Tgrt Haber

ABD bunu beklemiyordu, Rusya kaçan Afgan komandoları askere alıyor

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: Foreign Policy
26 Ekim 2022 11:35 - Güncelleme : 26 Ekim 2022 11:49
ABD bunu beklemiyordu, Rusya kaçan Afgan komandoları askere alıyor

Ukrayna karşı taarruza geçerken Rusya’dan da karşı hamle geldi. Asker sıkıntısı çekmesinden dolayı kısmi seferberlik ilan eden Rusya’nın bu kez Afganistan’da ABD ve NATO tarafından eğitilip geçen yıl Taliban'ın iktidarı ele geçirmesiyle işsiz kalan eski komutanlara teklif götürüldüğü iddia ediliyor. 

Rusya​ ile Ukrayna​ arasındaki savaşın dozu giderek artıyor. Rus füzelerine karşı ABD'den HAWK, Almanya'dan MARS hava sistemlerini alan Ukrayna, kara saldırılarına da hız verdi. Donestk ve Herson'un yanı sıra Luhansk'ta da taarruza geçen Ukrayna, Rusya’dan topraklarının bir kızmını alabildi. Ukrayna’nın askeri bir mesafe kat etmesinin ardından özellikle asker sıkıntısı çeken Rusya’dan da kısmi seferberlik kararı verildi hatta kadınlarında askerliğe alınmasının masada olduğu iddia ediliyor. Rus lider Vladimir Putin​, 300 bin yedek askeri Ukrayna'ya göndermeye başladı. Rusya’nın bugüne dek Ukrayna kaynaklarına göre 70 bin askeri Ukrayna'da öldürüldüğü ve yaralandığı iddia ediliyor. 

WAGNER​ YİNE GÜNDEMDE 

Washington Post, Wagner Grubu'nun sahibi milyoner iş insanı Yevgeni Prigozhin'in Putin'le yaptığı birebir görüşmenin detaylarını yazdı. haberde Prigozhin Putin'le iletişime geçerek savaşta Rus ordusunun yanlış yönetildiğini ve cephede hatalar yapıldığını söylediği kaydedildi. Haber “Paralı asker patronu Ukrayna savaşındaki beceriksizlik üzerine Putin'e içindekileri söyledi” başlığı ile yer aldı. Ayrıca Prigozhin'in Rusya Savunma Bakanlığı'nın fazlasıyla Wagner'den yararlanmasına rağmen bunun karşılığında gruba gerekli finansman ve kaynakları sağlamadığından şikayetçi olduğu da öne sürüldü.

MOSKOVA'DAN AFGAN KOMUTANLARA TEKLİF

Amerikan Foreign Policy dergisi ise, dünyada yankılanan bir haber yayımladı. “Rusya Afgan komandoları askere alıyor” başlıklı haberde, ABD ve NATO tarafından eğitilip geçen yıl Taliban'ın iktidarı ele geçirmesiyle işsiz kalan eski askerlerin Moskova'dan iş teklifi aldığı bildiriliyor. Habere göre, ABD ve Batılı ülkeler tarafından yüzüstü bırakılan Afgan özel kuvvetler askerleri, Rusya'nın kendileriyle Ukrayna'da savaşmaları için iletişime geçtiğini söylüyor. Yalnızca üst düzey birkaç yüz komutanın ABD tarafından Afganistan dışına çıkarıldığını vurgulayan Foreign Policy, 20 yıl boyunca Amerikalılar tarafından eğitilen binlerce Afgan askerin Taliban'ın Kabil'e girmesiyle komşu ülkelere kaçmak zorunda kaldığını hatırlatıyor.

 

Kaynak: Foreign Policy

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...