Tgrt Haber

ABD'den dikkat çeken Montrö açıklaması: Kararı Türkiye verecektir

Editör: Ferhat Erdemir / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
01 Mart 2022 07:18 - Güncelleme : 01 Mart 2022 09:33
ABD'den dikkat çeken Montrö açıklaması: Kararı Türkiye verecektir

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Rus kuvvetlerinin Ukrayna'nın başkenti Kiev'e yaklaşmaya çalıştığını ancak kuvvetlerin hala Kiev dışında olduğunu belirterek, kriz karşısında boğazların nasıl kontrol edileceği sorusuna, Montrö'nün nasıl uygulayacağına ilişkin kararı Türkiye'nin vereceğine dikkat çekti.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısı hakkında ve yaşanan kriz sürecinde boğazların kontrolüne ilişkin dikkat çekici açıklamalarda bulunan ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, yaptığı açıklamada, kriz karşısında Boğazların nasıl kontrol edileceği sorusuna, Montrö'nün uygulanmasında Türkiye'nin karar sahibi olduğunu söyledi.

‘MONTRÖ’DE KARAR TÜRKİYE’NİN’

“Montrö'yü nasıl uygulayacağına Türkiye karar verecektir” diyen Kirby, “Bu onların konuşacağı bir meseledir, fakat Rusya'nın hala Karadeniz'e iniş yapan savaş gemilerinin olduğunu biliyoruz. Karadeniz hakkında konuşmak için son bir güncelleme veremeyeceğim fakat açıkça biliyoruz ki Rusya'nın fırsatını bulursa hala geri gelme yeteneği var" ifadelerini kullandı.

“NATO’NUN HER KARIŞINI KORUYACAĞIZ”

Rusya ve Ukrayna arasındaki çatışmaları önlemek için ABD'nin, her iki ülke arasında bir tür potansiyel seçenekler bulmaya çalıştığını belirten Kirby, Rusya'nın bununla ilgileneceğinden emin olmadığının altını çizdi. Kirby yaptığı açıklamada, ABD'nin Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge oluşturmayacağını kaydederek, "NATO'nun her karışını koruyacağız. Bu hava sahalarını da kapsıyor" dedi.

"RUSYA KİEV'E YAKLAŞMAYA ÇALIŞIYOR"

Rus güçlerinin Ukrayna'nın başkenti Kiev'e yaklaşmaya çalıştığını ifade eden ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Kirby, fakat şu anda Kiev'in dışında olduklarını belirtti. Rus kuvvetlerinin ilerlediğini veya Kiev'e karadan hareket edebilmek için yaklaşmaya çalıştıklarını açıkça gördüklerini belirten Kirby, “Hala kent merkezinin dışında olduklarını değerlendiriyoruz fakat bildiğimiz şey, açıkça Kiev ile ilgili niyetlerinin olduğu ve başkentte hareket etmeye devam etme isteklerinin olduğudur" ifadelerini kaydetti.

UKRAYNALILAR DİRENİYOR

Kirby, Kiev çevresinde Ukraynalıların oldukça etkili bir şekilde direndiklerini aktardı. Ukraynalıların sert ve kararlı bir direnişle Putin'in yapabilecekleri karşısında ülkeleri için savaştıklarını vurgulayan Kirby, “Rusların daha güneye hareket etmesini zorlaştırdılar" şeklinde konuştu.

ERDOĞAN: MONTRÖ'YÜ KULLANMA KARARINDAYIZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri müdahalesi ve ekonomi gündemiyle toplanan ve 3.5 saat süren Kabine toplantısının ardından çarpıcı açıklamalar yaptı . Erdoğan, "Montrö Sözleşmesi'nin boğazlardaki gemi trafiği konusunda ülkemize verdiği yetkiyi, krizin tırmanmasının önüne geçecek şekilde kullanma kararındayız." dedi. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Rusya-Ukrayna arasındaki savaş ile gündeme gelen Montrö Sözleşmesi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

ÇAVUŞOĞLU: KIYIDAŞ ÜLKELERİ UYARDIK

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Kabine Toplantısının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Gündeminde Montrö Boğazlar Sözleşmesi vardı.  “Türkiye, Montrö hükümlerini uyguluyor” diyen Bakan Çavuşoğlu, Karadeniz’e kıyısı olan tüm ülkelerin boğazlardan savaş gemisi geçirmemesi konusunda uyarıldığını söyledi.

 “TÜRKİYE’NİN DURDURMA YETKİSİ VAR”

Savaş durumunda tasarrufun Türkiye’de olduğunu belirten Çavuşoğlu, “Eğer Türkiye, savaşın tarafı değilse, tarafı olan ülkelere ait gemilerinin boğazdan geçmesi ile ilgili Türkiye’nin durdurma yetkisi var. Şu ana kadar böyle bir geçiş olmadı” dedi.

 “ MONTRÖ NE DİYORSA ONU UYGULAYACAĞIZ"

Çavuşoğlu, bugüne kadar, özellikle Rusya'nın ihtiyaç halinde Montrö Boğazlar Sözleşmesini uygulayıp uygulamayacağını sorduğunu ifade etti. “Bu sorulara hep harfiyen uyguladığımızı söyledik” dedi.

 “Savaşın uluslararası kabul edilen tanımı yok. Günlük harekât değil resmen Ukrayna toprağında iki ordu arasında ciddi savaş var. Montrö ne diyorsa bunu uyguladık, bundan sonra da bunu uygulayacağımızı söylüyoruz”

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...