Tgrt Haber

ABD'de 'kıyamet depremi' alarmı! 965 kilometrelik fay fokurduyor

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: TGRT Haber
14 Nisan 2023 15:02 - Güncelleme : 14 Nisan 2023 15:24
ABD'de 'kıyamet depremi' alarmı! 965 kilometrelik fay fokurduyor

Pasifik'in dibinde metan gazı salmaya başlayan bir fay çatlağı ABD'de paniğe yol açtı. Uzmanlar tamamı çatlağın 965 kilometrelik fayda "kıyamet benzeri" diye tabir ettikleri bir depremi tetikleyebileceğini açıkladı.

ABD​'de deprem​ bir kez daha gündemin ilk sırasına oturdu. Bilim insanları Pasifik Okyanusu'nun (Büyük Okyanus) derinliklerinde 600 mil (yaklaşık 965 kilometre) uzunluğundaki bir fay hattında bir çatlak keşfederken, metan gazı ve başka bir sıvı sızdıran söz konusu çatlağın ABD'nin kuzeybatısı "kıyameti andıran yıkıcılıkta" bir depremi tetikleyebileceği belirtildi.

ŞEHİRLERİ YOK EDEBİLİR

Kaliforniya​'nın kuzeyinden Kanada'ya kadar uzanan ve "Cascadia Yitim Bölgesi" olarak bilinen eğimli fay, Oregon kıyı şeridinden 80 kilometre uzakta konumlanyor. Bilim insanları sıvı püskürten çatlağın Kuzeybatı Pasifik'te 9 büyüklüğünde bir depremi tetikleyeceğini öngörüyor.

ABD'de 'kıyamet depremi' alarmı! 965 kilometrelik fay fokurduyor

Bir robot dalgıç, deliği ilk olarak sekiz yıl önce okyanus tabanından yükselen metan kabarcıklarının görülmesinden sonra buldu. Ancak Washington Üniversitesi (UW) liderliğindeki yeni bir analiz, kimyasal olarak farklı sıvının daha aktığını kayıtlara geçirdi. Araştırmacılar çıkan sıvının fayın hareket etmesini sağladığını böyle bir sıvının çıkmaması durumunda kırılma sonucu stresin daha yıkıcı bir deprem oluşturabileceğini belirtti.

Veriler, kaynaktan gelen sıvının plaka sınır çizgisinden geldiğini ve çevredeki alandan daha sıcak göründüğünü gösterdi. Söz konusu fay hattı Seattle ve Portland, Oregon da dahil olmak üzere birçok büyük metropolü deriden tehdit ediyor. Fayın en uç kısımlarında olacak bir deprem ise Kuzey Kaliforniya ve Kanada'da bulunan Vancouver Adası'nın bazı kısımlarında büyük yıkıma neden olabilir. 

1700 YILINDA 9 ŞİDDETİNDE DEPREM ÜRETMİŞTİ

Araştırmalar, fayın en son 1700'de 9 şiddetinde bir deprem yaratarak kırıldığını ve ABD'nin en büyük depremlerinden biri olan San Andreas depreminden 30 kat daha güçlü olduğunu gösteriyor. Söz konusu teknonik plakanın kardeşi niteliğindeki fay ise 2011 yılında Japonya'da kırıldı. Söz konusu deprem sonrası bölgede tsunami yaşandı ve 20 bin kişiden fazla insan hayatını kaybetti.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...