ABD Meclisi Suudi Arabistan aleyhindeki tasarıyı onayladı
11 Eylül saldırılarında hayatını kaybedenlerin ailelerine Suudi Arabistan aleyhine dava açma imkanı tanıyan yasa tasarısı, ABD Temsilciler Meclisi'ndeki oylamada kabul edildi.
Bir Demokrat ve bir Cumhuriyetçi senatör tarafından hazırlanan ve mayıs ayında oy birliğiyle Senato'dan geçen tasarı, ABD Temsilciler Meclisi'nden rahat geçti.
Amerikan medyasına yansıyan haberlerde Temsilciler Meclisi'nde de kabul edilen tasarının, 11 Eylül saldırılarının 15. yıl dönümünün hemen öncesinde onay için ABD Başkanı Barack Obama'nın masasına gidebileceği ifade ediliyor. Ancak Beyaz Saray, Obama'nın tasarıyı veto edeceğini daha önce açıklamıştı.
Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi Paul Ryan, "tasarıyla ilgili endişeleri değerlendirdiklerini ancak Senato'dan güçlü bir şekilde geçen bir yasanın Temsilciler Meclisi'nde takılmasının pek mümkün olmayacağını" ifade etmişti.
Tasarı, 11 Eylül saldırılarında ölen kişilerin ailelerinin saldırılarda Suudi yöneticilerin rolü olabileceği gerekçesiyle ABD mahkemelerinde dava açabilmesine imkan tanıyor. ABD'de 1976'da çıkarılan bir yasa, başka ülkeler hakkında ABD mahkemelerinde dava açılmasını engelliyordu. Bu yeni tasarıyla 1976 yılına ait yasanın konuyla ilgili bölümünde istisnalar yapılabiliyor.
Suudi yönetimi "750 milyar dolarlık tehditte" bulunmuştu
Tasarının gündeme gelmesiyle Suudi Arabistan yönetimi büyük tepki göstermiş, Kongre üyelerini ABD'de bulunan 750 milyar dolar değerindeki varlıklarını satmakla tehdit etmişti.
Suudi yönetiminin tasarının geçmemesi için ABD Kongre üyeleri nezdinde uzun süre lobi çalışmaları yürüttüğü belirtiliyordu. Obama yönetimi de Kongre üyelerinden tasarıyı geçirmemesini istemiş, ABD aleyhinde benzer yargı süreçlerinin başka ülkelerde başlayabileceği gerekçesiyle Amerikan vatandaşlarının tehlikeye düşebileceği uyarısında bulunmuştu.
Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, tasarının Senato'dan geçmesinden hemen sonra yaptığı açıklamada, bu adımın "istenmeyen sonuçlar doğurabileceğini", Obama'nın tasarıyı veto edeceğini söylemişti.
Earnest, "Bu yasa tasarısı, egemenlik dokunulmazlığıyla ilgili uzun zamandır bulunan uluslararası hukuku değiştirecektir. Obama'nın tasarının ABD'yi dünyanın diğer mahkemelerinde zarar görecek duruma düşüreceği konusundaki endişeleri devam ediyor." demişti.
ABD Başkanı Obama'nın, kongrenin iki kanadından da geçen tasarıyı veto etmesi için 10 günlük süre bulunuyor. Tasarıyı veto etmesi beklenen Obama'nın bunu 10 günlük süre içinde yapmaması halinde tasarı otomatik olarak yasalaşıyor.