Tgrt Haber

Son dakika! ABD'den İran ve Rusya iddiası: Tam teşekküllü bir savunma ortaklığı içindeler

09 Aralık 2022 19:40 - Güncelleme : 09 Aralık 2022 21:39
Son dakika! ABD'den İran ve Rusya iddiası: Tam teşekküllü bir savunma ortaklığı içindeler

Son dakika haberi: Beyaz Saray, Rusya'nın İran'a daha önce görülmediği kadar askeri destek sağladığını iddia ederek iki ülkenin ilişkilerinin "tam teşekküllü bir savunma ortaklığına" dönüştüğünü açıkladı.

Geçtiğimiz ay İran​ resmi ajansı IRNA'ya konuşan İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan​,Rusya​'ya Ukrayna​'daki savaşın başlamasından aylar önce sınırlı sayıda insansız hava aracı (İHA) gönderdiklerini açıklamıştı. Abdullahiyan'ın bu sözleriyle birlikte Rusya'nın Ukrayna'yı bu İHA'larla vurduğu iddiası batı medyası tarafından manşetlere taşınmıştı.

Ortaya atılan bu iddilarla birlikte İran'a nükleer ambargo uygulayan ABD başta olmak üzere Avrupa ülkeleri ile Ukrayna'dan Rusya'ya silah sevkiyatının durdurulması gerektiği yoksa kötü sonuçlarla karşı karşıya kalınabileceğine dair açıklamalar yapılmıştı.

"TAM TEŞEKÜLLÜ BİR SAVUNMA ORTAKLIĞI"

Beyaz Saray'dan yapılan en son açıklamada,  Rusya'nın İran'a daha önce görülmediği kadar askeri destek sağladığını iki ülkenin ilişkilerinin "tam teşekküllü bir savunma ortaklığına" dönüştüğü belirtildi.

"SİLAH VE PARA AKIŞININ ENGELLEMESİ ÇALIŞILIYOR"

Yetkililer, Rusya'nın insansız hava araçları için ortak bir üretim hattı kurmak da dahil olmak üzere silah geliştirme konusunda İran ile işbirliği yapmak istediğini ifade ederek, ABD'nin Rusya ile İran'ın ekipman, silah veya para akışını engellemek üzere diğer ülkelerle birlikte çalıştığını söyledi. Bir yetkili yaptığı açıklamada, "İran İHA'larının Ukrayna'da kullanılmak üzere Rusya'ya transferinde yer alan aktörlere maliyet yüklüyoruz. İran'ın hassas teknolojilere erişimini kısıtlamak için ihracat kontrolleri açısından atabileceğimiz daha ileri adımları değerlendiriyoruz" dedi.

"İRAN'A ROTA DEĞİŞTİR ÇAĞRISI"

NBC News'in bildirdiğine göre, Beyaz Saray yetkilileri ayrıca İran'ın, Rusya'ya yüzlerce balistik füze satmayı düşündüğüne yönelik belirtilerin olduğunu söyledi. Beyaz Saray'dan, "İran'ı rotasını değiştirmeye ve bu adımları atmamaya çağırıyoruz. Bu faaliyetleri ortaya çıkarmak ve bozmak için elimizdeki araçları kullanıyoruz ve daha fazlasını yapmaya hazırız" açıklaması yapıldı.

Kaynak: AA
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...