Tgrt Haber

ABD Dışişleri Bakanını 'gizli bilgilendirme notu' yaktı Afganistan konusunda ifade verecek

29 Mart 2023 10:17 - Güncelleme : 29 Mart 2023 10:34
ABD Dışişleri Bakanını 'gizli bilgilendirme notu' yaktı Afganistan konusunda ifade verecek

ABD'nin Afganistan'dan çekilmesinden önce ülkede görev yapan Amerikan diplomatları tarafından 'durumun kötüye gittiğini' anlatan gizli bilgilendirme notuyla ilgili Dışişleri Bakanı Antony Blinken ifade vermeye çağrıldı.

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Michael McCaul, ABD Başkanı Joe Biden​ yönetiminde Afganistan​'dan çekilme sürecini soruşturuyor. Komite Balkanı McCaul, Dışişleri Bakanı Antony Blinken​'dan Temmuz 2021'de Afganistan'da görevli diplomatlarca, bakanlığa gönderilen ve Afganistan'daki durumun hızla kötüleştiğine dikkati çekti. Gizli belgeyle ilgili Komiteyi bilgilendirmesini talep etti.

McCaul, “bu kritik belgeyi görebilmek için çok sayıda iyi niyetli girişimde bulunduklarını” aktararak, Blinken’ın bu çağrılara yanıt vermeyi reddetmesi nedeniyle Komite Başkanı olarak Dışişleri Bakanı’nı ifade vermeye çağırmak zorunda kaldığını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanını 'gizli bilgilendirme notu' yaktı Afganistan konusunda ifade verecek

NELER OLMUŞTU?

Amerikan halkının bu bilgileri bilmesi gerektiği görüşünü savunan McCaul, daha önceden düzenlenen Meclis oturumunda da “Ağustos 2021’de Kabil’de gelişen kaosun ortasında ABD Dışişleri Bakanlığı neredeyse işe yaramaz durumdaydı.” ifadesini kullanmıştı.

Amerikan basınındaki haberlere göre, Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, geçen hafta Komiteye söz konusu belgenin içeriği hakkında bilgi vermek için bir oturuma katılabileceklerini bildirmişti.

ABD’nin, 7 Ekim 2001’de başlayan Afganistan’daki varlığı, 20 yılın ardından 31 Ağustos 2021’de askerlerinin Afganistan’dan çekilme sürecinin tamamlanmasıyla sona ermişti.

Afganistan’dan geri çekilme sürecinde yaşananlar ve ABD ile işbirliği yapan Afganların geride bırakılması, Amerikan kamuoyunda gündem olmaya devam ediyor. 

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...