Tgrt Haber

ABD, İsrail-Filistin sorununa son noktayı koydu

16 Şubat 2017 22:10
ABD, İsrail-Filistin sorununa son noktayı koydu

İsrail-Filistin sorunuyla ilgili konuşan ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Haley "İki devletli çözümü kesinlikle destekliyoruz ama aynı zamanda karşılıklı mutabık kalınacak yeni fikirlere de açığız" dedi.

ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi  Temsilcisi Nikki Haley, İsrail-Filistin sorununda iki devletli çözümü kesinlikle  desteklediklerini ama aynı zamanda karşılıklı mutabık kalınacak yeni fikirlere de  açık olduklarını söyledi. 
 
Haley, BM Güvenlik Konseyi'ndeki "Filistin sorunu dahil Ortadoğu'daki  durum" konulu toplantının ardından basın toplantısı düzenledi.
 
BM Güvenlik Konseyi'ni uluslararası barış ve güvenliği, DEAŞ'ın nasıl  yenileceğini ve Suriye'de Beşşar Esed rejimi tarafından öldürülen yüzbinlerce  insanı konuşmak yerine her ay İsrail'i suçlamak ile eleştiren Haley, "ABD artık  bu duruma göz yummayacak ve BM'nin İsrail karşıtı önyargılı tutumuna karşı  duracak." dedi.
 
BM Güvenlik Konseyi'nin, İsrail'in işgal altındaki Filistin  topraklarındaki yerleşim birimlerini kınayan ve yerleşim planlarına son vermesi  talebinde bulunan kararını "korkunç  bir hata" olarak nitelendiren Haley, "Bu  korkunç hatayı bir daha asla tekrar etmeyeceğiz ve BMGK'nin İsrail'i kınayan tek  taraflı kararlarına izin vermeyeceğiz". diye ekledi.
 
İsrail ve Filistin arasında doğrudan yapılacak müzakereleri ve sorunun  çözümünü desteklerini ifade eden Haley,  "İki devletli çözümü kesinlikle  destekliyoruz ama aynı zamanda karşılıklı mutabık kalınacak yeni fikirlere de  açığız." şeklinde konuştu.
 
Haley, bölgede barış ve istikrarı desteklediklerini belirterek, "ABD,  iki tarafı tekrar masaya getirerek görüşmelere yeni bir bakış açısıyla başlamak  istiyor."dedi.
 
Filistin'in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur ise gazetecilere yaptığı  açıklamada ABD Başkanı Donald Trump'ın dün Beyaz Saray'da ağırladığı İsrail  Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya yerleşim birimleri planını durdurması çağrısından  memnuniyet duyduklarını söyledi.
 
Trump'ın Ortadoğu barış görüşmelerini yürütmesi için İsrail Başbakanı  Netanyahu'ya yakınlığıyla bilinen  damadı ve başdanışmanı Jared Kushner'i  atamasının Filistin tarafını endişelendirip endişelendirmediğine ilişkin bir  soruya ise Mansur, şöyle cevap verdi:
 
"ABD yönetimin kararlarına müdahale etmeyiz ama Filistin olmadan barış  olmaz. ABD yönetimiyle İsrail ile eşit bir ortak olarak çalışmaya hazırız.  Arabuluculuk yapacak kişinin de pozitif ve tarafsız olması beklentisi içindeyiz."
 
ABD'nin, eski Filistin Başbakanı Salam Fayyad'ın BM Libya Özel  Temsilcisi görevine getirilmesine itirazına ilişkin ise Mansur, "Bu görev için  oldukça nitelikli olan Salam Fayyad'ın sırf Filistinli olduğu için seçilmemesi  son derece talihsiz ve çirkin bir durum." değerlendirmesinde bulundu.
 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...