Tgrt Haber

Son dakika: ABD'den Rusya'ya Ukrayna resti! Askeri yığınaklarını geri çek

01 Şubat 2022 18:56 - Güncelleme : 02 Şubat 2022 02:44
Son dakika: ABD'den Rusya'ya Ukrayna resti! Askeri yığınaklarını geri çek

Son dakika haberi: Tüm dünyanın dört gözle takip ettiği Moskova-Kiev hattında yeni gelişmeler yaşanıyor. ABD ve AB’nin yaptırım tehditlerine rağmen geri adım atmayan Rusya’ya karşı Ukrayna asker sayısının arttırılmasına yönelik kararname yürürlüğe girdi. ABD Dışişleri Bakanı Blinken Rus mevkidaşı ile telefon görüşmesinde Ukrayna sınırından asker ve silahların çekilmesini talep etti.

Rusya ile Ukrayna arasındaki gerginlik tırmanırken ABD’den peş peşe açıklamalar gelmeye devam ediyor. ABD ve AB yaptırım tehditlerine rağmen kararlılığını sürdüren Rusya geri adım atmayacaklarını ifade etti.  Gerginlik sürerken ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov görüştü. ABD, Rusya’nın güvenlik endişelerinin giderilmesi için fikir/metin alışverişinde bulunulmasının önemine değindi. ABD, Rusya’nın ivedilikle tansiyonu düşürmesini, Ukrayna sınırından asker ve silahları çekmesini talep etti.

UKRAYNA ASKER SAYISINI ARTTIRIYOR

Ukrayna da sınırına gelen Rus yığınaklarına karşılık verirken Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna ordusunun asker sayısının artırılmasına yönelik kararnameyi imzaladı. Kararnameye göre Ukrayna ordusuna 3 yıl içinde 100 bin asker daha alınacak ve Silahlı Kuvvetlerin kapasitesi güçlendirilecek. Tüm askeri personelin maaşının arttırılmasını da içeren kararnameye yönelik Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy Ukrayna Parlamentosu'nda açıklamalarda bulundu. 

“SAVAŞ YAKIN DİYE İMZA ATILMADI”

Zelenskiy konuşmasında, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerindeki asker sayısının 3 yıl içinde 100 bin artırılmasını içeren kararnameyi imzaladığını belirterek milletvekillerini sakin olmaya ve panikten kaçınmaya çağırdı. Zelenskiy, "Bu kararname, Ukrayna'nın profesyonel bir orduya geçişinin başlangıcıdır. Bu kararname savaş yakın diye değil, yakında ve gelecekte Ukrayna'da barış olması içindir" dedi.

POLONYA’DA UKRAYNA’YA DESTEK

Polonya, Ukrayna'ya savunma alanında destek vermeye hazır olduğunu açıkladı. Polonya Başbakanı ayrıca, Ukrayna'ya füze, topçu mühimmatı, uçaksavar füzesi, hafif havan topları, insansız hava araçları ve çeşitli savunma silahı yardımında bulunacaklarını belirtti. Mateusz Morawiecki, Avrupa Birliği ülkeleri arasında dayanışmanın önemine de işaret ederek bağımsız ve demokratik Ukrayna'nın, tüm Avrupa ülkelerinin çıkarına olacağını söyledi.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...