Tgrt Haber

ABD'den İran'a açık mesaj: Rusya taktikleriyle kendi halkını öldürmeyi bırak

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Anadolu Ajansı
27 Ekim 2022 08:54 - Güncelleme : 27 Ekim 2022 09:07
ABD'den İran'a açık mesaj: Rusya taktikleriyle kendi halkını öldürmeyi bırak

İran'daki Mahsa Amini protestolarının bastırılması için Moskova yönetiminin Tahran'a tavsiye verdiğini Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre dillendirdi. 

İran​'da başörtüsünü kurallara uygun takmadığı için ahlak polisi tarafından gözaltındayken hayatını kaybeden Mahsa Amini​ protestoları devam ederken Beyaz Saray​ Sözcüsü Karine Jean-Pierre, günlük basın toplantısında, "İran ve Rusya​'nın protestolara müdahale ediş biçimlerindeki benzerliklere" dikkati çekti. Sözcü Jean-Pierre, "Moskova'nın, İran'daki protestoların bastırılması konusunda İran'a 'en iyi yöntemlerini' tavsiye ettiği konusunda endişeliyiz." ifadesini kullanan Jean-Pierre, her iki ülkenin de protestocuları bastırarak susturmaya çalıştıklarını işaret etti.

ABD'DEN İRAN'A AÇIK MESAJ

Jean-Pierre, "İran ve Rusya, daha çok izole edildikçe daha da yakınlaşıyorlar. Bizim İran'a mesajımız açık: Kendi halkınızı öldürmeyi ve Rusya'ya Ukraynalıları öldürmeleri için silah göndermeyi bırakın." çağrısında bulundu.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Direktörü John Kirby de "Rusya'nın protestoculara sert müdahale için İran'a bir şekilde yardım etmeyi düşündüğünü biliyoruz. Rusya'nın bu konuda ne yazık ki deneyimi var." ifadesini kullandı.

Kirby, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik herhangi bir nükleer silah kullanma konusunda bir hazırlıkta olduğuna ilişkin emare görmediklerini de belirtti.

MAHSA AMİNİ'NİN ÖLÜMÜ VE PROTESTOLAR

Tahran’da 13 Eylül’de ahlak polisi olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra hastaneye kaldırılan Mahsa Amini, 16 Eylül’de hayatını kaybetmişti. Amini’nin 17 Eylül'de memleketi Sakkız kentindeki cenaze merasimi sonrasında başlayan gösteriler ülke geneline yayılmıştı.

ABD'den İran'a açık mesaj: Rusya taktikleriyle kendi halkını öldürmeyi bırak

Tahran Emniyet Müdürlüğü Mahsa Amini’nin ölümüne ilişkin yaptığı açıklamada, Amini’nin uygun olmayan başörtüsü nedeniyle gözaltına alındığını ve ardından karakolda hiçbir fiziki temas olmadan baygınlık geçirdiğini belirtmişti.

Kaynak: Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...