Tgrt Haber

ABD ve Yunanistan'dan yeni skandal! Fotoğraf paylaşıp gözdağı verdiler bir de not düştüler

08 Ekim 2022 10:10 - Güncelleme : 08 Ekim 2022 10:28
ABD ve Yunanistan'dan yeni skandal! Fotoğraf paylaşıp gözdağı verdiler bir de not düştüler

ABD zırhlıları ile adaları hukuka aykırı silahlandıran Yunanistan, provokatif adımlar atmaya devam ediyor. ABD'nin Atina Büyükelçiliği uçak gemilerinin fotoğraflarını sosyal medyadan paylaşarak altına bir de not düştü.

Türkiye ve Yunanistan​ arasındaki gerilim her geçen gün daha da tırmanırken Yunanistan, provokasyonlarından vazgeçmiyor. Geçtiğimiz hafta Yunanistan'ın Gayri Askeri Statüdeki Adalar'a yönelik uluslararsı hukuku çiğneyen faaliyetlerinin ardından Ege'de görev uçuşu icra eden Türk Silahlı Kuvvetlerine ait İHA'lar bir hareketlilik tespitmişti. Yunanistan'a ait iki çıkarma gemisinin Midilli​ ve Sisam'a seyir halinde olduğu anlaşılmıştı. Söz konusu gemilerin GASA statüsündeki Midilli'ye 23, Sisam'a ise 18 taktik tekerlekli zırhlı araç sevkiyatı gerçekleştirdiği ortaya çıkmıştı. Zırhlı araçların ABD​ tarafından Dedeağaç Limanı'na gönderilen araçlardan olması dikkati çekmişti.

Yunanistan'ın bu hamlelerinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar başta olmak üzere birçok yetkili kınama yayımlamıştı. Fakat Yunanistan yine tepki çekecek bir adım attı. ABD'nin Atina Büyükelçiliği'nin sosyal medya hesabından Ege'deki uçak gemilerinin fotoğrafları paylaşıldı. Bu karelere, "Birlikte güzel giden iki şey: Yunan doğası ve Amerikan gücü." notu düşüldü.

ABD ve Yunanistan'dan yeni skandal! Fotoğraf paylaşıp gözdağı verdiler bir de not düştüler

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN SERT TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

ABD'nin hareketinin kabul edilemez olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha önceki açıklamasında, tepkisini şu sözlerle dile getirmişti:

"ABD'nin her şeyden önce NATO​'da beraber olduğumuz üyeler arasında adil davranmıyor. Yunanistan NATO'da beraber olduğumuz bir ülke. Ama Türkiye de beraber olduğunuz bir ülke. Biz NATO'da ilk 5 içerisindeyiz. Hem yaptığımız ödemelerle, kara kuvvetiyle NATO'da önemli bir ülkeyiz. ABD'nin Sisam'a Midilli'ye bu kadar araç göndermesi kabul edilebilir değil. Bütün bunlar İHA'larla tespit edildi. Tespit etmekle kalmadık, Amerikan zırhlıları bizi tehdit etmek için kullanılıyor.''

''ABD'ye diyoruz, Türkiye gibi bir müttefik bulamazsın. Gerek ABD'ye gerek Yunanistan'a uyarımızı yaptık. ABD'de 17 Eylül'de son mektubumuzu gönderdik. Yunanistan bu meseleyi yok sayıyor, görüşmekten kaçıyor. Biz burada uluslararası yargı yolunu kapadıklarını görüyoruz. Uluslararası yargıdan yanaysan, neden görüşmekten kaçıyorsun? Lozan'a göre buralar özel bir statüye tabi. Yunanistan'da toplam 9 ABD üssü mevcut. Bizim ABD'den beklentimiz Yunanistan'ı yanlış hesaplara sokmaması ve uluslararası kamuoyunu manipüle etmemesi. ABD maalesef Lozan'ı dinlemiyor. Yunanistan'ın, Ege'deki adaları silahsızlandırması şart."

HULUSİ AKAR: BİR MİLİMETRE GERİ ADIM ATMAK YOK

Yunanistan’da belli siyasilerin iç politikada yer edinmek amacıyla sürekli olarak Türkiye aleyhinde konuştuğunu, yalana başvurduğunu dile getiren Akar, şunları söyledi:

“Hiçbir şekilde ne arazide, ne masada bizim geri adım atmamız, geri kalmamız söz konusu değil. Bir milimetre geri adım atmak yok, bununla ilgili yapılması gereken ne varsa yapıldı, yapılıyor. Özellikle Deniz ve Hava Kuvvetlerimiz bu konuda açık şekilde talimatlandırıldı. Bu konuda bizim anlayış göstermemiz, taviz vermemiz söz konusu değil. Arkalarında kim olursa olsun, ‘ölürsem şehit kalırsam gazi anlayışı’ ile gereği ne ise yapmakta kararlıyız.”

Yunanistan’ın ahlak, hukuk, gerçek dışı konuşmalar, provokasyonlarla “kötü komşuluğun” tipik örneğini sergilediğini ifade eden Akar, “Biz uluslararası hukuk, iyi komşuluk ilişkileri çerçevesinde Ege’nin zenginliklerinin adil şekilde paylaşılmasını istiyoruz” diye konuştu.

Yunanistan’ın 1988’de yapılan ve 15 Haziran-15 Eylül tarihleri ile milli ve dini bayramlarda tatbikat yapılmayacağına dair memoranduma bile uymadığını dile getiren Akar, “Yunanistan ile NATO içinde müttefikiz bunun yanı sıra halklar birbirini tanıyor, komşuyuz. Dolayısıyla kısa sürede iyi komşuluk ilişkilerini tesis edebilir bundan faydalanabiliriz. Bu iki ülkenin de lehine diyoruz. Fakat Yunanistan’daki birkaç siyasi kendi şahsi hesaplarına dayanarak bu gerginliği sürdürüyorlar” açıklamalarında bulundu.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...