Tgrt Haber

ABD Başkanı Joe Biden'dan NATO Liderler Zirvesi öncesinde Türkiye'ye mesaj

10 Temmuz 2023 09:44 - Güncelleme : 10 Temmuz 2023 10:10
ABD Başkanı Joe Biden'dan NATO Liderler Zirvesi öncesinde Türkiye'ye mesaj

ABD Başkanı Joe Biden, Litvanya'da gerçekleşecek NATO Liderler Zirvesi öncesinde dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Biden'ın Türkiye'ye mesajları ise yine İsveç üzerineydi.

Litvanya’nın başkenti Vilnius​ şehrinde 11-12 Temmuz tarihlerinde gerçekleşecek olan NATO​ Liderler Zirvesi'nin öncesinde ABD Başkanı Joe Biden​'dan dikkat çeken açıklamalarda geldi. CNN International'a konuşan Biden,İsveç​'in NATO üyeliği konusunda Türkiye​'ye net mesajlar verdi. 

İsveç'in küçük bir ülke de olsa NATO'ya girmesi gerektiğini, kendisini savunabildiğini belirten Biden, NATO üyeleriyle aynı değerlere sahip olduğunu söyledi. ABD Başkanı, ''Siz de herkesten iyi biliyorsunuzdur, burada üyeliği engelleyenler Türkiye. Türkiye ve İsveç bazı yasal düzenlemeler yapıyor, Kuran yakılması konusunda. Kuran yakanlar İsveçli değil, onlar mülteciler'' ifadesini kullandı.

''OYUN HENÜZ TAMAMLANMADI''

Biden sözlerini, ''Türkiye F-16 filosunun modernizasyonunu istiyor. Aynı zamanda Yunanistan’da Başbakan Miçotakis de yardım istiyor. Ben de açıkçası burada bir konsorsiyum yapmak istiyorum. NATO’nun askeri gücünü hem Yunanistan hem de Türkiye özelinde artırmak istiyoruz ve bu sırada İsveç’i de NATO üyesi yapmak istiyoruz. Bu bir oyun. Oyun devam ediyor henüz tamamlanmadı” yorumunu yaptı.

ABD Başkanı Joe Biden'dan NATO Liderler Zirvesi öncesinde Türkiye'ye mesaj

Zakaria’nın, ''Bu süreçten umutlu musunuz'' sorusuna ise Biden, ''Ama umutluyum ve aslında iyimserim'' dedi.

F-16'LAR İLE İSVEÇ'İN BİR BAĞI YOK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son dönemde yaptığı açıklamalarda İsveç’in NATO üyeliği ile F-16 satışı arasında bir bağ olmadığını açıklamış ve iki durumun ilişkilendirilmesinin doğru olmadığını vurgulamıştı.

Erdoğan ile Biden önceki gün görüşmüş ve Erdoğan, Türkiye’nin F-16 talebinin İsveç’in NATO üyeliğiyle ilişkilendirilmesinin doğru olmadığını söylemişti.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...