Tgrt Haber

ABD'den Rusya'yı küplere bindirecek hamle: Ukrayna'ya 3 milyar dolarlık silah yardımı

24 Ağustos 2022 14:50 - Güncelleme : 24 Ağustos 2022 15:48
ABD'den Rusya'yı küplere bindirecek hamle: Ukrayna'ya 3 milyar dolarlık silah yardımı

Son dakika haberi: ABD Başkanı Joe Biden, "Bağımsızlık Günü" dolayısıyla Ukrayna'ya 2,98 milyar dolarlık silah ve savunma yardımı yapacaklarını duyurdu. ABD'nin bu hamlesiyle birlikte Rusya-Ukrayna arasındaki savaşın iyice kızışacağı ve Rus ordusunun daha ağır saldırılar yapabileceği öngörülüyor.

Vladimir Putin​'in 24 Şubat sabahı saldırı emriyle başlayan Rus ordusunun Ukrayna​'yı işgal girişimi tüm şiddetiyle devam ediyor. Savaş nedeniyle milyonlarca insan evinden olurken, ölü ve yaralı sayısı her geçen gün artıyor.

Savaşın ilk gününden itibaren ülkenin başkenti Kiev​'i ana hedef olarak belirleyen Rus ordusu haftalarca süren kuşatma ve biri dizi saldırı girişiminin ardından bölgeden çekilmiş ve yönünü ülkenin doğusuna çevirmişti.

SAVAŞ KIRIM'A DA SIÇRAMIŞ DURUMDA

Rusya​ bu bölgede bulunan pek çok kenti hedef almış ve 'Donbass'taki son kale' olarak da anılan Lysychansk'ın kontörlünü sağlamıştı. Bu gelişmenin ardından çatışmalar Donetsk bölgesinde yoğunlaşırken savaş Kırım'a da sıçramış durumda. 

UKRAYNA'YA YARDIMLAR 10 MİLYAR DOLARI AŞTI

Bölgede bu gelişmeler yaşanırken ABD Başkanı Joe Biden'ın Ukrayna'nın Bağımsızlık Günü nedeniyle yayımladığı mesajda, duyurduğu silah desteği Rusya'yı oldukça kızdıracağı gözüküyor. Ukrayna'nın bağımsızlık ve egemenliğinin her zaman korunacağını ve bu yöndeki mücadelelerinde, ABD'nin Ukrayna halkına desteğini sürdüreceğini belirten Biden, 2,98 milyar dolarlık silah ve mühimmatın Ukrayna'ya verileceğini söyledi.

Yapılacak bu yarım ile Ukrayna'nın ABD hava savunma sistemlerine, füze sistemlerine, cephaneliklere, havasız insan araçlarına, radarlara sahip olabileceğini belirtti. Ayrıca Biden yönetimi göreve geldiği Ocak 2021'den bugüne kadar Ukrayna'ya 10,6 milyar dolarlık savunma yardımı sağladı.

UKRAYNA'YA DEVASA YARDIM

Biden, son 6 ayda Rusya ile savaşta binlerce kişinin öldüğüne ya da yaralandığına, milyonlarca kişinin ise göçmen durumuna düştüğüne işaret ederek aynı zamanda bu süreçte Ukrayna halkının kendi bağımsızlıkları için olan mücadelelerini de güçlendirdiğinin altını çizdi.

Açıklama, "Binlerce kişinin öldüğü veya yaralandığı, milyonlarca kişinin evlerini terk ettiği bu bağımsızlık gününün birçok Ukraynalı için buruk olduğunu biliyorum. Ancak altı aydır aralıksız devam eden saldırılar, Ukraynalıların kendilerine, ülkelerinde ve otuz bir yıllık bağımsızlıklarına duydukları gururu daha da güçlendirdi. Bugün ve her gün, otokrasiyi harekete geçiren karanlığın, her yerde özgür insanların ruhlarını aydınlatan özgürlük aleviyle boy ölçüşemediğini ilan etmek için Ukrayna halkının yanındayız. Gururlu Ukraynalı-Amerikalılar da dahil olmak üzere Amerika Birleşik Devletleri, Ukrayna'yı on yıllar boyunca demokratik, bağımsız, egemen ve müreffeh bir devlet olarak kutlamaya devam etmeyi dört gözle bekliyor." şeklinde noktalandı. 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...