Tgrt Haber

ABD ve Çin arasında yaşanan 'Balon' krizi sonrası ilk üst düzey görüşme! Vang Yi ülkesi Çin'in tepkisini ABD'ye iletti

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: Anadolu Ajansı
19 Şubat 2023 07:04 - Güncelleme : 19 Şubat 2023 07:12
ABD ve Çin arasında yaşanan 'Balon' krizi sonrası ilk üst düzey görüşme! Vang Yi ülkesi Çin'in tepkisini ABD'ye iletti

Son dakika haberi: ABD’nin Çin’e ait yüksek irtifa balonunu vurarak düşürmesi iki ülke arasındaki gerilimi tırmandırdı. Çin Komünist Partisi Merkezi Dış İlişkiler Komisyonu Direktörü Vang Yi ülkesinin tepkisini ABD’ye iletti. İki ülke yaşanan 'balon' krizi sonrası ilk kez üst düzey temas gerçekleştirirken ABD yaşananlar için 'Bu sorumsuz eylem bir daha tekrarlanmamalı' ifadelerini kullandı.

ABD​ ile Çin​ arasında yaşanan ‘balon’ krizi gün geçtikçe ilerliyor. Çin’e ait yüksek irtifa balonunu savaş jetleri ile vuran ABD yaşananlardan dolayı peş peşe açıklama yaptı. ABD Başkanı Biden’ı talimatı ile indirilen Çin’e ait balon​ sonrasında Pekin yönetiminden bir açıklama daha geldi.

ÇİN İLE ABD ARASINDA ‘GAYRİRESMİ’ GÖRÜŞME

Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Vang ve Blinken​, "ABD tarafının isteğiyle" Almanya'da düzenlenen 59. Münih Güvenlik Konferansı'nın marjında "gayriresmi" görüşme gerçekleştirdi. Vang, görüşmede Blinken'a "Çin'in ABD'nin balon olayındaki tutumunu protesto ettiğini" belirterek, Washington yönetimine "izlediği tutumu değiştirmesi, gücün kötüye kullanılmasının ABD-Çin ilişkilerine verdiği zararla yüzleşmesi ve onu telafi etmesi" çağrısında bulundu.

KRİZ SONRASI İLK ÜST DÜZEY TEMAS

Blinken ile Vang'ın görüşmesi, ABD'nin 4 Şubat'ta hava sahasına giren Çin'e ait yüksek irtifa balonunu vurarak düşürmesi nedeniyle yaşanan krizin ardından tarafların ilk üst düzey yüz yüze teması oldu. Görüşmeye ilişkin ABD tarafından yapılan açıklamada ise Blinken'ın muhatabına, "balonun hava sahasına girmesinin ABD'nin egemenliğinin ve uluslararası hukukun kabul edilemez bir ihlali olduğunu" ve "bu sorumsuz eylemin bir daha asla gerçekleşmemesi gerektiğini" vurguladığı kaydedildi.

“40’TAN FAZLA ÜLKENİN HAVA SAHASINA GİRDİ”

Açıklamada, "Dışişleri Bakanı (Blinken), ABD'nin egemenliğinin ihlal edilmesine hiçbir şekilde kayıtsız kalmayacağını, (bu olayla) Çin'in 5 kıtada 40'tan fazla ülkenin hava sahasına giren yüksek irtifa balonlarıyla yürüttüğü gözetleme programının dünyaya ifşa edildiğini açıkça belirtti." ifadesine yer verildi.

Kaynak: Anadolu Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...