son zamanlarda dünya siyasetinde önemli rol oynayan Türkiye için ''Ortadoğu'daki Amerikan etkisinin gerçek anahtarıdır'' ifadeleri de The Hill'in analizinde yer aldı.

ABD​'li The Hill'den çarpıcı bir Türkiye​ analizi geldi. Ankara'nın artan jeopolitik önemi ve arabuluculuk rolü konusundaki benzersiz yeteneğine dikkat çekilen analizin başlığı, ''Türkiye, Ortadoğu​'daki Amerikan etkisinin gerçek anahtarıdır'' olarak kayıtlara geçti. Washington merkezli gazetenin analizinde en dikkat çeken kısım ise ABD'nin Türkiye ile ortaklık yapmak zorunda olduğuna dair ifadelerdi. 

Analizde, ''ABD uzun süredir Suudi Arabistan ile olan ilişkisini Ortadoğu'daki en etkili ortaklığı olarak görüyor'' ifadelerinin yer aldığı kısımda ise Türkiye'nin konum itibariyle bu role daha uygun olduğu belirtildi. 

''Türkiye,  NATO​ üyeliği aracılığıyla Avrupa ve ABD ile yakın bağlarını korurken, hızla bölgesel bir hegemon haline geliyor'' ifadelerinin yanı sıra analizde şunlara yer verildi:

''Türkiye'nin son zamanlarda Batı'ya doğru kayması ve Ortadoğu'daki ortaklarıyla ilişkilerini yeniden kurma çabaları ile stratejik önemi artıyor. ABD, bölgedeki siyasi ve askeri gücünü sürdürmek istiyorsa bu yükselişten faydalanmalı ve Türkiye ile daha yakın ilişkiler geliştirmelidir.''

''ŞİMDİ SIRA ABD'DE''

Türkiye'nin son zamanlarda bozulan ilişkilerini tamir ettiğine dikkat çekilen analizde, ''Şimdi Türkiye ile daha güçlü bir ilişki geliştirme sırası ABD'de'' denildi. Litvanya'nın Vilnius kentinde düzenlenen NATO Liderler Zirvesi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan​ ile ABD Başkanı Joe Biden'ın iyi bir başlangıç yaptığı yazılan haberde, ''İsveç'i NATO'ya katmak için yapılan başarılı hamle, ileriye doğru büyük bir adımdı ve Biden, kısa bir süre sonra 2021'den beri müzakere masasında olan F-16'ların satışını zorlama sözü verdi'' dedi.

ABD basınından Washington yönetimine çağrı: Türkiye ile ortaklık kurmalısınız

''Bu ilişkiyi güçlendirmek için ABD'nin ortaklığa ne kadar bağlı olduğunu gösteren bazı tatsız adımlar atması gerekiyor'' diyen ABD'li gazete F-16 konusunda devam eden muhalefete şu sözlerle dikkat çekti:

''Türkiye, bölgesel güvenlik için ABD ile ortaklık kurmak ve İsrail'de bir barış sürecini müzakere etmek için iyi bir konumda.''

Bunun ABD'nin bölgesel çıkarları için büyük önem taşıdığının vurgulandığı yazıda ''ABD eski anlaşmaya geri dönmek veya yeni bir nükleer anlaşma yapmak isterse, Türkiye iki taraf arasında makul bir arabulucu olabilir'' denildi.

ABD basınından Washington yönetimine çağrı: Türkiye ile ortaklık kurmalısınız

ABD'YE ÇAĞRI: TÜRKİYE İLE ORTAKLIK GEREKLİ

Washington yönetimine Türkiye çağrısında bulunan yazar ''ABD'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkiye ile ortak olmasını istemek kolay değil. Ancak Ortadoğu'da bir lider olarak büyümesi ve Avrupa ile yeniden odaklanan bir ilişki göz önüne alındığında, ABD'nin bölgedeki nüfuz seviyesini sürdürmesi için Türkiye ile bir ortaklık gereklidir'' ifadelerine yer verildi.

Kaynak: The Hill

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...