Tgrt Haber

ABD Dışişleri'nden Yunan basınına Kıbrıs cevabı: Türkiye'den özür dilemeyeceğiz!

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: Skai
15 Eylül 2024 08:25 - Güncelleme : 15 Eylül 2024 09:54
ABD Dışişleri'nden Yunan basınına Kıbrıs cevabı: Türkiye'den özür dilemeyeceğiz!

ABD ile Kıbrıs Rum Kesimi arasındaki savunma iş birliğine Ankara'dan gelen tepkilere Washington'dan yanıt geldi. Yunan basınına konuşan ABD Dışişleri Kaynakları, anlaşmayı ABD'nin "stratejik çıkarı" olarak nitelendirerek ""Türkiye'den özür dilemeyeceğiz" dedi

ABD​ ile Kıbrıs​ Rum Kesimi arasında geçtiğimiz günlerde imzalanan savunma iş birliği, Türkiye​'nin yoğun tepkisiyle karşılandı. Ankara'dan Washington yönetimine yönelen tepkilere karşı ilk resmi açıklama Yunan basınına geldi.SKAI'nin Washington'daki uluslararası ilişkiler analisti Michalis Ignatiou, Türkiye'nin anlaşma konusundaki tepkileri üzerine ABR Dışişleri Bakanlığı'na konuyla ilgili bir soru yöneltti. Ignatiou'ya cevap veren diplomatik kaynaklar, ABD'nin stratejik çıkarlarına hizmet eden güvenlik meseleleriyle ilgili kararlardan dolayı Türkiye'den özür dilemeyeceklerini bildirdi.

ABD Dışişleri'nden Yunan basınına Kıbrıs cevabı: Türkiye'den özür dilemeyeceğiz! - 1. Resim


"GÜNEY KIBRIS'TA MEMNUNİYETLE KARŞILANDI"

ABD Dışişleri Bakanlığı temsilcisinin cevabında, "ABD'nin Doğu Akdeniz'deki ortaklarıyla ikili güvenlik anlaşmaları var. Bu ilişkiler karşılıklı olarak güçleniyor ve bölgesel düzeyde herkesin yararına istikrarı güçlendirmenin bir yolu" ifadeleri yer aldı.

Ignatiou ayrıca krize ilişkin haberde yaptığı değerlendirmede Güney Kıbrıs​ tarafının, Amerika'nın açıklamasından tamamen memnun olduğunu belirtti. Söz konusu açıklamanın tüm Kıbrıs'ı kapsamakta olduğunu belirten Ignatiou, Güney Kıbrıs'ın NATO üyesi olmamasına rağmen ABD'nin Kıbrıs Cumhuriyeti'ni bütün olarak tanıdığını ve onun ortakları arasında gördüğünü söyledi. 

ABD Dışişleri'nden Yunan basınına Kıbrıs cevabı: Türkiye'den özür dilemeyeceğiz! - 2. Resim


ABD ÜSSÜ İDDİASINI İNKAR ETTİLER

Türkiye'nin anlaşmayı büyük bir meydan okuma olarak görmesine rağmen ABD'nin anlaşmanın iptali yönündeki Ankara'nın taleplerine boyun eğmeyeceğini belirten Ignatiou, "Ankara açıklamasında ABD'nin Kıbrıs sorununda tarafsızlığından vazgeçtiğini iddia ediyor. Ancak Ancak gerçekte ABD, Güney Kıbrıs'ın iddialarını tam olarak desteklediği için hiçbir zaman tarafsız olmadı" ifadelerine yer verdi

Haberde Türkiye'nin Kıbrıs'ta Amerikan üssünün bulunduğu yönündeki iddiasının gerçekleri yansıtmadığı öne sürüldü.

Kaynak: Skai
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...