Tgrt Haber

ABD'den Libya'ya petrol çağrısı: Üretimin aksaması küresel krizi getirecek

Editör: Murat Makas / Kaynak: Anadolu Ajansı
27 Nisan 2022 19:35 - Güncelleme : 27 Nisan 2022 19:40
ABD'nin Trablus Büyükelçiliği, Libya'daki önemli petrol sahalarının kapatılmasından derin endişe duyulduğunu belirtti.

Rusya-Ukrayna savaşı, enflasyonun rekor kırması sonrası gözler petrole çevrildi. Brent petrol fiyatlarının yukarı yönlü hareketleri ve Rusya’nın yaptırıma karşı kararları ABD’yi petrol üretimi konusunda farklı arayışlara itti. Petrol üretimi konusunda Venezuela’ya rotasını çeviren ABD, Libya’yı da takip ediyor. ABD'nin Trablus Büyükelçiliği, Libya'daki önemli petrol sahalarının kapatılmasından derin endişe duyulduğunu belirterek, üretimin bir an önce yeniden başlaması çağrısında bulundu.

ABD'nin Trablus Büyükelçiliği, Libya'daki önemli petrol sahalarının kapatılmasından derin endişe duyulduğunu belirtti.

Rusya-Ukrayna savaşı sonrası brent petrolde olan ani hareketlilik bazı ülkeleri endişelendirdi. Brent petrol fiyatlarındaki yukarı yönlü seviyeler sonrası ABD ve AB ülkeleri, rotayı Rusya’dan farklı ülkelere çevirdi. Özellikle ABD üretim konusunda Venezuela’nın nabzını yoklamıştı. Libya’da önemli petrol sahalarının kapatıldığı duyuruldu. Kararın ardından ABD’den yeni açıklama geldi. ABD Libya’daki önemli petrol sahalarının kapatılması sonrası üretimden endişe duyduğunu belirtti.

ABD'nin Trablus Büyükelçiliğinden yapılan yazılı açıklamada, üretimin durmasının ülkedeki petrol altyapısına zarar vereceği ve Libyalıları petrol gelirlerinden mahrum bırakacağı belirtildi.

''KÜRESEL EKONOMİK KRİZE YANSIMALARI OLACAK''

Petrol üretiminin durmasında payı olan Libyalı liderlere bu konuda sorumlu davranmaları çağrısında bulunulan açıklamada, "Petrol üretiminin aksamasının küresel ekonomik krizde yansımaları olacaktır. Ülkenin petrolden elde ettiği gelir Libya vatandaşlarına adil bir şekilde dağıtılmalı." ifadeleri kullanıldı. Açıklamada ayrıca, Libyalı makamlara petrol gelirlerinin ve üretiminin sistematik ve güvenilir bir şekilde çalışması için "mali bir mekanizma" kurulması önerisinde bulunuldu.

Libya Ulusal Petrol Kurumu, 17-18 Nisan'da ülkenin güneyindeki Fil ve Şerara petrol sahaları ile doğudaki Zeytuna ve Brega limanlarında "mücbir sebep" ilan ederek üretimin ve ihracatın durduğunu duyurmuştu.

Günlük 300 bin varil ham petrol üretim kapasitesine sahip Şerara, Libya'nın en büyük petrol sahası olarak biliniyor. Fil Petrol Sahası'nda da günde yaklaşık 125 bin varil petrol üretiliyor. Libya'nın petrol ihracatının yüzde 60'ından fazlası Brega, Ras Lanuf, Zeytuna ve Sidra limanlarından gerçekleştiriliyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...