Tgrt Haber

ABD, İran’la 'paralel anlaşma' imzalamış

24 Temmuz 2015 05:02
ABD, İran’la 'paralel anlaşma' imzalamış

ABD’de Cumhuriyetçi senatörler, İran ile yapılan nükleer anlaşmada kamuoyu ve kongreden gizlenen maddeler olduğunu ortaya çıkardı.

İran ile P5+1 ülkeleri arasında 13 Temmuz’da imzalanan nükleer anlaşma taslağında yer almayan 2 ek anlaşma olduğu ortaya çıktı. Avusturya’nın başkenti Viyana’da Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) ve İran arasında varılan bir mutabakata dair olduğu belirtilen 2 anlaşmayı, anlaşmaya karşı olduğu bilinen 2 Cumhuriyetçi senatör, geçen hafta IAEA’yı ziyaret eden Cumhuriyetçi Parti Arkansas Senatörü Tom Cotton ile Kansas Milletvekili Mike Pompeo ortaya çıkardı. Cotton ve Pompeo, bu anlaşmalardan birinin İran’ın en güçlü nükleer savaş başlıklarını ürettiği Parchin Askeri Üssü’nün teftişi ile ilgiliyken, diğer maddenin ise nükleer programın askeri boyutlarının nasıl yönetileceği ile ilgili oldu- ğunu söyledi. Anlaşmaların İran’daki Amerikalı tutukluları da içerdiği ileri sürüldü. Cotton ve Pompeo, Obama yönetimin, kongreyi nükleer anlaşmanın tüm ekleriyle birlikte bilgilendirmesi şartını ihlal ettiğini dile getirdi.

BEYAZ SARAY KABUL ETTİ

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice, yaptığı açıklamada, kamuoyuyla paylaşılmayan “ek anlaş- maların” bulunduğunu doğruladı. Ancak bunların anlaşmayı 60 günlük onaylama süresi bulunan kongreye sunulmayacağı iddialarını reddetti. Rice, bu 2 anlaşmanın kapalı bir oturumda kongre üyelerine sunulması amacıyla sona saklandığını, kamuoyuna ise duyurulmadığını belirtti. Bu arada ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Rice’ın açıklamalarıyla çelişen ifadeler kullandı. Günlük basın toplantısında konuşan Kirby, “İran ve IAEA arasında ek anlaşma da gizli anlaşma da yok. Açıklandığı zaman bunların gayet normal olduğunu göreceksiniz” dedi.

KERRY: KAZIKLAMADIK

Bu arada, ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi’nden nükleer anlaşmayı savunan Dışişleri Bakanı John Kerry, “İran ile yapılabilecek en iyi anlaşmayı yaptıklarını” ve eleştirilerin haksız olduğunu ifade etti. Cumhuriyetçi Senatör Bob Corker’ın İran’ın anlaşma komitesindekileri “kazıkladığını” söylemesine karşı çıkan Kerry, “Kongre anlaşmayı onaylamazsa asıl o zaman nükleer tehlikeyi göreceksiniz” diye konuştu.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...