Son dakika! ABD ekonomisinde resesyon! Üst üste iki çeyrek daraldı
Son dakika haberi: ABD'de açıklanan son verilere göre, ikinci çeyrekte 0,9 daraldı. Böylece ABD ekonomisi üst üste iki çeyrekte de küçülmeye giderek resesyona girdi.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD), ekonomisi üst üste iki çeyrekte de daralarak resesyona girdi. Açıklanan son verilere göre, ABD ekonomisi ikinci çeyrekte 0,9 oranında daraldı.
Dünya çapında yaşanan koronavirüs pandemisi, Rusya-Ukrayna arasında yaşanan savaş ve tahıl krizi, çip sorunu ve daha birçok olumsuzluk dünyada ekonomiler için zor bir dönem yaşanmasına neden oldu.
Birçok ülkenin enflasyonda tarihi zirveleri yaşadığı bir dönemde ABD ekonomisi de durgunluktan nasibini aldı. Ülkede iki çeyrekte de daralma meydana geldi. Bugün açıklanan verilere göre; ABD ekonomisi ikinci çeyrekte 0,9 oranında küçüldü. Üst üste 2 kez daralma yaşayan ABD teknik olarak resesyona girdi.
İHTALATTA ARTIŞ
Ayrıca ABD ekonomisindeki daralmada, özel stok yatırımları, konut sabit yatırımları, federal kamu harcamaları, eyalet ile yerel kamu harcamaları ile konut dışı sabit yatırımlardaki azalma etkili oldu. Bu dönem içerisinde ihracat ile birlikte kişisel tüketim harcamaları ve ithalatta artış görüldü. Bunun yanı sıra ikinci çeyrekte kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksinde yüzde 7,1'lik artış kaydedildi.
FED FAİZİ ARTIRDI
ABD'deki büyüme verileri öncesi son olarak Amerikan Merkez Bankası Fed, Temmuz ayı faiz kararı açıkladı. Politika faizi 75 baz puan artarken bu son 40 yılın en sıkı adımları olarak yorumlanmıştı.
RESESYON NEDİR, NE DEMEK?
Resesyon, ekonomik küçülme anlamına geliyor. Küresel piyasalarda yaşanan rekor enflasyonun neden olduğu durgunluğun ilerlemesi sonucunda global faiz yükselişi hız kesmeden devam ediyor. Yaşanan çıkmaz ekonomiyi darboğaza sokarken resesyon endişesi meydana gelir. Resesyon, makroekonomide geleneksel olarak reel gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) iki veya daha fazla çeyrek yıllık periyotta arka arkaya negatif büyüme göstermesi durumudur. Yani kısaca ekonomide durgunluk olarak da adlandırılabilir. Üst üste iki çeyrek negatif büyüme kaydeden ülke resesyona yani ekonomik durgunluğa girmiş olur.
RESESYONUN NEDENLERİ NELER?
Resesyonun bazı nedenleri arasında; ekonomik büyümenin nüfus artış hızının altına inmesi, kişi başına düşen milli gelirin gerileyen ya da durağan bir hale dönüşmesi, işsizlik artışı, ekonomik faaliyetlerde meydana gelen duraklama ya da gerileme ve üretim faaliyetlerinde düşüş yer alıyor.
RESESYONA NASIL GİRİLİR?
Resesyon ülke ekonomilerinin iki kere üst üste küçülmesi ile başlayan durgunluk dönemi olarak tanımlanabilir. Ülke ekonomilerinin resesyona girmesi aşağıdaki sebeplerden dolayı olabilir;
-Ekonomik büyümenin nüfus artış hızının altına inmesi
-Kişi başına düşen milli gelirin gerileyen ya da durağan bir hale dönüşmesi
-İşsizlik artışı
-Ekonomik faaliyetlerde meydana gelen duraklama ya da gerileme
-Üretim faaliyetlerinde düşüş