ABD, Irak'ta IŞİD ile mücadeleyi artırıyor
ABD yönetimi, ülkedeki ara seçimlerin hemen ardından terör örgütü IŞİD ile mücadelede “birinci önceliği” olarak tanımladığı Irak’ta IŞİD’le savaşı artırmaya hazırlanıyor.
Öncelikle Kongre’den IŞİD ile mücadele için gelecek yılın bütçesine ek 5,6 milyar dolar kaynak isteyen Obama yönetimi, buna eş zamanlı olarak Irak’a bin 500’e kadar ek askeri personel göndereceğini açıkladı. ABD Başkanı Barack Obama da dün CBS’e verdiği röportajda, ABD ve koalisyon güçlerinin hava saldırılarının etkili olduğunu ve örgütün ilerlemesini yavaşlattığını belirterek, şimdi de sahada Irak güçlerinin bunları püskürtmesi gerektiğini söyledi. Obama, bu noktada Irak’a ek askeri personel gönderilmesinin ABD’nin IŞİD stratejisinin başarısız olmaya başladığı değil, yeni bir aşamaya girdiği anlamına geldiğini kaydetti.
ABD askeri varlığı iki katına çıkıyor
Daha önce ülkeye danışma ve eğitim amaçlı ABD askeri personeli gönderen ABD, bu ilave personelle Irak’taki askeri varlığını iki katına çıkaracak. Bunun yanında, bazı koalisyon güçlerinin de Irak’a eğitim amaçlı askeri personel göndereceği görülüyor. Hatta Obama, gelecek dönemde yine az sayıda Amerikan askerinin daha Irak'a gönderilebileceği konusunda açık kapı bıraktı.
Ancak Obama, IŞİD stratejisinin en başında açıkladığı gibi Amerikan askerlerinin kesinlikle muharebeye katılmayacağını belirtiyor. Bu personelin amacı, Irak güçlerine danışmanlık ve yardım desteğinde bulunmak ve eğitim vermek olacak. Bu kapsamda gönderilecek bin 500 askerin 630'unu rehberlik ve yardım misyonu kapsamında görevlendirilecek, 870'ini de kapasite inşası ve eğitim misyonuna dahil olacak.
Eğitimler meyvesini 8-10 ayda verecek
Bu kapsamda ABD ve koalisyon güçleri, Bağdat dışında ve Enbar bölgesinde iki merkez kurmayı, bunun yanında dokuzu Irak ordusundan ve üçü peşmerge tugayı olmak üzere 12 Irak tugayına eğitim vermek üzere Irak genelinde çeşitli tesisler kurmaya karar verdi.
ABD, Irak’tan çekilirken de Irak güçlerine eğitim vermişti ama bu eğitimin yetersizliği, Irak güçlerinin IŞİD karşısında hemen geri çekilmesi ve savaş meydanından kaçmasıyla dünya gündemine girmiş, ABD’de de ciddi tartışmalara yol açmıştı. Şimdi bu yeni eğitim sisteminin, öncekinden ne kadar farklı ve ne kadar etkili olacağı henüz bilinmiyor. Pentagon yönetimi, bu konuyu iki durumun birbirinden farklı olduğunu belirterek cevaplıyor. Şimdi ABD ve koalisyon güçlerinin yeni eğitiminin başarısı, Irak güçlerinin IŞİD’i ne kadar püskürtebileceğiyle ortaya çıkacak. Ancak yine de bu yeni adımlar kısa vadede meyvelerini verecek adımlar olarak da görünmüyor.
Pentagon yetkilileri, eğitim verilecek merkezlerinin yerlerine karar verilmesi ve kurulmasının 2-3 ayı bulabileceğini, Irak güçlerine eğitimin ise 6-8 ay sürebileceğini söylüyor.
Dolayısıyla, IŞİD karşısında yenilenen ve güçlenen bir Irak ordusu veya permerge gücü ancak 8-10 ay sonra belirmeye başlayacak. Bu noktadaki en büyük soru ise bu zamana kadar mevcut kapasiteyle Irak güçlerinin IŞİD karşısında savunmadan saldırıya nasıl ve ne kadar geçebileceği.
Kongre’nin onayı kilit önemde
Obama yönetimi, Irak'ta hava saldırılarının etkili olduğunu ve işlediğini, son dönemde Irak’ın artık saldırı pozisyonuna geçmeye başladığını belirtiyor. Buna rağmen Pentagon, IŞİD ile mücadele için adım atan Irak’ın artık kapasitesinin sınırına geldiğini ve bu nedenle kendilerinden ek eğitim ve danışmanlık yardımı istediğini söylüyor.
Bu durum, Irak güçlerinin eğitimler tamamlanana kadar kısa vadede IŞİD’e karşı etkinliği hakkında bazı sorulara yol açıyor ve ABD ile koalisyon güçlerinin eğitim ve yardımlarda mümkün olduğunca hızlı davranması gerektiği yorumlarına neden oluyor.
Bu konuda da ABD kanadında sorumluluk Kongre’ye düşüyor. Çünkü bu merkezlerin kurulması ve sayısı bin 500’e varan askerlerin Irak’a gidebilmesi için önce Kongre’nin 5,6 milyar dolarlık ek kaynağı onaylaması gerekiyor. Ara seçimler nedeniyle sadece Obama değil eski Kongre de şu anda “topal ördek” pozisyonunda ve yönetimin, tatile girmeden bu Kongre’yi onay vermeye ikna edebilmesi kilit önem taşıyor.
Diğer yandan, ABD bu yeni adımların mali yükünü sadece kendilerinin taşımayacağını belirtiyor. Hangi koalisyon ülkesinin ne kadar maddi destek vereceği de önümüzdeki günlerde belli olacak.