ABD yasaklı silah misket bombasını Ukrayna'ya verecek! NATO'da kriz çıkabilir
Dünyada 120'den fazla yasaklı olan misket bombası silahını ABD'nin Ukrayna'ya vereceği iddia edildi. Sivil ölümlere neden olan silahın Ukrayna'ya sevkiyatı NATO içinde de krize neden olabilir.
Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin başından beri silah desteğinde bulunanABD'nin sivillerin hayatını tehlikeye atan ve patlamamış parçaların uzun zaman için de tehlike oluşturması nedeniyle birçok ülkede yasak olan silah misket bombasını Ukrayna'ya vereceği iddiası tartışmalara neden oldu. ABD basını, Başkan Joe Biden'ın Ukrayna'ya yönelik yeni silah yardımı paketinde misaket bombalarının da yer aldığı belirtildi.
ABD'nin 800 milyon dolarlık yeni yardım paketinde misket bombalarının bulunması endişelere neden oldu. Bu silahın büyük bir sivil kaybına neden olduğuna dikkat çekildi.
''RUSLAR DA KULLANIYOR'' SAVUNMASI
ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley ise geçen hafta, Ukrayna’ya misket bombası desteği verilmesiyle ilgili karar alma sürecinin devam ettiğini söylemişti. ''Ukrayna ölüm kalım savaşı veriyor'' diyen Milley, Rusların da misket bombası kullandığını savunmuştu.
Haberlerde, Ukrayna'ya verilecek misket bombalarının ABD'nin askeri stoğundan karşılanacağı, pakette HIMARS füze sisteminin de yer alacağı aktarıldı.
'BOMBA İÇİNDE BOMBA'
'Bomba içide bomba' olarak bilinen ve havada parçalarına ayrılan tartışmalı silahın geniş bir alanda büyük bir etkiye sahip olduğu biliniyor. İnsan hakları örgütleri de bu silahın sivil alanlarda büyük yıkıma yol açtığı uyarısında bulunuyor.
''ETKİSİ SINIRLANDIRILDI''
ABD'li yetkililer ise Ukrayna'ya verilecek olan misket bombalarının etkisinin sınırlandırıldığını bu nedenle sivillere zarar vermeyeceğini iddia ediyor. Pentagon sözcülerinden Pat Ryder, bu silahın Ukrayna ordusuna büyük katkı sağlayacağını kaydetti.
MİSKET SİLAHI 120 ÜLKEDE YASAKLI
Öte yandan ABD’nin müttefikleri İngiltere, Almanya ev Fransa dahil 120'den fazla ülke misket bombasının yasaklanmasını öngören karara imza atmıştı. ABD, Rusya ve Ukrayna ise karara taraf ülkeler arasında yer almıyor.
ABD'nin bu kararının NATO içinde tartışmaya neden olacağı belirtiliyor.