Tgrt Haber

ABD Kongresi'nde Türkiye karşıtı Menendez'in yeri Ben Cardin'le doldu: F-16'lar için ilk açıklama

29 Eylül 2023 10:07 - Güncelleme : 29 Eylül 2023 10:32
ABD Kongresi'nde Türkiye karşıtı Menendez'in yeri Ben Cardin'le doldu: F-16'lar için ilk açıklama

ABD Kongresi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez'in rüşvet ve yolsuzluk iddialarıyla görevden alınması üzerine yerine Senatör Ben Cardin geçti. Türkiye'ye F-16 satışını engelleyen Menendez'in yerine gelen Cardin, Türkiye'nin istediği F-16'lar hakkında ilk kez konuştu.

Rüşvet ve yolsuzluk iddialarıyla görevi askıya alınan ABD Kongresi'nin Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez’in yeri Senatör Ben Cardin ile dolduruldu. Menendez'in Türkiye​ karşıtı açıklamaları ve engellemelerinin ardından Cardin'in nasıl bir yol izleyeceği merak konusu oldu, ilk açıklama ise geldi. 

Senatör Ben Cardin, 20 milyar dolarlık Lockheed Martin F-16​ savaş uçaklarının Türkiye'ye satışı ile ilgili konuştu. Cardin, İsveç’in NATO üyeliğinin Türkiye tarafından onaylanmasının yanı sıra diğer bazı konulardaki gelişmelerin de bu satıştaki kararını etkileyeceğini söyledi. Cardin, “Yönetimle bu konular hakkında konuşmam gerek çünkü tek bir olayın ötesinde, bunu anlamam gerek” dedi.

''İSVEÇ'İN NATO ÜYELİĞİNİ TÜRK YETKİLİLERLE GÖRÜŞTÜM''

Cardin, “Çarşamba günü NATO büyükelçileri toplantısında İsveç’in NATO üyeliğini Türk yetkililerle görüştüm, onlar bana onayın gelecek ayın ilk yarısında verileceğini söyledi. Eğer bu gerçekse en azından NATO sorunu çözülmüş olur. Fakat F-16 konusunda ilerlemek için NATO’nun genişlemesinden başka diğer sorunların da çözülmesi gerekiyor” dedi.

ABD Kongresi'nde Türkiye karşıtı Menendez'in yeri Ben Cardin'le doldu: F-16'lar için ilk açıklama

MENENDEZ'İN GÖREVDEN ALINIŞI

Komitenin önceki başkanı Menendez, Türkiye’ye F-16 satışını engellemiş ve İsveç’in NATO üyeliğinin onaylanması, Türkiye’deki insan hakları konuları ve Yunanistan ile yaşanan gerilimleri gerekçe olarak göstermişti. Komitenin kuralları gereği eşi Nadine Menendez ile birlikte hakkında rüşvet suçlaması yöneltilen Menendez, görevi bırakmak zorunda kalmıştı.

ABD Kongresi’nde ve Temsilciler Meclisi’ndeki Dış İlişkiler Komiteleri, her büyük silah satışını inceliyor ve bazı konularda soru sorup endişelerini dile getirerek, satışları erteleyebiliyor ya da tamamen durdurabiliyor.

ABD Kongresi'nde Türkiye karşıtı Menendez'in yeri Ben Cardin'le doldu: F-16'lar için ilk açıklama

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: AVANTAJ SAĞLAYACAK

Menendez hakkındaki iddiaların ortaya çıkmasından sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bazı açıklamalarda bulunmuştu. Erdoğan, “Bu sayede F-16 ile ilgili süreci de belki hızlandırma fırsatımız da olabilir. Sadece F-16 değil, diğer bütün konularda Menendez ve onun zihniyetindekiler bize karşı engelleyici faaliyet yürütüyor. Menendez’in devreden çıkması bize avantaj sağlıyor ancak F-16 meselesi sadece Menendez’e bağlı bir konu değil” demişti.

Kaynak: BBC

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...