Tgrt Haber

ABD-Çin gerilimine Kanada dahil oldu: Gemiler geçti, ordu 'yüksek alarm' verdi

Editör: Murat Makas / Kaynak: Defence Express, M5
11 Eylül 2023 19:30 - Güncelleme : 11 Eylül 2023 19:32
ABD-Çin gerilimine Kanada dahil oldu: Gemiler geçti, ordu 'yüksek alarm' verdi

ABD ve Kanada'nın Tayvan Boğazı'ndan iki gemiyle geçmesi Çin orudusunu harekete geçirdi. Çin ordusunun gemilere karşı 'yüksek alarm seviyesi'ne geçtiği açıklandı.

ABD, Tayvan Boğazı’nda yeni bir hamle yaparak Çin’de gerilimi yükseltti. İki süper güç ülke ekonomi alanında savaşını sürdürürken askeri​ alanda da burun buruna gelmeye devam ediyor.

ABD merkezli Defence Express’e konuşan bir askeri sözcü, ABD ve Kanada’ya ait iki geminin Tayvan Boğazı’ndan geçmesinin ardından Çin​ birliklerinin ''sürekli yüksek alarm'' seviyesine geçtiklerini duyurdu.

ÇİN ORDUSU ALARMDA

Çin Halk Kurtuluş Ordusu’na atıfta bulunan Kıdemli Albay Shi Yi yaptığı açıklamada, ''Çin Halk Kurtuluş Ordusu, deniz​ ve hava kuvvetlerini, tüm rotaları takip etmek ve olası tehlikelere karşı organize edildi.'' ifadelerini kullandı. Shi, açıklamada sadece ABD’ye ait Johnson ve Kanada’ya ait Ottawa olarak tanımlanan iki geminin sulardan geçiş yaptığını açıkladı.

ABD-Çin gerilimine Kanada dahil oldu

Tayvan, kendi yönetimindeki adayı topraklarının bir parçası olarak gören ve gerekirse güç kullanarak geri alacağını iddia eden Çin’in sürekli işgal tehdidi altında yaşıyor.

ABD ve Batılı müttefikleri, her ikisinin de uluslararası su yolları olduğunu pekiştirmek için hem Tayvan Boğazı’nda hem de tartışmalı Güney Çin Denizi’nde donanma gemilerinin “seyrüsefer serbestisi” geçişlerini arttırarak devam ettiriyor.

Kaynak: Defence Express, M5
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...