ABD Tahıl Koridoru Anlaşması için teklifini yaptı Rusya 'inanmıyoruz' dedi
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Tahıl Koridoru Anlaşması'nın yeniden devreye girmesi durumunda Rusya'nın gıda ihracatının devam etmesine olanak sağlanacağını açıkladı. Rusya'dan ABD'nin teklifine sert cevap geldi.
Rusya'nın askıya aldığıTahıl Koridoru Anlaşması'nı yeniden devreye alması için ABD'den teklif geldi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, anlaşmanın yeniden devreye alınması halinde Rusya'nın özgürce gıda ihracatı gerçekleştirebilmesini sağlamak üzere ne gerekiyorsa yapacaklarını belirtti.
Birleşmiş Milletler'de gazetecilere açıklamalarda bulunan Bakan Blinken, ''Anlaşmaya geri dönülmesi hâlinde elbette Rusya da dahil olmak üzere herkesin gıda ve gıda ürünlerini özgürce ve güvenli şekilde ihraç edebilmesi için ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceğiz” dedi.
BM Güvenlik Konseyi’nin savaş nedeniyle oluşan gıda güvensizliği üzerine gerçekleştirdiği toplantıya başkanlık eden Blinken “Biz bahsi geçen gıdayı küresel piyasalarda görmek istiyoruz. Herkesin daha düşük fiyatlardan yararlanmasını istiyoruz'' dedi.
RUSYA'DAN JET CEVAP
Rusya’nın RIA haber ajansında yer alan ve Kremlin’e dayandırılan habere göre ise Rusya ABD’nin kendisinin özgürce gıda ihraç edebilmesinin güvence altına alınmasına yardım etme taahhüdüne inanmıyor.
ABD'nin, istiyorsa Tahıl Anlaşması'nın Rusya ile ilgili kısmının yerine getirilmesini sağlayabileceğine işaret eden Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, "Bunu düşüneceklerine söz vermesinler, yerine getirsinler. Bu yapılır yapılmaz, anlaşma derhal yeniden yürürlüğe girecektir." ifadesini kullandı.
Amerikalıların bu alanda herhangi bir güvenlik sağlamak zorunda olmadığına dikkati çeken Peskov, Amerikalılar olmadan Tahıl Anlaşması çerçevesinde güvenliğin sağlandığını vurguladı.
AB'NİN TEKLİFE DESTEĞİ GECİKMEDİ
Diğer yandan Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'den de konuya ilişkin açıklama geldi. Borrell, AB'nin Türkiye ve Birleşmiş Milletlerin (BM) Karadeniz Tahıl Anlaşması`nı sürdürmek için "yorulmak bilmeyen çabalarını" desteklemeye devam edeceğini bildirdi.
Borrell, ayrıca Kremlin'e de mesaj göndererek, "Rusya gıdayı silah olarak kullanmayı bırakmalı. Rusya'yı Karadeniz Tahıl Anlaşması`na dönmeye ikna etmek zorundayız" ifadelerini kullandı.
RUSYA ANLAŞMAYI ASKIYA ALDI
Rusya, Türkiye ve Birleşmiş Milletler'in (BM) arabuluculuğunda imzalanan, Rusya'nın işgalinden sonra Ukrayna limanlarında mahsur kalan milyonlarca ton tahılın dünyaya ulaştırılmasını sağlayan Tahıl Anlaşması'na katılımını pazartesi günü durdurduğunu duyurdu.
Anlaşma kapsamında yaklaşık 33 metrik ton mısır, buğday ve diğer tahıllar Ukrayna'dan dünyanın çeşitli yerlerine gönderilirken, son gemi ise pazar günü Ukrayna limanından ayrıldı.
''SÖZLER TUTULMADI''
Rusya, kendi tahıl ve gübresini ithal etmesi yönünde verilen sözlerin tutulmadığını gerekçe göstererek anlaşmayı uzatmama tehdidinde bulunuyor. Moskova ayrıca, anlaşma kapsamında tahılın söz verildiği üzere en yoksul ülkelere ulaştırılmadığını iddia ediyor. BM ise anlaşmanın gıda fiyatlarını küresel olarak yüzde 20 oranında düşürerek en yoksul ülkelere yardımcı olduğunu belirtti.
Dünya Gıda Programı'na göre, anlaşma kapsamında ihraç edilen tahılın yüzde 46'sı Asya'ya, yüzde 40'ı Batı Avrupa'ya, yüzde 12'si Afrika'ya ve yüzde 1'i Doğu Avrupa'ya gitti.
Rusya, geçen yıl içinde Tahıl Anlaşması'nı üç kez uzatırken, Kırım'da filosuna yapılan saldırının ardından ekim ayında kısa süreliğine katılımını askıya almıştı.