Tgrt Haber

ABD Kongresinde Gazze için oturma eylemi: Ateşkes istiyoruz

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: BBC, Reuters
19 Ekim 2023 14:59 - Güncelleme : 19 Ekim 2023 15:16
İsrail ile Hamas arasında yaşanan çatışmalar, ABD’deki üniversitelere de yansıdı.

İsrail, Gazze’ye yönelik bombardımanlara devam ederken dünyadan tepkiler yağıyor. İsrail’e açık destek veren ABD’nin içinden de eleştiri sesleri yükseliyor. Bu kapsamda kongre binasında ateşkes ilan edilmesi için çoğunluğu Yahudi olan bir grup oturma eylemi yapıldı. 

İsrail ile Hamas arasında yaşanan çatışmalar, ABD’deki üniversitelere de yansıdı.

ABD​, kamuoyunda İsrail devletinin politikalarına karşı sesler çıkıyor. ABD Kongre binasını, İsrail ve Filistin​ çatışmalarında ateşkes​ ilan edilmesini talep eden en az yüz kadar protestocu işgal etti. ABD Başkanı Joe Biden’ın İsrail’in ateşkes ilan etmesi için baskı yapması talebiyle protesto​ düzenleyen göstericiler siyah tişört giyerek, “Yahudiler şimdi ateşkes istiyor” sloganı attı.

GÖZALTINA ALINDILAR

Kongre’de görevli polisler binada eylem yapmanın yasak olduğunu vurgulayarak eylemde bazı kişilerin gözaltına alındığını aktardı. Protesto, anti-siyonist bir Yahudi topluluk olan “Barış için Yahudi Sesi” (Jewish Voice for Peace) tarafından organize edildi. Kongre binasında oturma eylemi düzenlenmeden önce binanın dışında toplanan kalabalık, Biden yönetimine ateşkes için baskı kurması yönünde çağrıda bulundu.

BİDEN YETKİSİNİ KULLANMALI

AFP haber ajansına konuşan 32 yaşındaki Hannah Lawrence, “İsrail üzerinde baskı kurma yetkisine sahip tek kişi şu an için Biden; Biden’ın bu yetkisini masum insanların hayatını kurtarmak yönünde kullanması gerek” dedi.

İsrail'in bir hastaneyi bombalaması infiale yol açtı

71 yaşındaki haham Linda Holtzman ise, “Gazze’de olanlara, Gazze’deki yıkıma bakın. Eğer kendinizle barışık bir şekilde yaşamak istiyorsanız soykırıma karşı durmanız gerekir. Hemen şimdi ateşkes talep ediyorum” dedi.

ÜNİVERSİTELERE DE SIÇRADI

Diğer yandan İsrail ve Hamas arasında yaşanan çatışmalar, ABD’deki üniversitelerde de gerilimlerin yaşanmasına neden oluyor.

Geçen hafta Columbia Üniversitesi’nde İsrail ve Filistin yanlısı yüzlerce öğrenci düzenlenen bir protestoda karşı karşıya geldi. Üniversite yetkilileri New York’taki kampüse erişimi engellemek zorunda kaldı.

Harvard Üniversitesi’nde ise 7 Ekim’de Hamas’ın düzenlediği saldırının ardından İsrail’i suçlayan bir mektup yazan öğrenciler büyük bir tepki gördü.


 

Kaynak: BBC, Reuters
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...