ABD medyasından dikkat çeken analiz: Erdoğan operasyonsuz YPG'ye karşı zafer kazanabilir
Türkiye'nin Suriye ile temasları ABD ve terör örgütü PKK/YPG'yi tedirgin ederken ABD merkezli Bloomberg gazetesinden dikkat çeken bir Suriye analizi geldi. Haberde, iki ülke liderlerinin görüşme ihtimali değerlendirilirken, bu durumun, ABD'yi zora sokacağı belirtildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, geçtiğimiz günlerde Suriye lideri Beşar Esad ile bir araya geleceğini söylemesinin ardından ABD merkezli Bloomberg gazetesi konuya ilişkin bir analiz yayımladı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve MİT Başkanı Hakan Fidan'ın Rus ve Suriyeli mevkidaşlarıyla görüşmelerinin ardından başlayan diyalog, liderlerin bir araya geleceği haberiyle devam etti. Dışişleri bakanları düzeyinde gerçekleşecek görüşmenin ardından liderlerin bir araya gelecek olması ABD'nin ve PKK/YPG'nin tedirgin olmasına neden oldu.
ABD merkezli Bloomberg, Ankara'nın Şam ile yeni ortaklığının "Rusya'nın Orta Doğu'daki rolünü güçlendireceğini ve ABD'nin Suriye'den çekilmesi üzerinde baskı oluşturacağını" yazdı. Haberde, "ABD'nin oradaki varlığının gereksiz ve haksız olduğunu anlaması gerekiyor. Bugün bölge ülkeleri, giderek ABD'den bağımsız hareket ediyor." ifadelerine yer verildi.
''OPERASYON OLMADAN YPG PÜSKÜRTÜLEBİLİR''
Askeri operasyon olmadan YPG'nin püskürtülebileceği yazılan haberde, "Esad ile siyasi bir anlaşma, Erdoğan'ın askeri operasyon riskine girmeden YPG'ye karşı zafer kazanmasına yardımcı olabilir." ifadesi kullanıldı.
Rus ve Türk birliklerinin yakında Suriye'nin kuzeyi ile sınır bölgelerinde ortak devriyeye başlamasının beklendiği de belirtilerek, "Suriye de gelecekte burada koordineli devriyelere başlayabilir." görüşü paylaşıldı.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: BİR ARAYA GELECEĞİZ
Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, "Sayın Putin ile görüşmem oldu. Dışişleri Bakanlarımızı bir araya getireceğiz. Daha sonra da gelişmelere göre liderler olarak bir araya geleceğiz. Derdimiz suhuleti bölgedeki sükuneti sağlamak, barışı egemen kılmak." demişti.