Papa'nın hoşgörü çağrısına rağmen idam: Zihinsel engelli siyahi 3 cinayetle yargılanıyordu
ABD'de 1994'te işlediği 3 cinayet nedeniyle idam cezasına çarptırılan zihinsel engelli, siyahi Ernest Johnson, Papa Francis'in hoşgörü çağrısına rağmen idam edildi.
1994 yılında ABD'nin Missouri eyaletinde zihinsel engelli, siyahi Ernest Johnson 3 market çalışanını öldürdüğü için idam cezasına çarptırılmıştı. Avukatları, Johnson’ın küçük bir çocuğun zihinsel kapasitesine sahip olduğuna ilişkin birden fazla IQ test sonucunu mahkemeye sunmuş, idam cezasının uygun olmadığını savunarak infazın durdurulmasını talep etmişti.
ABD Yüksek Mahkemesi, Johnson'ın infazının durdurulmasını ve davanın tekrar ele alınmasını reddetti. Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Francis ve 2 Kongre üyesinden de destek bulan Johnson’a yönelik hoşgörü talebinin reddedilmesinin ardından 61 yaşındaki Johnson, 1994’te işlediği 3 cinayet nedeniyle idam edildi.
İnfaz kararını destekleyen Başsavcı Eric Schmitt yaptığı açıklamada, Johnson'ın eylemlerinin "etkili bir şekilde planlama, strateji oluşturma, hesaplama ve planlama yeteneğini açıkça yansıttığını" söyledi.
ÖLÜMÜNDEN ÖNCE MEKTUPLA ÖZÜR DİLEDİ
Johnson’ın ölümünden önce bir mektup kaleme aldığı ve mektupta işlediği suçlar için özür dilediği öğrenildi. Johnson’ın mektupta ayrıca, ailesine, arkadaşlarına ve avukatlarına destekleri için teşekkür ettiği belirtildi.
Öte yandan, Washington merkezli İdam Cezası Bilgi Merkezi'ne göre, Johnson Mayıs 2020'den bu yana eyalette idam edilen ilk ve bu yıl ABD'de idam edilen 7’nci mahkum oldu.
PAPA'DAN DESTEK GÖRMÜŞTÜ
Johnson'ın avukatları, 61 yaşındaki adamın fetal alkol sendromuyla dünyaya geldiğine ve beyin tümörünün alınması için 2008’de geçirdiği ameliyattan sonra beyin dokusunun 5’te 1’ini kaybettiğine dikkat çekmiş, Johnson’un söz konusu durumu nedeniyle idam cezasının uygun olmadığını öne sürmüştü.
Avukatlar ayrıca, zihinsel engelli ABD’lilere idam cezası verilmesinin ABD Anayasası'nda "acımasız ve olağandışı cezaları" yasaklayan bölümü ihlal ettiğini ileri süren 2002 tarihli bir Yüksek Mahkeme kararını emsal göstermişti. Johnson'a yönelik hoşgörü talebine çok sayıda adalet aktivistinin yanı sıra Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Francis ve 2 Kongre üyesinden de destek görmüştü.
2018'de kilisenin idam cezasına bakış açısını değiştiren Papa, geçtiğimiz hafta temsilcisi aracılığıyla Missouri Valisi Mike Person’a, “Johnson'ın insanlığı ve tüm insanların yaşamının kutsallığı hakkındaki basit gerçeği önünüze koymak isterim" sözlerini iletmişti.
Eyaletin Cumhuriyetçi Valisi Parson ise Papa’nın hoşgörü çağrısına rağmen cezanın infazını engellemeyi reddetmiş, "Johnson'a Missouri Yüksek Mahkemesi'nin kararı uyarınca verilen yasal ceza yerine getirilecek" ifadelerini kullanmıştı.