Dünya

ABD, Julian Assange'ın iade davasını kazandı

Son dakika haberi: Londra'daki Yüksek Mahkeme, ABD'nin Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'ın iadesini engelleyen karara yönelik temyiz başvurusunu kabul etti.

ABD, Julian Assange'ın iade davasını kazandı
KAYNAK:
|
GİRİŞ:
10.12.2021
saat ikonu 13:47
|
GÜNCELLEME:
10.12.2021
saat ikonu 13:47

Mahkemenin kararinda, ABD'nin Assange'in süper güvenlikli hapishanelerde tutulmayacagi, ceza almasi durumunda vatandasi oldugu Avusturalya'ya gönderilecegi ve tutukluluk döneminde psikolojik tedavi alabilecegi yönündeki teminatlarinin yeterli bulundugu belirtildi.
Mahkeme, Assange'in avukatlarinin bu teminatlarin tersine çevrilebilecegi yönündeki savunmalarini ise reddetti. Karara Assange'in avukatlarinin itiraz etmesi bekleniyor.

175 YILA KADAR HAPIS

ABD, Londra'nin disindaki Belmarsh Hapishanesi'nde tutulan Assange'i bilgisayar korsanligi ve casuslugu dahil 18 suçtan yargilamak için Ingiltere'den iadesini istiyor.

Iade edilmesi durumunda 175 yila kadar hapis cezasi alabilecegi belirtilen Assange'in destekçileri ve avukatlari, Assange'in yaptiklarinin gazetecilik faaliyeti oldugunu, suçlamalarda siyasi amaç güdüldügünü, akil sagliginin risk altinda oldugunu ve ABD hapishanelerindeki kosullarin Ingiltere'nin insan haklari yasalarini ihlal ettigini belirtiyor.

ABD, Assange'in yayimladigi belgelerle kendileri adina çalisan Irak ve Afganistan'daki yerel personel veya muhbirlerin hayatini riske attigini öne sürerek gazetecilik veya yayinciligin suç isleme izni vermedigini savunuyor.

Basin örgütleri ise Assange'in yayimladiklari nedeniyle yargilanmasinin kötü bir örnek olusturacagini ve bundan sonra ABD'nin herhangi bir gazeteciyi casusluk suçlamasiyla yargilayabilecegini vurguluyor.

DAVA SÜRECI

Assange'in kurdugu WikiLeaks, 2010'da, aralarinda ABD'nin Irak ve Afganistan'da isledigi suçlari da delillendiren çok sayida gizli belgeyi yayimlamisti.

ABD'nin casuslukla suçladigi ve iadesini istedigi Assange, hakkinda tecavüz ve cinsel taciz suçlamalariyla açilan davalar için Isveç'e iadesi gündemdeyken, Haziran 2012'de Ekvador'un Londra Büyükelçiligine siginmisti.

Assange, Ekvador'un Londra Büyükelçiliginden 11 Nisan 2019'da çikarilarak gözaltina alinmis ve "kefaletle serbest birakilma sartlarini ihlal etmekten" tutuklanarak Londra'daki Belmarsh Hapishanesi'ne konulmustu.

Mahkeme, Assange'i bu suçtan 50 hafta hapse mahkum etmisti. 50 haftalik cezasini dolduran Assange'in iade talebi çerçevesinde tutuklu kalmasina karar verilmisti.

Durusmalarin ardindan 4 Ocak'ta, Assange'in intihar riskinin yüksek oldugunu ve ABD hapishanesinde özel idari önlemlere tabi tutulacagini, özellikle de istihbarat toplulugunun kendisine düsman olmasi nedeniyle "gerçek bir risk altinda" oldugu gerekçesiyle ABD'nin iade talebi reddedilmisti. ABD ise karara itiraz ederek Assange'in iadesini istemisti.

ABD, temyizi kazanabilmek için WikiLeaks kurucusunun yüksek güvenlikli hapishanelerde tutulmayacagi ve hapis cezasini ülkesi Avustralya'da çekebilecegi taahhüdünde bulunmustu.

Savunma ekibi ise CIA'in, Assange'i Ekvador'un Londra Büyükelçiliginde saklandigi sirada kaçirma ve öldürme plani yaptigina iliskin haberleri dayanak göstererek can güvenligine vurgu yapmisti.

 

ETİKETLER
#Dünya
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.